Feestelijk bijgerecht: Hasselback aardappels

DSC_7892_800x536

Hasselback aardappels zijn van oorsprong een Zweeds bijgerecht en zijn heerlijk om te serveren tijdens bijvoorbeeld een feestelijk kerstdiner. Makkelijk om van te voren klaar te maken en op het laatste moment alleen nog even de oven in te schuiven. 

Bijgerecht voor 6 personen

Ingrediënten

  • 6 grote aardappels
  • 25 g roomboter
  • 4 el olijfolie
  • Handvol geraspte kaas
  • Handvol panko (Japans broodkruim)
  • Zeezout uit de molen

DSC_7842_800x536

Bereiding
Warm de oven voor op 200 graden. Was de aardappels met schil grondig en dep ze goed droog. Snijd ze met een mes bijna helemaal tot de onderkant in, ze moeten nog wel aan elkaar vastzitten.

DSC_7844_800x536

Bekleed een bakblik met bakpapier en leg de aardappels erop. Verwarm de boter en olie in een pannetje en giet een paar eetlepels vet over de aardappels. Bestrooi royaal met zout en wentel de aardappels rondom door het vet. Zet ze dan rechtop met de snijkant naar boven en giet de rest van het vet over de aardappels.

DSC_7848_800x536

Bak ongeveer 30-40 minuten in de oven totdat de aardappels open gaan staan.

DSC_7857_800x536

Bestrooi de binnenkant van de aardappels met nog wat zout. Meng de panko met de geraspte kaas en verdeel dit over de aardappels. Leg bovenop iedere aardappels nog wat vlokjes boter.

DSC_7874_800x536

Zet nog 15 tot 20 minuten in de oven of totdat de bovenkant goudbruin is.

Feestelijk bijgerecht: Hasselback aardappels

Eet smakelijk!

Themarecepten, Kerstrecepten, Hoofdgerechten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(1 stemmen)
7 reacties

Deel je reactie

  1. Grietje

    Zojuisr klaargemaakt en oh wat was het heerlijk.
    Bedankt voor het heerlijke recept!

    1. Leuk om te horen Grietje!

  2. Grietje

    Hoi,

    Ziet er heerlijk uit.
    Kunnen deze ook gemaakt worden in een ovenschaal ipv bakblik?

    Groetjes

  3. Martha Koolwijk

    De Hasselback aardappels waren heerlijk, ik heb rode aardappeltjes gebruikt en i.p.v. zout heb ik roos en marijn kruiden van Xenos gebruikt, echt een aanrader!
    Bedankt voor het fijne recept, echt iets voor de Kerst!

    Groetjes, Martha Koolwijk

    1. Mmmm… Klinkt goed Martha!

  4. Lya van Gelder-Verbrugh

    Heerlijk annemiek

    De spruitjes ga ik morgen maken
    helaas is er geen foto te zien.
    Maakt niet uit. die denk ik er wel bij.

    Hele prettige feestdagen en een
    gezond en voorspoedig 2014, met
    veel heerlijke recepten

    Groetjes Lya

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde