Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Focaccia met rozemarijn
Focaccia is een smaakvol Italiaans brood dat qua bereiding en smaak veel overeenkomsten heeft met pizzadeeg. Het is een heerlijk brood om als aperitief te serveren, voorafgaand aan een zomers diner in de tuin. Serveer de focaccia met diverse tapenades en goede olijfolie.
Ingrediënten
Voor het deeg
- 500 g bloem
- 1 el griesmeel
- 2 zakjes gist
- 1 tl zeezout (ik gebruikte zeezoutvlokken)
- 1 tl suiker
- 6 el extra vierge olijfolie
Voor de topping
- Circa 10 blaadjes rozemarijn, fijngehakt
- 1 tl zeezout
- Extra vierge olijfolie
Verder nodig
Keukenmachine met deeghaak (niet per se nodig, het kneden kan ook met de hand), vierkante bakvorm van circa 28 x 20 cm
Bereiding
Doe de zakjes gist in 300 ml warm water en laat enkele minuten staan totdat het gaat schuimen. Gebeurt dit niet, dan is de gist dood en werkt het niet meer. Gooi het gistmengsel dan weg en maak het opnieuw.
Voeg het gistmengsel samen met de overige ingrediënten in de keukenmachine en meng circa 10 minuten tot een gladde bal die loslaat van de kom. Je kunt het kneden ook met de hand doen.
Vet een kom in met wat olijfolie, doe de deegbal in de kom en dek de kom goed af met een vochtige theedoek. Zet de kom weg op een warme, tochtvrije plek en laat het deeg een uur rijzen, of totdat de hoeveelheid verdubbeld is.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Haal het deeg uit de kom en druk met je vuisten alle lucht eruit. Vet de bakvorm in met olie en druk het deeg met je handen gelijkmatig uit in de vorm (de bakvorm die ik gebruikte was eigenlijk te groot, waardoor de focaccia te plat werd). Besprenkel de bovenkant van het deeg royaal met olijfolie en druk met je vingers, holletjes in het deeg. Bestrooi de bovenkant met de gehakte rozemarijn en fleur de sel.
Bak de focaccia circa 30 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin is.
Serveer het brood lauwwarm. Eet smakelijk!
Deel je reactie