Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
‘Gezond’ frituren: Philips Avance XL Airfryer
Iedereen die mij ook maar een beetje kent weet dat ik zo dol als een tol wordt van zelfgemaakte frietjes. Direct na de eerste keer proeven van mijn eigen zelfgesneden frietjes was kant-en-klare supermarktfriet strikt verboden in huize Verweij. Wat een wereld van verschil!
Toch staat friet hier niet vaak op het menu. Ik houd niet van de vette baklucht van frituren en daarnaast zijn er natuurlijk tal van gezondere gerechten om van te genieten (zeker gezien friet bij mij – en helaas ook bij mijn dochter – onherroepelijk samengaat met een flinke klodder volvette mayo!). (En – helaas ook bij mijn dochter – blijft het meestal niet bij één klodder!)
Maar er blijkt voor dat gefrituurde lekkers een gezonder bereidingsalternatief te zijn: de Philips Avance XL Airfryer, een mond vol, maar misschien de ideale oplossing voor mijn dilemma. Dit apparaat belooft ‘gezond’ frituren! Dat klinkt te mooi om waar te zijn. Of toch niet …?
De Philips Airfryer is al jaren op de markt, en het lijkt een blijvertje. De reacties van mensen in mijn omgeving die hem uitprobeerden zijn veelal lovend: volgens sommigen ben je verlost van vette luchtjes, kun je dankzij de grote inhoud (1,2 kilo) meerdere porties tegelijk frituren, hoeft manlief 😉 het ranzige frituurvet niet meer te verschonen en kan de pan na gebruik gewoon de vaatwasser in. O, en dankzij de touchscreen-bediening is het instellen van temperatuur en bereiding een fluitje van een cent. Hm, dat klinkt ideaal!
Maar hoe werkt de Philips Airfryer eigenlijk?
Door de unieke Rapid Air-technologie die snel-circulerende hete lucht combineert met een grill krijgen de etenswaren met veel minder olie een knapperig korstje en een goudbruine kleur.
Snacks uit de Airfryer zijn tot wel 80% minder vet dan uit de conventionele frituurpan. En net als bij een gewone frituurpan kun je de Airfryer naast friet natuurlijk ook gebruiken voor het bereiden van allerlei andere lekkere snacks. Maar de Airfryer kan zelfs nog meer … gegrilde kippenpoten, spareribs, afbakbroodjes, cake, appeltaart: ja heus, met de Philips Avance XL Airfryer kan het allemaal!
Mijn interesse in gewekt; ben benieuwd wat jij ervan vindt!
om 13:35
Hoi Annemiek,
Heb het ding besteld,wordt vandaag nog
bezorgd.Hoop ik.
Heb stiekem ff gekeken in het receptenboekje
op internet.Het meeste wat daar instaat heb ik
al gemaakt Maar dan in de combi waar toch zo
te zien meer vet gebruikt wordt.
Bovendien heeft dit volgens mij toch een kortere
bereidingstijd, wat goed uitkomt aangezien mijn man
over een paar weken met pensioen gaat en wij echt
van plan zijn om ‘smiddags lekker te gaan wandelen ofzo.
Wat is nou de beste neutrale olie. Zonnebloem of Arachide?
Heb jij buiten het receptenboekje nog meer suggesties dan
hoor ik ze graag van je.
Prettige feestdagen en een gezond 2015.
Groetjes Lya
om 21:06
Leuk Lya! Zonnebloem- en arachideolie zijn beide neutraal, dus de keuze is meer een kwestie van smaak. Ik heb de airfryer zelf (nog) niet aangeschaft. Misschien volgend jaar. Ben daarom ook erg benieuwd hoe hij jou/jullie bevalt… 🙂
om 15:28
Hoi Annemiek,
Ben nu een paar dagen aan het stoeien
met dat ding tot nog toe met leuk resultaat
Heerlijk een afbakbroodje beetje uithollen,
rauw eitje erin dan ff in het ding heb je een
heerlijk ontbijt-of lunchgerecht.
Ga zo een soort Hasselbackaardappeltjes
maken (proberen)
Ik denk dat ik het ding nu al niet meer kwijt wil
Zoveel gezien op inernet,en dan heb ik het echt
niet alleen over frites.Dat ga ik deze week nog
wel proberen.
Heb ook nog zoete aardappel ga ik gewoon jouw recept
ook proberen.We zien wel waar het schip strand.
Ëén ding weet ik zeker gaat allemaal behoorlijk snel.
Groetjes Lya
om 16:14
Leuk idee Lya, dat afbakbroodje! Fijn om te horen dat hij je tot nu toe goed bevalt. Ben benieuwd naar je andere probeersels. 🙂
om 15:43
Is dat niet net zo iets als de Tefal Actifry???
Die heb ik gehad, en ik vond het geen verbetering van mijn hetelucht oven.
Ik heb hem heel snel weer verkocht. Alleen maar extra sta in de weg.
om 14:31
Mmmm… Piccalilly! 🙂 Volgens Philips is het bij verse friet of aardappelschijfjes belangrijk om de gesneden aardappels eerst een half uur in koud water te weken. Zo verdwijnt het zetmeel, wat anders zou verbranden. Het bakken zelf wordt aangeraden in een zo neutraal mogelijke olie.
om 13:32
Hoi Annemiek,
Had er al veel over gehoord,maar denk
dat ik door jou verhaal over de streep ben.
Komt waarschijnlijk mede omdat ik de frituur-
pan (het kreng) weer schoon moet maken.
Echt een walgelijk werkje.
Frituur niet echt veel,maar de kleinkinderen vinden
een patatje wel lekker.Maak het ook meestal zelf.
Neem aan dat dat ook mogelijk is in dit ding.Ik blancheer
het eerst,dan voorbakken en daarna afbakken.
Als ik dan de rest zo bekijk is dat ding van alle
markten thuis.Ideaal.
Patat hoort gewoon lekkere mayonaise bij.Alhoewel mijn
man liever voor de piccallily gaat.
Groetjes Lya