Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Gebraden hele kip uit de oven met aardappels
Mijn moeder heeft het beeld nog steeds helder op haar netvlies staan, mijn oma die in de keuken staat en constant grote stukken vlees staat te bedruipen, bedruipen, en bedruipen. Want als er één ding is dat je moet doen om grote stukken vlees mals en sappig uit de oven te halen, dan is het wel bedruipen!
Er zijn wel duizenden recepten voor de bereiding van een hele kip uit de oven maar dit is de meest simpele en lekkerste manier die ik tot nu toe ooit geproefd heb. Het voorbereidingswerk kost je hooguit 15 minuten. Daarna ga je lekker zitten met de voetjes omhoog, enkel en alleen de kip ieder kwartier even, jawel, bedruipen. 🙂
Hoofdgerecht voor 4 personen – 15 minuten + circa 75 minuten in de oven
Ingrediënten
- 1 hele kip, organen en kop verwijderd (die van mij was 1,2 kg)
- teentjes knoflook ongepeld, zoveel je wilt
- Paar takjes tijm
- 3 laurierblaadjes
- 1 kg aardappels, geschild en in evengrote stukken gesneden
- Sap van 1-2 citroenen
- 100 gram zachte boter
- Zout en peper uit de molen
Eventueel nog extra:
- 3 el slagroom of kookroom (zie uitleg hierover onderaan bericht)
Verder nodig
Grote braadslee
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Spoel de kip van binnen en buiten goed af onder de koude kraan en dep hem droog met keukenpapier.
Stop de helft van de tijm, 1 laurierblaadje en een flinke teen gekneusde knoflook in de holte van de kip.
Leg de kip in de braadslee met de borstkant naar beneden. Verdeel de rest van de tijm, laurierblaadjes en de aardappels om de kip heen in de braadslee. Leg de aardappels op de tijm.
Knijp de citroenen (gebruik zoveel als jezelf lekker vindt) uit boven de aardappels en de kip, vang de pitjes op met je hand. Stop een halve uitgeknepen citroen bij de tijm en laurier in de holte van de kip. Schenk 250 ml water over de aardappels en bestrooi alles royaal met zout en peper.
Wrijf het vel van de kip in met de helft van de boter. De boter die ik gebruikte was nog iets te hard waardoor ik hem niet zo goed kon uitsmeren. Duw aan de halsopening van de kip voorzichtig met je handen onder het vel zodat er wat ruimte ontstaat en duw ook hier boter tussen. Zorg er wel voor dat het vel niet scheurt! Verdeel de rest van de boter over de aardappels.
Braad de kip een uur in de oven. Haal de kip ieder kwartier uit de oven halen en goed bedruipen met het braadvocht.
Draai de kip en aardappels na een uur om,
bestrooi weer met zout en peper en zet nog een kwartier in de oven of totdat het sap uit de kip helder is en de kip goudbruin.
Steek een grote vleesvork in de holte van de kip en laat voorzichtig het vocht uit de kip in de braadslee lopen. Leg de kip en de aardappels op een mooie serveerschaal. De knoflooktenen hebben een heerlijke gepofte en zoete smaak gekregen en kun je zo uit het schilletje knijpen. Eet ze dus vooral lekker op!
Je kunt nu het braadvocht uit de braadslee over de kip gieten, of je kunt de braadslee even op laag vuur op het fornuis zetten, eventueel een scheutje water toevoegen en de aanbaksels losroeren. Dan een paar eetlepels room toevoegen, de jus iets laten indikken en dit over de kip gieten. Welke manier je ook kiest, het is lekker!
Serveer met wat knapperige groene groenten zoals broccoli, peultjes of sugar snaps.
Eet smakelijk!
Themarecepten, Mannenvoer, Hoofdgerechten, Eenpansgerechten, Kiprecepten, Ovenrecepten
om 16:41
Super recept dit!!! Al heel vaak gemaakt. Ik maak hem precies zoals ke beschreven hebt, dat vind ik absoluut de lekkerste versie!!! Klasse!
om 08:47
Leuk om te horen Nennie! 🙂
om 19:52
Wat een pracht recept! Super simpel maar oh zo lekker. Ik heb het een dag van te voren gemaakt en op de tweede dag opgewarmd met iets voorgekookte sperziebonen. Iedereen, volwassen en kinderen hebben genoten.
om 22:30
heel goed recept en erg lekker, prachtig recept, basic met de juiste touch.
om 13:58
Hoooi, ik wil vanavond deze kip maken maar wil er graag ook nog iets van wortels bijvoegen. Moet ik er dan meer water bijdoen of gewoon hetzelfde?
om 14:53
heel lekker echt waar!!!!!
om 09:59
Tip !
doe oregano , citroen, knoflook (geperst) en olijfolie in een schaal even roeren hier de aardappelpartjes in even mixen en laten staan voor 15 min.
doe in een mortel droge oregano, tijm ,dille , rozemarijn, peper en zout wrijf hier mee je kip of kippoten in.
vul de kip zoals je al zei
leg in de schaal rozemarijn laurier en vier kruidnagels hier bovenop de aardappels en kip.
als variatie doe ik bij de aardappels soms nog kastanje champions paprika en wat wortels .
eet smakelijk
om 14:07
Klinkt goed John! Bedankt voor de tip. 🙂
om 11:18
Hallo Annemiek
Vandaag heerlijk gegeten van je kip recept, gelijk opgeslagen bij mijn recepten.
Dank je wel!
om 09:39
Leuk Anneke, blij om te horen dat ook dit recept je goed gesmaakt heeft. 🙂
om 08:15
Hallo, ik wil dit graag maken maar dan zonder aardappels. Moet ik dan wel water toevoegen?
om 09:54
Een klein beetje water, wijn of bouillon is wel een goed idee om toe te voegen. Je hebt namelijk wat vocht nodig om de kip te bedruipen.
om 13:31
Dankje voor je snelle reactie, ik ga het vanavond maken
om 16:20
Leuk Anne! Ben benieuwd hoe het gesmaakt heeft. 🙂
om 17:58
Geweldig basis recept, in de top 10 bij mij!
om 09:24
Leuk om te horen Helma!
om 17:57
Wat een fantastisch recept en wat een variatie mogelijk heden . Bij mij in de top 10!
om 15:15
Hoi Annemiek,
Heerlijk recept!! Maak hem voor de tweede keer vanavond met mn eigen twist maar jouw basis! Ik doe er idd ook een hele ui in en een zakje kipkruiden gewoon de basic van Silvo en sluit de opening dan met een sate prikker. Ook maak ik mn eigen kruidenboter (roomboter, kerriepoeder, paprikapoeder, gemalen peper zeezout en vers geperste knoflook) en dat smeer ik onder en op het vel en met het bedruipen smeer ik hem er soms ook extra mee in! En idd kippenbouilon ipv water. Iets meer werk maar ook erg lekker!!! Ben erg blij met jouw basis!!!
om 14:09
Leuk om te horen Kim en altijd goed om je eigen draai eraan te geven. 🙂
om 15:13
Dag Annemiek, ik heb je recept gelezen en ben er aan begonnen. Er ligt een mooie franse kip in de braadslee? Hoop dat het goed gaat. Nog nooit een kip in de oven gemaakt (wel in de pan). Ben benieuwd!
om 12:04
Leuk Harry! Ben heel benieuwd wat je ervan vond … 🙂
om 18:49
Smaakte heerlijk, ga hem zekers opnieuw maken.
om 11:24
Leuk Ton! 🙂
om 21:26
Vandaag gemaakt, voor het eerst een hele kip in de oven dus best spannend, en alleen maar positieve reacties aan tafel 🙂 Mijn oudste kind (puber vandaar het taalgebruik) vond de aardappels fokking de lekkerste die hij in tijden had gegeten…Dit gaat vaker op tafel verschijnen!
om 10:08
Hahaha, ik hoor het hem helemaal zeggen! 🙂 Leuk om te horen dat het zo goed gesmaakt heeft.
om 23:24
Ik maak het morgen weer en ga wat stukken wortel er tussen leggen, lijkt me ook lekker.
om 10:01
Dat is zeker een goed idee Marina! Pompoen, zoete aardappel en pastinaak zijn ook erg lekker om toe te voegen.
om 22:48
wat een heerlijk kip gerecht! Ik heb zelf 250 ml kipbouillion gebruikt ipv van water voor extra smaak. Mijn kip was mals en krokant, mijn aardapelen hadden een lekker citroen met tijmen smaak. Ik ga het zeker vaker maken! Echt lekker! 🙂
om 12:44
Heel erg leuk om te horen Francisca! Fijn dat het gesmaakt heeft. 🙂
om 15:44
Zo vandaag weer dit heerlijke recept maken. Hoop dat het net zo goed lukt als de vorige keer. Voeg nu alleen 3 teentjes knoflook toe.
om 09:12
Leuk om te horen Ben!
om 19:56
Al eerder gereageerd maar wil je het laten weten: wij bereiden de kip op geen andere wijze meer. Zoals hier beschreven staat haal je het beste uit de kip naar boven. Wat een smaak! Ook de meegebakken aardappelen smaken meer dan goed, helemaal vol van de smaak van kip en zalig krokant.
om 14:29
Jaaaaaa, wat een enthousiasme over dit gerecht. Heerlijk! Zo denk ik er ook over. 🙂
om 19:05
Heerlijk recept.
De citroen was sterk aanwezig bij de aardappels. Ik vond het heerlijk, mijn vriendin net iets te.
Volgende keer eens proberen met wijn oid ipv citroen. Bedankt voor het recept.
om 19:57
Aardappeltjes wel lekker, maar iets te nat naar mijn mening. Is het een idee om deze halverwege er uit te halen en op een bakplaat heerlijk knapperig te bakken?
Kip wordt heerlijk mals, maar is wat flauw. Hoe krijg je hier een wat diepere smaak aan. Iets te saai wat mij betreft…
om 08:52
Hoi Gassie, ja hoor, probeer en experimenteer er gewoon lekker op los en ontdek zo jou eigen verrukkelijke versie van dit gerecht. Je kunt de volgende keer ook iets minder vocht toevoegen en kijken hoe dat bevalt. Als de kip te flauw is, kun je meer zout en peper toevoegen. Natuurlijk kun je ook experimenteren met andere kruiden. Succes!
om 12:06
Hallo Gassie,
Ik vond deze klassieke manier van kruiden ook te flauw. Zout en peper zijn prima, maar soms heeft een gerecht wat extra’s nodig. Ik heb wel een paar ideetjes voor je, waarvan sommige hier al eerder benoemd zijn.
In plaats van water kun je bv beter kippenboullion gebruiken, gewoon van poeder. De kruiden en smaakstoffen die hier in zitten trekken in de kip, en geven een vollere smaak. Nadeel kan zijn dat er in die instant boullions vaak veel E-nummer zitten, en dat zelf getrokken boullion nogal bewerkelijk is.
Naast peper en zout kun je ook andere kruiden gebruiken. De laatste keer heb ik de holte van de kip gevuld met een hele ui, een paar takjes rozemarijn en tijm, en een paar laurierbladen. De kip zelf heb ik gekruid met zout, peper, poeder van gerookte paprika en tijm. Dat was een erg lekkere combinatie kan ik je vertellen. Je zou ook kant-en-klare kipkruiden kunnen kopen, of Provencaalse kruiden, en die gebruiken. Zit wel vaak al veel zout in, dus zou ik dan zelf geen zout toevoegen.
Overigens maak ik de kip nooit met aardappels. Ik vind de aardappels te nat als ze met het vlees worden meegebakken. Ik bak ze liever op een aparte plaat, met Cajun-kruidenmix er over heen. Ik voeg ook nooit citroen toe, vind ik niet lekker bij kip, meer iets voor bij visgerechten uit de oven.
om 12:21
bouillon bedoel ik dus als ik zeg “boullion”…
*schaam*
om 19:22
Hopi dushi (erg lekker)
om 18:24
De kip zit nu in de over! Het ruikt al heerlijk dus hij zal vast ook lekker smaken.
Bedankt voor het recept.
om 20:22
De kip was lekker mals. Alleen de aardappelpartjes waren iets te doorbakken. Volgende keer zal ik ze wat groter snijden. Al met al was het een groot succes!
om 16:02
Altijd leuk om te horen dat het gesmaakt heeft Samantha. Bedankt voor je reactie! 🙂
om 19:13
Heb als hobby kok gedaan zo als beschreven in het recept.
En het was gewoon lekker
om 19:21
Fijn om te horen Ger! 🙂
om 12:33
Ik wil het vanavond gaan bereiden. Kan mij iemand vertellen of ik de aardappels eerst moet voorkoken?
om 16:14
Je hoeft de aardappels niet voor te koken Remy.
om 08:26
Gisteren deze kip gemaakt, HEERLIJK!! Dat gaan we vaker doen, bedankt!
om 22:24
Graag gedaan Marie-José, blij dat het gesmaakt heeft! 🙂
om 17:17
Wow! Wat een TOP kip! Smaakt meer dan lekker. Bedankt voor dit recept.
om 09:34
Leuk!!! Graag gedaan! 🙂
om 15:47
Zo ik heb de voorbereiding gedaan ziet er nu al feestelijk uit heb er nog wat champignons en Italiaanse groenten bijgedaan Smullen
om 21:23
Mmmm… Inderdaad smullen René! 🙂
om 11:15
hoi , ik wil je recept gaan volgen maar in je producten staat kookroom . maar je beschrijft niet wat ik dermee moet doen ! moet het gwn op de aardappelen of op de kip?
om 17:48
De room heb je eigenlijk alleen nodig als je ervoor kiest om naderhand het braadvocht zonder de kip even in te koken voor jus. Zie uitleg onderaan het bericht. Zal het direct aanpassen bij de ingrediënten. bedankt voor je reactie Issabella!
om 17:14
Heerlijk! Lang niet zo’n lekkere kip gegeten.
om 21:33
Heerlijk om te horen Sandra!
om 13:21
Ik ga straks je recept maken ….ben benieuwd
Groetjes
om 17:12
Lijkt me een heerlijk recept, en wil het graag uitproberen maar ik kan alleen niet zo gauw vinden wat de temperatuur van de oven moet zijn? Of ligt dat aan mij?
om 17:14
Excuus, ik had wat beter moeten kijken.. Sorry!
om 18:47
Geeft niet Sabine. 🙂 Ben erg benieuwd wat je ervan vindt!
om 19:00
zo’n kip gaat hier heel snel de oven in
Heerlijk
om 09:19
Ga binnenkort ook maar weer eens op zoek naar een lekker kalkoenrecept… Blijft toch één van de meest feestelijke kerstgerechten vind ik.