Ingrediënten
- 3 eiwitten (circa 90 gram)
- Snufje zout
- 90 g fijne kristalsuiker
- 90 g poedersuiker
- 1 tl citroensap
Verder nodig
- Vel bakpapier
- Elektrische handmixer
- Bakspatel
- IJsbolletjesknijper
Heb je na het maken van mayonaise, lemoncurd of crème brûlée een paar eiwitten over? Bewaar ze voor zelfgemaakte meringue! Heerlijk om te verwerken in een toetje zoals eton mess of gewoon om zo van te snoepen.
Er zijn drie verschillende soorten meringue namelijk Franse, Italiaanse en Zwitserse meringue. Ik maak bijna altijd deze Franse meringue omdat ik die het makkelijkste vind en het resultaat stelt nooit teleur.
Basisrecepten, Wereldgerechten, Zoete keuken, Franse recepten, Zoete recepten, Dessert, Gebakrecepten
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
De meringues zullen na 2 uur drogen in de oven hard van buiten en nog zacht vanbinnen zijn. Vind je het lekker als ook de binnenkant hard is laat de meringues dan 2,5 tot 3 uur drogen in de oven.
Verwarm de oven voor op 100 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier.
Klop de eiwitten met het zout op lage stand een halve minuut. Zet de mixer op een hogere stand en voeg dan geleidelijk de kristalsuiker en het citroensap toe. Klop verder tot het schuim dik en stevig is. Voeg de poedersuiker toe en spatel door het eiwitschuim. Schep nu hoopjes van het eiwitschuim op het bakblik, dit gaat mooi en makkelijk met een ijsbolletjesknijper. Als je die niet hebt kun je ook een lepel gebruiken.
Zet de oventemperatuur terug naar 90 graden. Bak de meringues in het midden van de oven 2 uur, of tot ze hard en droog zijn (zie ook onderstaande tip). Let wel op dat ze niet kleuren, zet anders de oventemperatuur wat lager en bak ze wat langer. Schakel de oven uit en laat de meringues in de oven afkoelen.
De afgekoelde meringues bewaar je in een luchtdichte diepvrieszak op een donkere, koele plek. Ze blijven dan zeker een week goed. Meringues zijn niet geschikt om in te vriezen.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
om 10:45
Heb het gemaakt en zijn heerlijk