Ingrediënten
- 50 ml water
- 175 g kristalsuiker
- 200 ml room
- 30 g ongezouten roomboter, in kleine blokjes
- 1 tl grof zeezout
Opgepast, deze gezouten karamelsaus is verslavend lekker! Je kunt hem gebruiken om gebak mee op te leuken — ik gebruikte hem bijvoorbeeld als topping voor mijn no bake chocoladecheesecake met kruidnotenbodem (recept deel ik morgen en is lekker!) — of gebruik hem als finishing touch voor desserts, denk bijvoorbeeld als vulling of topping van een chocolade-lavacakeje of drizzle over je ijs. Met deze gezouten karamelsaus kun je alle kanten op!
Basisrecepten, Sauzen en dips, Themarecepten, Zoete keuken, Kerstrecepten, Zoete recepten, Dessert
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Doe de suiker en het water in een steelpannetje en verwarm op middelhoog vuur net zolang tot de suiker is opgelost en begint te karameliseren. Blijf erbij want als de suiker eenmaal begint te kleuren kan hij snel donker kleuren of verbranden. De karamel is goed als hij goudbruin van kleur is.
Verwarm ondertussen de slagroom in een steelpannetje of in de magnetron tot (lauw)warm. Voeg al kloppend met een garde de warme slagroom toe aan de karamel, het gaat nu flink borrelen maar als je goed blijft kloppen is er niks aan de hand. Verwarm al roerend met de garde tot de karamel dikker wordt. Dit kan 5 tot 10 minuten duren.
Klop tot slot de roomboter en zeezout door de karamelsaus.
Je kunt de karamelsaus nu direct gebruiken of laten afkoelen en later gebruiken. Na het afkoelen zal de karamelsaus wat dikker zijn. Bewaar de karamelsaus liever niet in de koelkast maar op een koele en donkere plek en een goed afgesloten pot.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
om 10:03
bedankt voor het delen van dit recept, ik heb al veel karamelsaus gemaakt, maar telkens werd hij korrelig. Deze blijft vloeibaar. Ik denk dat het komt door het doorkoken?
om 08:49
Dat ziet er heerlijk uit! Als je het zout weglaat, heb je dan de zoete variant? Of moet er dan iets anders mee gebeuren?
om 09:53
Hoi Marianne, ook met zout is dit een zoet recept. Het zout zorgt alleen voor een mooi contrast met de zoete smaak, maar als je er niet van houdt kun je het zout ook gewoon weglaten.
om 22:06
Kan je het bewaren en later nog opwarmen?
om 10:31
Hoi Nada, je kunt de karamelsaus ongeveer een week bewaren en voor gebruik inderdaad opnieuw opwarmen als je wilt. Doe dit opwarmen in een pannetje al roerend op laag vuur en niet in de magnetron.