Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Gekarameliseerd Oosters buikspek
Onlangs ontving ik van Gaby een mail met daarin de volgende vraag: “Zou jij eens een heerlijk gerecht kunnen maken met buikspek aan 1 stuk op jouw manier. Ik maak dit normaal als koude tapas voor ’s avond met een paar vrienden.” Hoewel ik nog niet eerder een recept maakte met buikspek, ging ik deze uitdaging maar al te graag aan!
Helaas mislukte het eerste recept wat ik probeerde. Het buikspek werd namelijk taai en droog. Na opnieuw speurwerk te hebben verricht in diverse boeken en op internet ben ik uiteindelijk tot het volgende recept gekomen. Ik kan dit recept zelfs aanraden wanneer je – net als ik – niet echt een liefhebber van spek bent. Het buikspek is na bereiding namelijk mals, knapperig en absoluut verrukkelijk!
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
Voor het buikspek
- 1 kg buikspek, zonder zwoerd (huid en vet)
- 1,5 ltr kippenbouillon
- 240 ml sojasaus
- 120 ml vissaus
- 2 uien
- 6 knoflooktenen
- 1 steranijs
- 1 kaneelstokje
- 1 tl gedroogde chilivlokken
- 200 g suiker
Verder nodig
- 400 g pandan-, basmati of jasmijn rijst*
- 600 g groene groenten naar keuze, bijvoorbeeld sugar snaps, peulen, bimi of broccoli
- Arachide- of zonnebloemolie
- Vloeibare honing
- Sesamzaad, licht geroosterd
- Klein bosje verse koriander, fijngehakt
- Paar stengels lente-ui, in fijne ringen gesneden
*Zie bereidingstip in onderstaande bereiding.
Bereiding
Leg het buikspek in een grote pan of braadpan en voeg alle overige ingrediënten toe voor het buikspek.
Breng het vocht aan de kook en zet dan het vuur op de laagste (sudder) stand. Stoof het vlees in circa 1 tot 1,5 uur, of totdat het buikspek zacht en mals is en je het vlees makkelijk los kunt trekken. Haal het buikspek uit het vocht (bewaar het vocht!) en snijd in middelgrote blokjes.
Kook de rijst volgens de omschrijving op het pak (kook de rijst in half kippenbouillon, half kokosmelk in plaats van water!). Breng een ruime pan met licht gezouten water aan de kook en kook de groenten beetgaar. Giet ze af en laat goed uitlekken. Houd de rijst en groenten warm.
Verhit een koekenpan met wat olie en bak het buikspek circa 5 minuten op middelhoog vuur goudbruin en knapperig.
Voeg dan 1 à 2 soeplepels van het kookvocht toe, samen met een flinke kneep honing en laat dit inkoken tot ongeveer sausdikte. Let wel op dat je voldoende saus overhoudt om over vier porties vlees te verdelen.
Serveer het buikspek met de rijst en groenten. Bestrooi het gerecht met de koriander, lente-ui en sesamzaadjes.
Eet smakelijk!
Tip!
Het kookvocht van het buikspek wat je overhoudt kun je prima invriezen. Een heerlijke smaakmaker om achter de hand te hebben voor Oosterse gerechten.
Wereldgerechten, Aziatische recepten, Mannenvoer, Hoofdgerechten, Vleesrecepten
om 09:51
Ik ga het recept morgen maken en heb het buikspek besteld. De slager vroeg of het met of zonder zwoerd moest zijn, ik heb mét besteld. Was dat de juiste keuze?
Complimenten voor de leuke recepten trouwens!
om 19:53
Gaaf recept, wil al een poosje buikspek op de offset smoker langzaam garen. THNX!
om 17:06
Beste Annemeik,
Je hebt een heerlijk gerecht samengesteld, mijn complimenten.
Ik ga het zeker proberen.
Hartelijk dank.
om 18:18
Hoi Gaby,
Heel erg gedaan! Jij bedankt voor je leuke vraag. Het was voor mij een uitdaging om te maken en leuk om te doen. Bovendien hebben wij er thuis weer een favoriet gerecht bij… 😉