Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
After (kerst)gourmet-stoofpot
Normaal post ik elke vrijdag een nieuwe top-7 met de best bekeken recepten van afgelopen week, maar omdat het vandaag tweede kerstdag is, besloot ik de boel om te gooien. De top-7 schuif ik daarom door naar volgende week woensdag, Oudjaarsdag en zal voor de gelegenheid een overzicht zijn van de best bekeken recepten van het afgelopen jaar. Zin in!
Afijn, first things first, want vandaag is het tenslotte nog kerst. Omdat veel Hollanders de traditie hebben om tijdens de kerst te gourmetten en Hollandse zuinigheid tijdens de kerstinkopen meestal ver te zoeken is, maakte ik vorig jaar deze heerlijke after gourmet-stoofpot! Een ideaal gerecht om restjes groente en vlees van het gourmetten mee op te maken. Want hoewel gourmetten natuurlijk hartstikke leuk en gezellig is: één keer is meer dan genoeg!
Ingrediënten
- Restjes groenten (b.v. paprika, uien en champignons)
- Restjes vlees (b.v. biefstuk, varkenshaas, hamburgers, kipfilet)
- Restjes tomatensaus of een pak gezeefde tomaten (à 400 gram)
- Overgebleven kruiden zoals rozemarijn, tijm, peterselie
- 1 à 2 el bloem
- Vloeibare bakboter
- Eventueel gekookte rijst, pasta of aardappelgratin om erbij te serveren.
Verder nodig
Braadpan of hapjespan met deksel
Bereiding
Hak de kruiden fijn. Zet eventueel wat peterselie apart voor garnering. Verhit een grote braadpan of hapjespan met wat boter. Bestrooi het vlees met zout en peper en bak het rondom goudbruin.
Vlees wat al gebakken is op de gourmet hoef je natuurlijk niet meer te bakken. Schep het vlees uit de pan en zet opzij. Voeg wat extra boter toe aan het braadvet en bak de groenten enkele minuten totdat ze wat zachter worden. Breng op smaak met zout en peper.
Voeg de bloem toe en bak ongeveer een minuut mee zodat de bloem kan garen.
Voeg de tomaten, kruiden en eventueel wat extra water toe zodat je een mooie saus krijgt. Ik giet altijd een flinke scheut water in het lege pak tomatensaus, schud even flink door en voeg dit weer toe aan de saus.
Doe de deksel schuin op de pan en laat het geheel op laag vuur 10 minuten zachtjes pruttelen. Proef de saus en breng eventueel nog verder op smaak met wat zout, peper en eventueel een beetje suiker. Voeg op het laatste moment het vlees toe aan de saus en warm even op.
Serveer met rijst, pasta of aardappelgratin en bestrooi de saus eventueel met de achtergehouden peterselie.
Eet smakelijk!
Themarecepten, Gourmetrecepten, Kerstrecepten, Hoofdgerechten, Vleesrecepten
om 12:27
Wat een leuk recept.. weet gelijk wat we 2e kerstdag eten ?
om 14:45
Er staat dat het vandaag kerst is, en nog meer van dat.
Bij mij is het vandaag 30 november!
Grtn
Jose
om 08:45
Deze post is van 26 december 2014 Jose, zie bovenaan.
om 16:27
Misschien even de tekst aanpassen bij het after gourmet artikel?
Grtn Jose
om 16:32
? Hoezo Jose?