Bereiding
Verwarm de oven (onder- en bovenwarmte) voor op 170 graden. Vet de bakvorm in met boter en bestrooi licht met bloem.
Meng de ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed met koele handen (of gebruik de deeghaken van je keukenmachine) tot een samenhangend deeg. Rol het deeg uit op een licht bebloemd werkblad en bekleed de bodem en rand met het deeg. Zet de bakvorm zolang in de koelkast.
Klop de slagroom stijf.
Mix in een andere kom de boter, suiker, vanillesuiker, citroenrasp en -sap, puddingpoeder en eieren tot een romig en glad mengsel.
Voeg de kwark en crème fraîche toe en klop 1 minuut op lage stand verder. Spatel tot slot de slagroom door het mengsel.
Schenk de vulling in de taartvorm. Laat de taartvorm een paar keer op het aanrecht vallen zodat eventuele luchtbellen in de vulling eruit gaan.
Bak de taart 1 uur in het midden van de oven. Schakel de oven uit en laat 30 minuten in de oven staan. Zet dan de ovendeur op een kier (steek bijvoorbeeld een houten lepel tussen de deur) en laat nog 30 minuten in de oven staan. Haal de taart uit de oven en laat op een rooster verder afkoelen. Update: zie ook onderstaande tip van Anne over het afkoelen!
Verdeel vlak voor serveren de vlaaivulling en het verse fruit over de bovenkant van de taart. Bestrooi licht met poedersuiker.
om 21:33
Er staat niet vermeld dat de taart heel lang moet afkoelen. Dag 2 (na anderhalve dag) in de koelkast smaakt de taart veel beter en is stijf geworden.
om 09:05
Hoi Anne, bedankt voor je opmerking! Ik heb het erbij gezet in de tekst! Hopelijk heeft hij goed gesmaakt. 🙂
om 20:13
Wat is het verschil tussen crème fraiche en slagroom?
om 14:43
Recept voor het deeg klopt niet te weinig voor een vorm van 26 cm de rest is prima
om 11:18
Hoi Joep, het zijn de hoeveelheden die ikzelf gebruikt heb. Zoals je op de foto’s kunt zien paste het prima. Misschien dat je het deeg de volgende keer iets dunner kunt uitrollen?