Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Geglaceerde jonge bospeen met tijm en knoflook
Wanneer ik over de markt loop kan ik zelden tot nooit weerstand bieden aan een prachtige bos jonge bospeen. De smaak is zo verrukkelijk zoet en delicaat dat ze verder niets anders meer nodig hebben. Hoewel, deze geglaceerde jonge worteltjes met tijm en knoflook zijn beslist ook niet te versmaden!
Ingrediënten
- 600 g jonge worteltjes met loof, indien nodig licht geschrapt
- 1,5 l groentebouillon
- 1 takje tijm
- Een halve bol knoflook in de schil (hele bol doormidden snijden)
- 1 laurierblaadje
- Olijfolie
- Paar klontjes roomboter
- 2 tl kristalsuiker
Bereiding
Doe de wortels met circa 2 cm loof in een ruime pan en voeg zoveel bouillon toe dat ze net onder staan. Voeg de tijm, knoflook en het laurierblad toe en kook de wortels circa 8 minuten, of totdat ze voor 2/3 gaar zijn.
Zet het vuur uit en laat de wortels in de bouillon afkoelen (als de wortels te zacht zijn, haal ze dan uit de bouillon en schep ze op een bord om af te koelen).
Laat de wortels uitlekken en dep ze droog. (De bouillon heb je voor dit recept verder niet meer nodig, maar is ontzettend smaakvol en kun je eventueel bewaren voor andere gerechten zoals bijvoorbeeld risotto of deze pommes boulangere.)
Verhit wat olijfolie in een hapjespan en voeg de wortels toe. Bak ze enkele minuten op middelhoog tot hoog vuur en voeg aan het eind de boter en suiker toe (pas op dat de boter en suiker niet verbranden, zet anders het vuur lager).
Bak nog even kort verder totdat de wortels gaar zijn en bedekt zijn met een mooi glanslaagje.
Serveer de bospenen direct op een mooie serveerschaal, of gebruik ze voor deze heerlijke gekarameliseerde worteltaart met brie.
Eet smakelijk!
om 16:53
Wauw, ze zijn goddelijk!!!
om 10:19
Leuk om te horen Yvonne! Ben het helemaal met je eens. 🙂