Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Gevulde oliebollen
Natuurlijk mogen deze gevulde oliebollen niet ontbreken op oudejaarsavond! Loop je net als ik niet echt warm voor die kleffe, zompige sponsoliebollen van de gebakskraam? Maak ze dan gewoon zelf! Geloof me, het is echt hartstikke simpel en leuk om te doen en het resultaat is verbluffend. Dit zijn echt (daaaaaaar is tie weer) de lekkerste oliebollen ter wereld!
Hapje voor ruim 50 stuks
Ingrediënten
- 750 g bloem
- 750 ml volle melk
- Snufje zout
- 2 eieren
- 35 g roomboter
- 10 g gedroogde gist
- 4 tl witte basterdsuiker
- 100 g witte rozijnen
- 100 g blauwe rozijnen
- 1 el kaneelpoeder
- Poedersuiker om te bestrooien
Verder nodig
Frituurpan of grote wokpan tot de helft gevuld met zonnebloemolie, schuimspaan, ijsschep, 1 hele grote beslagkom of 2 kleinere, keukenpapier, grote schone theedoek, zeef, garde
Bereiding
Giet heet water over de rozijnen en laat ze weken. Verwarm de melk in een pannetje totdat hij warm maar niet heet is. Meng de gist met de suiker en voeg een flinke scheut warme melk toe. Roer even goed door en laat staan. Na een minuut of 10 zal er een dikke schuimlaag op de gist komen.
Dit betekent dat de gist is geactiveerd. Als dit niet gebeurd is de gist waarschijnlijk oud. Gooi het mengsel dan weg en begin opnieuw. De gist moet geactiveerd worden, anders worden de oliebollen niet luchtig.
Ondertussen kun zeef je de bloem en het zout boven de grote beslagkom. Klop de eieren in een apart kommetje los (niet schuimig). Smelt de roomboter. Doe de rozijnen in een zeef en laat ze uitlekken, knijp met je handen het overtollige vocht eruit.
Maak een kuiltje in het midden van de bloem en voeg de gist en de overige warme melk toe. Roer met een garde vanuit het midden, zodat je steeds een beetje bloem mee roert.
Voeg het ei toe, klop weer even verder en voeg dan de boter, rozijnen en kaneelpoeder toe.
Meng nog even kort door totdat alles gemengd is.
Maak de theedoek even vochtig onder de hete kraan en dek de beslagkom ermee af. Laat de kom op een warme en tochtvrije plek minimaal een uur rijzen.
Verwarm de olie tot 175 graden. Dompel de ijsschep onder in de hete olie (zo blijft het beslag niet plakken) en schep het oliebollenbeslag ermee in de pan. Bak niet teveel oliebollen tegelijk.
Schep de oliebollen na enkele minuten om en bak nog een paar minuten verder. De oliebollen moeten rondom goudbruin zijn.
Proef de eerste oliebol even om de gaarheid te controleren. Laat ze uitlekken op keukenpapier en verder afkoelen. Bestrooi de oliebollen als ze afgekoeld zijn met poedersuiker.
Onze kleine kerst (B) engel was er natuurlijk als de kippen bij…
Eet smakelijk!
Tip! Voeg voor een extra gevulde oliebol wat kleine blokjes appel toe aan het oliebollenbeslag.
Themarecepten, Wereldgerechten, Hollandse recepten, Oud-en-nieuwrecepten, Voor bij de borrel
om 21:04
Hoi,
Hoeveel oliebollen kan ik hier mee bakken?
Bovenaan staat: Hapje voor ruim 50 stuks
Klopt dat?
Gr Ton
om 10:43
Dat klopt Ton.
om 12:18
Hallo Anemieke,
Bedankt voor de oliebollen recept. Ik heb ze gemaakt zonder toevoeging van de krenten/rozijnen. De oliebollen zijn goed gelukt, Lekker luchtig en niet vet. Alleen de smaak van de oliebollen is een beetje flauw waarschijnlijk omdat ik de krenten/rozijnen niet heb toe gevoegd. Hoe kan ik meer smaak krijgen aan de oliebollen. Zat te denken aan het toevoegen van een zakje vanille? Maar weet niet of dit kan?
om 09:11
Hoi Ria, Ja hoor, dat kan zeker!
om 21:33
De oliebollen waren erg luchtig en niet vet. Helaas smaakte ze niet zo lekker, het leek of ze naar gist proefde. Ze hadden een niet zo lekkere nasmaak.