Ingrediënten
- 400 g rundergehakt
- 2 el ketjap manis
- 2 eetlepels grove mosterd
- 1 tl cayennepeper
- 2 kleine eieren
- 80 g paneermeel
- 3 el roomboter
- 1 pot vleesfond (380 ml) of zelfgemaakte fond
Gehaktballen van restaurant De Librije. In de Allerhande vond ik jaren geleden het recept van deze gehaktballen van driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle. Lekker op smaak gebracht met ketjap manis en mosterd en zachtjes gegaard in krachtige runderfond. Een simpel recept met groots resultaat.
De gehaktballen worden eerst aangebraden in roomboter voor een goudbruin korstje en lekkere smaak en daarna zachtjes gegaard in vleesfond. Zo worden ze supersappig en mals. Gebruik wel een braadpan met dikke bodem om te voorkomen dat de boter verbrandt. Anders kun je ook vloeibare bakboter gebruiken. Naderhand is het braadvocht een heerlijke jus voor over je aardappel of groente.
Serveer deze Librije gehaktballen bijvoorbeeld met gewokte spruiten en een gekookt aardappeltje, of deze heerlijke andijviestamppot.
Herfstrecepten, Wereldgerechten, Winterrecepten, Hollandse recepten, Mannenvoer, Hoofdgerechten, Vleesrecepten
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Tip! Heb je een gehaktbal over? Maak dan deze Mieks Special: broodje bal!
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
om 11:05
Heerlijke gehaktballen
Maakte in het verleden de ballen recept van “Onder de Ooievaar”
Maar deze zijn beter, minder bewerkelijk en puur rundergehakt (ipv half-om-half).
Door alle ingredienten worden de ballen mooi rul en zeker niet droog.
Zout komt voldoende erin door de ketjap en de boullion (met name de boullion kan qua zout sterk verschillen qua merk indien je pot koopt).
Ik doe echter wel altijd ui door het mengel. Ui snipperen en fruiten op laag vuur. Af laten koelen en in het gehakt mengsel.
om 14:22
Een gesnipperd uitje is inderdaad heerlijk om extra toe te voegen. Leuk om te horen dat ze gesmaakt hebben.
om 17:42
Erg smakeloos en gortdroog. Kan me niet voorstellen dat zoiets in een restaurant of zelfs een cafetaria wordt verkocht. zonde van m’n gehakt.
om 19:44
Helemaal mee eens. Vond ze niks aan
om 16:31
Ik volg recept maar met gekruid (gehakt kruiden) gehakt , ik vind ze anders vrij flauw en smakeloos.
Op deze manier is het best lekker ..
om 14:24
Smakeloos en gortdroog? Ik vraag me af of we het over hetzelfde recept hebben Peter…
om 22:09
Ik maak deze ballen al een aantal jaren en vindt het de lekkerste ballen ooit. Beetje extra cayennepeper en heerlijke mosterd (groninger). Ik maak altijd verschillende formaten. Ook mini balletjes voor in de spaghetti tomatensaus. Heeeeeeérlijk.
om 14:25
Wat leuk om te horen Wilma! 🙂
om 20:58
Dit zijn de meest smaakloze gehaktballen die ik ooit heb gegeten en hebben mijn hele paasweekendje weg verpest. Ik heb het recept exact gevolgd maar er zit smaak nog kraak aan deze zogenaamde 3-sterren bal. Je kunt nog beter kant en klare ballen in de supermarkt kopen dan hier tijd, energie en financiële middelen te investeren zonder enige vorm van waardecreatie. Gatverdamme. Dat dit überhaupt bestaansrecht heeft op het internet. Ik kan er nog woest om worden.
om 14:02
Misschien moet jij er wat valeriaan aan toevoegen. Doe ns rustig aan, Jona
om 17:19
Volkomen mee eens. Snap niet dat Boer hier zijn naam aan durft te verbinden. Heb mensen gekend die niet konden koken en overal ketjap in gooiden.
om 19:05
Je bent de zout vergeten!!!!!!!!
om 09:58
Zeker niet Kees, de ketjap en fond zijn ook zout en geven voldoende smaak aan de ballen.
om 22:28
Ik heb er alleen nog een klein beetje gesnipperde uit en wat zout aan toegevoegd en mij verder gewoon aan het recept gehouden; echt heel lekker en vooral heel mals! Ik herken totaal niet de ervaring van dhr. G. vd Berg? Zoet? Plakkerig?
om 10:36
Eigenlijk wel jammer van ’t gehakt. Erg flauw. Te veel paneermeel wat blijft plakken in de mond. Te zoet door de ketjap.
Had een kilo gehakt, en daarvan 10 ballen gedraaid. 2 opgemaakt en de rest weggegooid. Echt niet lekker!!
om 21:37
Weet jij wel wat een gehaktbal is ???
om 19:43
Heel erg lekker! Ik heb er nog twee theelepels garam-masala bij gedaan! En dan met stoofpeertjes en aardappels. Smullen hoor!
om 17:43
Heerlijke gehaktballen! Zelf nog knoflook en een klein beetje ras en hanout toegevoegd. Heerlijk mals en smaakvol!
om 17:43
Ras el hanout 😉
om 15:27
T was bij ons geen succes helaas…het waren mooie ballen, maar helemaal niet onze smaak.
De kinderen lustten t helemaal niet, jammer he.
Evengoed bedankt voor t duidelijke recept 🙂
om 01:58
Geweldig recept!
om 19:39
Nou heb ze bd week gemaakt, om eerlijk te zijn , NOPE vond ze echt niet lekker , 80 gr paneermeel vind ik namelijk al teveel. worden het van die brooddingen, vlees was erg zwak van smaak. helaas niet de beste ballen …
om 15:35
Da doe je iets niet goed hoewel ik je wel snap want dit recept bevat veel te weinig kruiden en is het, als je dit recept letterlijk volgt gewoon echt een hele flauwe kleffe hap. Heb je wel de goede mosterd (tip: Limburgse grove mosterd. ) Daarnaast: , flink wat vers gemalen zwarte peper is een must, de cayenepeper mag wel meer dan aangegeven en VOORAL GÉÉN EIEREN toevoegen ECHT GEWOON ABSOLUUT NIET DOEN, die maken er slappe balen van, vooral qua smaak, de mosterd en ketjap maken het nat genoeg. Die roomboter maakt het veel te vet en het fond is overbodig want die maken de boel klef. Goed aanbraden in heel weinig braadboter en een poos late sudderen in goede braadboter is veel beter (ook voor het hart trouwens) en veel lekkerder. Dit recept moet je als basis zien want er schort te veel aan.
om 11:35
Gehaktballen braden in fond is echt de beste manier om ze sappig te houden.
Wel even de fond verwarmen voor je het toevoegt (bijv. in de magnetron).
Smaak is persoonlijk hé. Ik zou zelfgemaakte gehaktkruiden toevoegen voor een authentieke smaak (2 eh paprikapoeder, 2 eh gemberpoeder, 1 eh chilipoeder, 3 eh nootmuskaat, 2 eh uienpoeder, 2 eh knoflookpoeder, 3 eh zout, 2 eh gemalen korianderzaad, 3 eh gemalen zwarte peper en 2 eh gemalen foelie).
om 00:34
Waar staat de afkorting eh voor?
om 19:16
Ben het helemaal met hans eens!! Zo kruid ik mijn gehaktballen ook!! En evt klein scheutje ketjap manis en half theelepeltje sambal oelek.. Voor een oosters tintje en wat keltisch zeezout!! Mmmmm.
om 19:21
Ps en een gesnipperd uitje, veel peterselie en 1 knoflook teentje fijngesnipperd!!
om 20:58
Hoi Annemiek,
Vanavond dit recept gemaakt. Ik vond de ballen heerlijk zacht en mals door die fond.? Die kookt trouwens vanzelf in, dus binden is niet nodig.
Ik vond de smaak heerlijk!. Heb er wel meteen een uitje aan toegevoegd. Was ook best pittig van smaakt, maar niet té, dus dit recept ga ik zeker vaker maken, dank je wel.
om 12:44
Leuk om te horen dat ze hebben gesmaakt! 🙂
om 21:22
Net gemaakt, maar had er meer van verwacht. Ik vond de smaak wat vlak.
Ik kan dit echt niet de beste ballen van Nederland vinden.
Toch maar weer terug naar mijn oma’s en moeders recept, met een uitje en peterselie.
om 00:54
Ik vond ze persoonlijk erg tegenvallen.
om 00:56
Maar je hebt wel een prima site hoor!
om 10:47
Dat kan hoor Remko. Smaken verschillen nu eenmaal.
om 14:21
Als ik beschuiten neem ipv paneermeel, dan heb ik een megastapel, klopt dat wel? Echt 80 gram?
om 14:39
Dat klopt Mireille, komt heus goed. 😉
om 20:55
Ik mis het zout in de gehaktballen.
om 08:42
Zout is niet nodig Bea. Er zit genoeg zout in de ketjap.
om 08:54
Ik heb ze gebruikt om er borrelballen van te maken, ging ook prima. En ook ik vind het lekkerder met een uitje erdoor, dus dat had ik bij de tweede lading gedaan. Heerlijk!!! Gaan we zaterdag heerlijk van smullen ♥
om 09:11
Een klein gesnipperd uitje is inderdaad altijd lekker door het gehakt Petra! Goed idee. 🙂
om 12:41
Heerlijk! In plaats van paneermeel doe ik altijd wat crackers in een plastic zak en de broodroller eroverheen tot fijn. 1 theelepel cayenne klinkt veel maar werkt toch goed uit.
Bedankt!
om 09:45
Hoi Anne, gemalen crackers kan idd ook prima! 🙂
om 13:38
Hoi Annemiek,
Kan je dit ook maken zonder Fond…?
om 13:51
Dat kan Naomi, maar dan krijg je wel een ander resultaat. Je bakt de gehaktballen dan gewoon.
om 19:13
Vanavond gemaakt bij de rauwe andijvie stamp, nou ze waren heerlijk mmm
om 10:16
Dit zijn echt heerlijke gehaktballen! Erg makkelijk te maken.
om 14:17
Helemaal mee eens Manon! 🙂
om 16:44
Bij ons geen andere gehaktballen meer dan deze! ik heb zojuist een dubbele portie gemaakt. De andere helft vries ik in. Vanavond lekker smullen.
om 18:46
Wat een goed idee om ze in te vriezen Belinda, ga ik de volgende keer ook doen. 🙂 Eet smakelijk vanavond!
om 19:59
Beste Annemiek,
Ik wil ten eerste zeggen dat ik vind dat je een top site heb, mooie recepten en waarschijnlijk allemaal even lekker.
Ik heb vandaag de Gehaktballen gemaakt en ik kan je vertellen ik vind ze helemaal SUPER, er komen bij mijn geen andere gehaktballen meer 🙂
Morgen ga ik je Stoofvlees met patatjes maken ik verheug me er nu al op 🙂
om 10:19
Mmmm… Ik kan me voorstellen dat je je daar op verheugd! Ben benieuwd of het je vandaag net zo goed gaat smaken als gisteren… 🙂
om 21:43
Normaal is het een halve gehaktbal, maar nu zei mijn zoontje van elf. Mama ik lust er wel twintig!!!! Nooit meer een ander recept!
om 10:04
Kijk, zo hoort het. Haha! Je kunt er trouwens rustig twintig bakken, want ook de volgende dag smaken ze koud heerlijk op een boterham, of (in stukjes gesneden) bij de borrel! 😉
om 21:41
Het gebeurde mij wel eens dat bij het aanbraden de boter verbrandde. Wanneer je de gehaktballen aanbraad in olie of (bij voorkeur) geklaarde boter, en dan later de temperatuur terugdraaien en de boter nog toevoegen.
om 08:54
Gewone roomboter kan inderdaad verbranden als hij te heet wordt. Erbij blijven dus en een pan gebruiken met dikke bodem! En anders bieden jouw tips zeker uitkomst Jan Geert. Bedankt! 🙂
om 20:54
Hoi Annemiek,
Had ze al gemaakt en wij vonden ze heerlijk.
Vandaag de visite voorgeschoteld. De
complimenten krijg jij van mijn schoonzoon.
Ik mag nooit geen andere meer maken.
Deze gehaktballen komen vaker op tafel
Groetjes Lya
om 09:17
Wat leuk om te horen Lya! De complimenten zijn overigens voor de chef-kok zelf, die ze onberispelijk bereid heeft.
om 09:36
J. Boer’s recept heeft me geïnspireerd! Ik gebruik inderdaad biologisch rundergehakt, soms van Albert Heijn (300 g), soms van de betere slager.
Zoals iedere (thuis)kok een eigen invulling aan een recept geeft, doe ik dat ook. Op 300 gram gehakt handhaaf ik de 2 eetlepels mosterd. Ik voeg 3 eetlepels ketjap manis toe en een halve eetlepel gebakken sambal (minder pittig dan ongebakken). Zout vervang ik door net geen heel blokje runderbouillon met vijzel tot poeder te vermalen. Paneermeel maakt plaats voor een kapje brood, goed opgebakken en tot gruis vermalen in mijn keukenmachine: daar kan geen paneermeel aan tippen! Cayennepeper: 1 à 1,5 theelepel, naar smaak.
Verder: ik gebruik één ei, een versnipperde niet te grote ui, 2 eetlepels koffiemelk (geen must) en naar smaak wat knoflookpoeder…
Runderfond voor jus is ideaal. Mits voorradig gebruik ik dit en dik ik het een beetje in met een bindmiddel op basis van tapioca (verkrijgbaar bij de betere Aziatische toko), hoewel maïzena ook volstaat. Geen runderfond in huis? Gebruik, opnieuw, een blokje runderbouillon op 400 à 500 ml water en bind het met tapioca. Twee afgestreken eetlepels volstaan, gebruik een zeefje, tik op de rand van de pan en roer het door de bouillon om klontjes te voorkomen.
om 18:47
Hoi Jeroen,
Dit gaan we zeker binnenkort proberen! Ben erg benieuwd naar het binden van de saus met tapioca. Ik heb het in huis sinds het recept dat ik kreeg van Restaurant De Librije voor Keukenliefde’s droomgerechten, maar heb er nog helemaal niet aan gedacht om het als bindmiddel te gebruiken. Bedankt voor de tips en je leuke reactie!
om 12:44
Sorry Annemieke maar vond mijn ballen toch lekkerder gewoon met slagers kruiden bruinbrood en bruine suiker
om 12:52
Hoi Ron,
Dat kan natuurlijk. Ben erg benieuwd naar jouw recept, lijkt me ook lekker!
om 12:51
Ik had de ballen best lang in mn handen rond gerold zodat de scheuren weg gingen maar in de pan kwamen er als nog wat scheuren in iemand tips?
om 14:15
Hoi Danique,
Bedankt voor je reactie! Heb je de ballen 30 minuten laten rusten in de koelkast voordat je ze ging bakken? Ze worden dan wat steviger en bakken beter.
Annemiek
om 17:26
Had de paneermeel ook vervangen door wit brood….te weinig denk ik….volgende keer toch maar paneermeel! Durfde de ballen bijna niet om te draaien in de pan omdat de scheuren er invlogen.Nou maar hopen dat ze toch nog smaken!
om 09:13
Hoi Cristel,
Je kunt dit inderdaad ‘delicate ballen’ noemen… 🙂 Ook ik kan niet voorkomen dat er soms hier en daar een scheurtje in komt. Na het koelen in de koelkast, schroei ik ze in een hete braadpan dicht en laat ze daarna op heel laag vuur in de fond verder garen. Hoe zijn ze je uiteindelijk bevallen?
Gr, Annemiek
om 16:10
Heerlijk die vleesfond erbij.
Ik maak de ballen nog steeds heel ouderwets
(Oma,Moeder) h.o.h gehakt peper zout en foelie.
Wit brood wat ik gewoon in de oven even oud
laat worden. niemand heeft nog oud brood in huis.
brood weken in de melk(uitknijpen) en met een ei en de
kruiden door het gehakt mengen. Ballen van
maken en dan licht door de paneermeel. Bakken doe
ik ze in vloeibare margarine. Voor de jus heb ik altijd
kleine bakjes in de vriezer staan. Overgebleven van
het rundvlees (draadjesvlees) Maar de fond is ook een
prima idee.
Groetjes Lya
om 11:33
Dat zal ook zeker smaken Lya!
om 12:49
Ik heb ze ook gemaakt! Ze waren zeker sappig en totaal niet droog:)!
Heb voor de zekerheid het recept gevolgd maar volgende keer voeg ik wel wat meer mosterd en cayennepeper toe dat proefde ik nu nog niet echt terug, het mag van mij wat meer “pit” krijgen en misschien nog klein beetje peper en zout. Wat ook lekker is om een uitje erbij te doen.
Maar ben zeker op weg geholpen met dit recept!
om 22:26
Uitstekende gehaktballen! Zout erbij is inderdaad niet nodig. Heb het paneermeel vervangen door wittebroodkruim. Hierdoor wordt de bal (nog) wat zachter.
om 18:56
De Librije bal is goed maar een echte Jordanese bal met garnalen is ook lekker 😉
Ik mis in het (gekopieerde) recept zout. Zonder zout geen bal! 5 gram per 500g vlees. Dit is volgens Johannes van Dam, die ik toch iets hoger aan sla op het gebied van ballen dan Jonnie Boer.
Ook dat paneermeel, bah! Wit brood in water geweekt, dan wordt de bal pas zacht!
Het geniale van Boer;s bal is die fond. In plaats van dat de bal zijn smaak afgeeft aan de jus is het andersom; de fond voegt smaak toe aan de bal.
Met een theelepel nootmuskaat per 500g vlees is ie echt de beste bal allertijden.
Deksel half op de pan voor een krokant korstje en 45 minuten is veel te lang. Voor ballen van 100g, ongeveer 25 min.
Nog iets. Gehakt uit de supermarkt is echt vies. Als je een vleesmolen hebt maak je het zelf, kan je ook de verhouding vet bepalen. Meteen het (ongeweekte) brood mee malen kan ook.
om 14:53
Hoi Jaap, Ik zal het ook eens proberen met witbrood i.p.v. paneermeel. Ben benieuwd naar het resultaat. Het zout heb ik bewust weggelaten. De eerste keer dat ik deze bal met zout maakte sloegen we stijl achterover, van het zout. Naar mijn mening voegt de ketjap in dit recept al voldoende zout toe. De braadtijd moet inderdaad aangepast worden naar de grootte van de bal. Ik druk zelf altijd met mijn vinger op het vlees om te bepalen hoe gaar het is. Weinig weerstand=rauw, veel weerstand=gaar/doorbakken. Het vlees malen laat ik voorlopig toch liever aan onze slager over maar wie weet in de toekomst… 🙂 Bedankt voor je reactie en tips!
om 17:53
Als je geen vleesmolen hebt hoef je nog niet dat spul uit de supermarkt te gebruiken.
Er is vast wel een Turkse (islamitische) slager in de buurt. Die draaien het zelf. Wat je ook eens moet proberen is met geitenvlees, huh? Bij diezelfde slager vaak te koop. Moet er wel wat vet aan zitten anders wordt het erg droog, desnoods toevoegen. En dan wat Indonesische kruiderij toevoegen. De rendang kambing bal!
Maar ja zoveel mensen zoveel smaken. Voor mijn vriendin moet ik paneermeel gebruiken want die wil de bal wat harder hebben.
om 23:10
Hoi Annemiek, ben ik benieuwd welk merk Ketjap Manis je dan gebruikt hebt …
om 09:34
Hoi Ruud, maakt het merk uit?
om 23:18
Hoi Jaap, is de braadtijd te lang … of staat het ‘vuur’ te hoog …?
“in 45 minuten op laag vuur”
Langzaam garen op laag vuur, gebruik eens een ouderwets ‘sudderplaatje’, maakt je vlees zoveel zachter, malser en sappiger …
om 12:45
Deze MOET ik proberen!
om 07:29
Hoi Natascha, dat zou ik zeker doen;) heb je site trouwens bekeken en ziet er goed uit! Ga ik zeker vaker rondsnuffelen:) Veel bakplezier en een fijne dag!
om 18:56
Ah, zondag-avond. Duf, het zijn zelfs 6 ballen …
om 19:57
Niet duf maar scherp! De genoemde hoeveelheden zijn volgens het recept van De Librije, echter heb ik zelf 500 gram gehakt gebruikt en hier 6 ballen van gedraaid. Dit had ik er ter verduidelijking even bij moeten zetten… Bedankt voor je oplettendheid!
om 18:56
4 porties? Maar ik zie 5 ballen!
Maar ik ga het wel eens namaken.
om 19:46
Ik heb het vandaag gemaakt. Ik heb geleerd van mijn vader om alles watje maakt eerst te proeven. Elk recept is gemaakt door iemand die een eigen smaak heeft. Als je in een restaurant eet is het ook vaak te zout of te pittig. Ik vond dit recept heerlijk maar heb alles gehalveerd en ook nog wat kruidnagel en nootmuskaat en kurkuma door het gehakt gedaan verder alles van het recept ook het vond. Eerst een klein balletje appart gemaakt om te proeven. In een woord heerlijk. Lekker bij andijvie stamppot. Hoera voor deze heerlijke bal???