Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Feestelijke kipcocktail
Ik ben dol op voorgerechten en hapjes die je makkelijk van tevoren kunt maken en vlak voor serveren alleen even hoeft af te finishen. Zeker wanneer je meerdere gangen serveert zoals bij kerst vaak het geval is. Je wilt tenslotte ook zelf heerlijk relaxed kunnen genieten en niet de hele avond met een verhit hoofd in de keuken staan. Deze kipcocktail is makkelijk te maken, goed voor te bereiden en heerlijk licht en fris, zodat er nog genoeg plek overblijft voor alle andere lekkernijen.
Hapje/voorgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
- 1 kipfilet
- 1 kippenbouillontablet
- 1/2 stronk witlof
- 1/2 stengel bleekselderij
- 1/2 appel
- 1/2 (klein) blikje mandarijntjes op siroop
- 1 el blanke rozijnen
- 1 el gembersiroop (honing mag ook)
- 1 el mayonaise
- 3/4 el crème fraîche
- 1 tl kerriepoeder
- Klein bosje bieslook
Verder nodig
Rasp, 4 cocktailglazen
Bereiding
Voorbereiden (dit kan al een dag van tevoren)
Breng in een klein kookpannetje water met de bouillontablet aan de kook en zet dan het vuur uit. Leg de kipfilet in het water en pocheer in 14 minuten gaar.
Haal de kip uit het vocht en laat hem helemaal afkoelen (de bouillon heb je verder niet meer nodig, maar kun je bewaren voor kippensoep!)
Afmaken
Laat de rozijnen weken in wat water (of witte wijn: is nog lekkerder!). Verwijder de harde draden aan de buitenkant van de bleekselderij en snijd in smalle boogjes.
Verwijder het uiteinde en de bittere kern van de witlof en snijd in smalle repen.
Was de appel (schil laten zitten), verwijder het klokhuis en schaaf de appel in flinterdunne plakjes.
Doe de witlof, bleekselderij en appel in een ruime kom en besprenkel met wat citroensap.
Hak de bieslook in smalle ringen en roer 3/4 door het witlofmengsel.
Snijd de kipfilet in hele dunne plakjes.
Laat de mandarijntjes en de rozijnen uitlekken – vang circa 2 el van de mandarijnensiroop op.
Roer in een kommetje een gladde saus van de mayonaise, crème fraîche, gembersiroop, kerriepoeder en een scheutje van het achtergehouden mandarijnensiroop.
Schep de witlofsalade, kip, mandarijn en rozijnen door elkaar en voeg naar eigen smaak de saus toe. Schep de kipcocktail in glazen en garneer met de achtergehouden bieslook.
Eet smakelijk!
Tip
Je kunt dit gerecht eventueel ook op borden serveren en de saus er apart overheen druppelen. Net wat je zelf het makkelijkst en mooist vindt.
om 08:45
Hoi, kun je dit allemaal mengen een dag van te voren en in de koelkast bewaren dan? Is het dan de volgende dag niet te vochtig en slap door het vocht van de witlof en appel?
om 14:56
Ik zou het idd niet al een dag van tevoren mengen met de saus. Wel kun je de kip en de saus al een dag eerder maken. Vlak voordat je gasten komen kun je dan alles snijden, mengen en de glaasjes opmaken en in de koelkast bewaren. Of het mengen en opmaken vlak voor serveren doen als je het echt knapperig wilt hebben.
om 16:22
Dank je wel!