Bereiding
Gehaktballetjes
Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes — behalve de bakboter — in een kom en kneed goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Voeg wat extra paneermeel toe als het gehakt te ‘nat’ is. Draai met je handen kleine gehaktballetjes van het gehakt — ik kon circa 30 kleine gehaktballetjes van het gehakt draaien, maar een paar minder of meer is prima. Verhit de koekenpan met een scheutje bakboter en bak de gehaktballetjes op middelhoog vuur rondom goudbruin en net gaar. Schep de gehaktballetjes uit de pan op een bord met keukenpapier en laat uitlekken.
Champignonroomsaus
Doe indien nodig wat extra boter of olie in de koekenpan (als het bakvet te donker of zwart is kun je het vet beter wegdoen en de pan schoonvegen met keukenpapier) en voeg de sjalot en knoflook toe. Fruit 2 minuten op laag vuur tot ze zacht, maar niet gekleurd zijn. Voeg de bloem toe en bak circa 5 minuten op laag vuur, zodat de bloem kan garen (voeg wat extra boter toe als er te weinig vet in de pan zit en de bloem ‘droog’ bakt). Voeg de bouillon toe en breng de saus al roerend met een garde aan de kook, tot je een gladde en dik gebonden saus hebt — je hoeft misschien niet alle bouillon te gebruiken. Voeg de room en champignons toe en laat de saus circa 8 minuten op laag vuur pruttelen, tot de champignons zacht zijn en de saus een mooie dikte heeft. Breng op smaak met zout en peper uit de molen.
Voeg de gehaktballetjes en peterselie toe aan de saus en warm even mee.
om 15:53
Ik heb dit recept de afgelopen jaren echt meermaals gemaakt. Zo lekker! Kan eigenlijk niet misgaan.
om 15:23
Leuk om te horen Marit! 😃
om 17:15
Hey Annemiek,
Kan je dit gerecht ook een dag van te voren maken en de dag erna opwarmen?
Vr groet
Inge
om 16:21
Saus blijft dun, wat doe ik fout?
om 10:04
Hoi Marijke, je hebt dan waarschijnlijk teveel bouillon of room toegevoegd. Als de saus te dun is kun je hem ook wat langer laten inkoken, het vocht verdampt dan en de saus wordt vanzelf dikker.
om 10:08
Kleinkinderen hebben super veel gegeten, het is dan ook heel lekker. Dank je voor het recept
om 17:07
Was héél lekker. 😀
om 18:28
Gemaakt, gelukt en gesmuld!
om 11:39
Ik heb er een eetlepel truffeltapenade aan toegevoegd. Ook heel erg lekker!
om 18:30
Super lekker en gemakkelijk recept, ik ga het zeker vaker maken!!
om 21:18
Zelfs een zeer kritische eter in ons gezin vond het lekker met rijst en broccoli. Complimenten voor dit recept.
om 09:23
Leuk om te horen Tom! 🙂
om 19:07
Hey annemiek, Johan, ella,
Ik volg keukenliefde al een tijdje,erg leuk!! En lekkere recepten…
Vandaag 1 van jullie recepten gemaakt, en het was echt heerlijk!! Top!!
Fijn weekend samen!
Lieve groet Esther
om 11:15
Hoi Esther, fijn om te horen dat je geniet van onze recepten en bedankt voor je leuke reactie! 🙂 Jij ook een fijn weekend!
om 04:55
Zooo ik zag dit recept voorbijkomen op Facebook en werd gelijk enthousiast. Ik heb meteen de spulletjes in huis gehaald en tsjonge jongen jongen wat hebben we gesmuld. Bedankt voor het delen 🙂
om 11:18
Ik kwam dit recept toevallig tegen. Ziet er erg smakelijk uit. Duidelijke beschrijving en smaakvolle foto’s. Ga het zeker eens proberen!
om 12:29
Leuk Michiel! Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt als je het gemaakt hebt! 🙂
om 03:04
Another winner! ??❤️