Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Gevulde speculaas
Wauw! Als ik eerder had geweten dat gevulde speculaas zo makkelijk te maken is, en daarnaast echt veel lekkerder smaakt dan de kant-en-klare versie, had ik dit beslist al veel eerder gemaakt! Natuurlijk mag deze heerlijke Hollandse lekkernij niet ontbreken op Sinterklaasavond.
Als je ervoor kiest om ook de vulling – het amandelspijs – zelf te maken, begin hier dan op tijd mee. Amandelspijs moet namelijk 2 tot 3 weken rijpen (rusten op een koele, donkere plek) om een optimale smaak te ontwikkelen. Het maken van het spijs zelf duurt echter nog geen tien minuten, en de smaak is heerlijk. Echt de moeite waard dus, om dit zelf eens te maken.
Ingrediënten
Voor het deeg (ca. 1 3/4 kg)
- 500 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- 280 g donkerbruine basterdsuiker
- 350 g koude boter, in kleine blokjes gesneden
- 3 el speculaaskruiden, potje of zelf maken
- 6 el melk
- Snufje zout
Voor de vulling
- 600 g amandelspijs, kant-en-klaar of zelfgemaakt*
- 1 ei
- Rasp van 1 citroen
*Als je de amandelspijs volgens dit recept zelf hebt gemaakt, gebruik je dus niet alles. Meng voor dit recept dus 600 gram amandelspijs, in plaats van 1 kg, met het ei en de citroenrasp.
Voor de afwerking
- 50 gram hele amandelen, zonder vlies
- 1 eidooier
Verder nodig
Zeef, deegroller, bakpapier
Bereiding
Meng in een kom het bakmeel, suiker, kruiden en zout door elkaar en voeg dan de boter toe. Wrijf de boter met je vingertoppen door de bloem, net zolang totdat er een kruimelig mengsel ontstaat.
Voeg de melk toe en kneed er vervolgens snel een gladde deegbal van.
Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat een nacht rusten in de koelkast. Haal het deeg voor je het gaat verwerken ruim een uur van tevoren uit de koelkast.
Warm de oven voor op 170 graden. Verdeel het deeg in twee gelijke stukken en rol beide stukken, op een licht bebloemd werkvlak, uit tot rechthoeken van ongeveer 20 bij 30 cm.
Bekleed een bakblik met bakpapier en leg hier een lap deeg op. Roer de amandelspijs los met het ei en citroenrasp en strijk dit uit over het deeg, laat bij de randen 1 cm vrij.
Dek af met de andere lap deeg en druk de randen aan.
Maak eventueel de bovenkant glad en recht door er lichtjes met de deegroller overheen te rollen. Kerf lichtjes met een mes een ruitjespatroon in het deeg en druk in iedere ruit een amandel.
Klop de eidooier los en bestrijk de bovenkant van het deeg hiermee. Bak de speculaas 40-45 minuten in de oven. De speculaas wordt pas stevig als hij afgekoeld is.
Geniet ervan!
Themarecepten, Wereldgerechten, Hollandse recepten, Sinterklaas recepten, Zoete recepten, Gebakrecepten
om 09:58
Hai, ziet er lekker uit. Als ik hiervoor je recept van de zelfgemaakte amandelspijs gebruik neem ik aan dat ik niet nog een keer extra ei en citroen toe hoef te voegen, toch? Alvast bedankt voor het antwoord!
om 08:46
Dat klopt Matthijs! 🙂
om 11:28
Gevulde speculaas gemaakt, smaakt naar meer, heerlijk.
om 13:57
Leuk om te horen Jan! 🙂
om 20:46
hoi Annemiek,
Lekker hoor maar je had natuurlijk
wel hulp in de keuken.
Altijd prettig ook al zijn deze handjes
nog klein.
Groetjes Lya
om 13:31
Helemaal met je eens Lya! En natuurlijk wel zo gezellig 🙂
om 00:14
Die gevulde speculaas is heerlik. Ek is van Suid Afrika en my man is Van Nederland. Ek is gaande oor speculaas.Die speserye smaak is so heerlik. Baie dankie vir jou resep. Groete Carien.