Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Griekse moussaka
Op vrijwel iedere menukaart in Griekenland tref je dit gerecht aan: moussaka. Een heerlijk ovengerecht van laagjes gekruid gehakt, aubergine en tot slot bedekt met een romige bechamelsaus. Hoewel moussaka beslist niet moeilijk is om te maken, moet je voor het allerlekkerste resultaat wel wat tijd inplannen. Het geheim van dit gerecht zit hem namelijk in de bereiding van de aubergines. Oorspronkelijk worden de in plakken gesneden aubergines vooraf gebakken in hete olie, maar ik grill ze liever. Je hebt dan minder olie nodig en de aubergines krijgen hierdoor een verrukkelijk zoete smaak.
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
- 2 aubergines, gewassen en over de lengte in niet te dikke plakken gesneden
- 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
- 2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
- 300 g rundergehakt
- 1 kaneelstokje
- 2 laurierblaadjes
- 1 takje tijm
- 1 tl suiker
- 1 tl gedroogde oregano
- 400 g gezeefde tomaten
- Paar takjes peterselie, fijngehakt
- 100 g feta, geraspt
- 75 g jong belegen of belegen kaas, geraspt
- 40 g boter
- 45 g bloem + 1 el
- circa 400 ml melk
- Snufje nootmuskaat
- Zonnebloem- of olijfolie
Verder nodig
Hapjespan, grillpan, ovenschaal, stukje keukentouw
Bereiding
Verhit de hapjespan met wat olie en fruit op laag vuur de ui en knoflook zacht. Bind het kaneelstokje, laurierblad en tijm aan elkaar vast met een stukje keukentouw. Voeg het gehakt toe aan de ui en roer los met een vork.
Voeg de bij elkaar gebonden kruiden, suiker, oregano en 1 eetlepel bloem toe en bak even mee om de bloem te laten garen.
Voeg tot slot de gezeefde tomaten toe en breng goed op smaak met peper en zout. Zet op het allerlaagste (sudder) pitje en laat het gehakt heel zacht worden (dit kan makkelijk een uur duren). Voeg als de saus te dik wordt en het gehakt nog niet zacht is, een extra scheutje water toe.
Verhit ondertussen de grillpan en laat heel heet worden. Bestrijk de plakken aubergine met olie en grill ze aan beiden kanten in de hete grillpan, totdat ze donkere grillstrepen hebben. Leg de aubergines op een bord en bestrooi met wat gemalen zeezout. Herhaal dit net zolang, totdat alle aubergines gegrild zijn. Omdat het heerlijk weer is neem ik de grillpan lekker mee naar buiten en grill de aubergines op het elektrische kookplaatje in onze buitenkeuken. Wijntje erbij, dochterlief is lekker aan het keutelen: genieten!
Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe. Roer op laag vuur met een garde enkele minuten door om de bloem te laten garen.
Schenk de melk erbij en blijf goed roeren met de garde, totdat je een dikke en gladde saus hebt. Voeg de feta en andere kaas toe aan de saus (houd van beide soorten kaas wat achter de hand om straks over de moussaka te strooien) en roer totdat de kaas is opgelost. Breng de bechamelsaus op smaak met nootmuskaat en zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in.
Verwijder het kruidenbundeltje uit de gehaktsaus en roer de peterselie erdoor. Schep wat van het gehaktmengsel in de ovenschaal, gevolgd door een laag aubergines en herhaal deze laagjes, totdat het gehakt en de aubergines op zijn.
Giet tot slot de bechamelsaus erover en bestrooi met de achtergehouden geraspte kaas.
Bak circa 40 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin is en de randen bubbelen.
Laat voor serveren minimaal 15 minuten afkoelen. Serveer met een groene salade.
Eet smakelijk!
Tip!
Kun je geen dag zonder aardappels? Voeg dan gewoon wat voorgekookte aardappelschijfjes, of flinterdun gesneden rauwe aardappelschijfjes aan de moussaka toe (wel weer eindigen met de bechamelsaus).
Wereldgerechten, Griekse recepten, Hoofdgerechten, Ovenrecepten, Vleesrecepten
om 13:14
Heerlijk!! Laatste gemaakt kan prima voor 6 personen, duurt alleen wel langer dan die 45 minuten maar dat ligt wellicht meer aan mij.
om 17:22
Kun je deze ook een dag van tevoren maken?
om 10:01
Ja hoor, dat kan!
om 22:02
wanneer moet je als je aardappels gebruikt, die toevoegen?
om 19:41
Echt heerlijk recept en leuk om te maken, bedankt! Zelfs de kids die geen aubergine lusten schepten 3x op :D.
om 14:22
Wat een lekker recept. Vorige keer had ik wat aardappels toegevoegd maar die laat ik deze keer achter weg.
om 20:06
Hoi Annemiek, ik wil je hartelijk bedanken voor dit heerlijke recept! Ik heb het vandaag gemaakt en het was even een werk, maar het is het zo waard! Super super lekker! Een van de lekkerste recepten die ik ooit gemaakt heb 🙂
om 10:21
Leuk om te horen Patricia! 🙂
om 15:19
Wat een heerlijk recept! Voor mij de eerste keer dat ik moussaka heb gemaakt, maar deze gaat zeker vaker op tafel verschijnen. Het kost even wat meer tijd, maar het is echt de moeite. Iedereen vond het heerlijk!
om 17:47
Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft Marinke!
om 20:41
Hallo Annemiek,
Ik ben van plan om binnenkort deze moussaka te gaan maken. Nu heb ik geen keukentouw…maar kan ik de kruiden (die eigenlijk aan elkaar gebonden zouden moeten worden) ook los in de saus doen en ze eruit halen als de gehaktsaus klaar is?
En mag ik i.p.v. een takje tijm losse tijm toevoegen aan de gehaktsaus? En zo ja, hoeveel losse tijm mag er dan in de saus?
Groetjes van Judith
om 11:53
Ja hoor, dat kan Judith. Als je losse, gedroogde tijm gebruikt denk ik dat een theelepel voldoende is. Begin eerst met een klein beetje en proef dan. Je kunt altijd meer toevoegen.
om 18:08
Dag Annemiek, bedankt voor je reactie 🙂 Fijn om te weten dat het ook zonder keukentouw kan…het keukentouw heb ik nog gevonden voordat ik de moussaka ging maken. Met dank aan de slagerij van Jumbo supermarkt, die hadden een grote rol keukentouw en ik kreeg daar een flink stuk van en ik nu kon de kruiden samenbinden.
Vandaag de moussaka gemaakt en deze smaakte HEERLIJK!!! We hebben ervan genoten, bedankt voor je duidelijke uitleg en recept.
groetjes, Judith
om 11:50
Fijn om te horen dat het gelukt is Judith en dat het goed heeft gesmaakt! 🙂
om 18:21
Vroeger at ik deze vaker in de Knorr Wereld gerechten variant. Dit is zoveel lekkerder, I’m in Love, dank je wel voor het recept 🙂
om 16:17
Leuk om te horen Debbie!
om 21:54
Pffff…. het is inderdaad nog wel even wat werk. Goed idee om de aubergine buiten te bakken, want anders had vast het hele huis er naar gestonken! Ik heb de grillplaat buiten gezet en dat ging prima! Ik vond het al zo gek dat er bloem bij het gehakt ging, want dat maakte de saus al direct vrij dik en het moest nog circa een uurtje pruttelen. Meestal in de oven verdampt het water en wordt de saus nog dikker, dus ik heb er toch regelmatig wat water bij gedaan. FOUT!!! De smaak was echt super, maar het was net babyvoer, dus veel te dun.. Wanneer ik het weer zou maken, dan zou ik dit niet meer doen. Jammer, dat ik er geen stokbrood bij heb gebakken, want dan was het lekker dippen geweest. 😉
om 18:00
Hoi Annemiek,
bij de ingrediënten staat bloem 45 gr + en 1 el .
Waar gebruik ik de 45 gr en waar de 1 el? Dit staat niet duidelijk in de beschrijving.
Mijn moussaka was lekker, ik houd m er zeker in. Maar ik denk dat de 45 gr voor de bechamelsaus bedoeld was en ik heb de 45 gr bij het gehakt gedaan
om 21:46
Wat stom van me Josine, je hebt helemaal gelijk! De eetlepel is voor het gehakt en de rest is voor de saus. Heb het aangepast. Fijn om te horen dat de moussaka toch nog goed gesmaakt heeft! 🙂
om 15:39
Hoi er staat in plaats van keuken touw keuken papier misschien even aanpassen.
Ik ben helemaal gek op je recepten dus ga zo door met deze heerlijke smakelijke recepten.
om 21:10
Hoi Alice, heb het direct aangepast. Bedankt!! 🙂