Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Hamburgerbroodjes met sesamzaadjes
Zelfgemaakte hamburgerbroodjes stonden al lang op mijn lijstje om te maken. Zijn zelfgemaakte broodjes nu echt zo veel lekkerder dan verse witte bolletjes van de bakker? Wij namen de proef op de som en probeerden het uit.
Wij maakten deze broodjes voor ons eigengemaakte broodje hamburger, maar je kunt de broodjes natuurlijk ook als ontbijt eten. Warm uit de oven en iets afgekoeld smaken ze het lekkerst. In plaats van sesamzaadjes kun je de broodjes ook bestrooien met zonnebloempitten of andere pitten en/of zaden.
Ingredienten voor 8 stuks
- 400 g bloem + wat extra bloem om werkblad te bestuiven
- 1,5 tl zout
- 2 tl fijne kristalsuiker
- 1 tl gedroogde gist
- 150 ml lauwwarme melk
- 150 ml lauwwarm water
- olie om in te vetten
- 1 ei, losgeklopt
- 2-3 el sesamzaadjes
Verder nodig
zeef, kom, vershoudfolie, vochtige theedoek, bakblik, grote plastic zak, kwastje
Bereiding
Zeef de bloem boven een kom, voeg het zout, de suiker en het gist toe en roer door de bloem. Maak een kuiltje in het midden en schenk hierin de melk en het water.
Roer met een lepel totdat je een bal krijgt en kneed dan verder met je handen tot het loskomt van de kom.
Kneed de bal dan verder op een met bloem bestoven werkblad, zo’n 10 minuten totdat het glad en elastisch is.
Bestrijk de kom met olie en leg de deegbal in de kom.
Dek de kom af met een vochtige theedoek en zet op een warme, tochtvrije plek. Het deeg heeft ongeveer een uur nodig om in volume te verdubbelen. Vet het bakblik in met wat olie. Leg de deegbal weer op een met bloem bestoven werkblad en sla met je vuist alle lucht eruit. Verdeel het deeg in 8 porties en draai hier met je handen ronde bolletjes van. Leg ze op het bakblik en druk ze met je handen wat platter.
Dek het bakblik af met een grote plastic zak en laat de bolletjes voor de tweede keer rijzen op een warme plek, ongeveer een half uur.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk de bolletjes met losgeklopt ei en bestrooi met de sesamzaadjes, druk ze lichtjes aan.
Bak de broodjes 15-20 minuten of totdat ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster en bewaar ze daarna in een luchtdichte bak.
Eet smakelijk!
Eindoordeel:
Dit zijn zeker lekkere broodjes en absoluut de moeite waard om te maken. Toch vind ik een vers, zacht wit sesambolletje van de bakker lekkerder, zeker wanneer je hem gebruikt voor een broodje hamburger. Dit recept geeft toch een minder luchtig resultaat, de broodjes zijn wat vaster. Weet jij misschien nog een goed recept voor het ultieme hamburgerbroodje? Laat het me weten!
Bron: Boek ‘Hamburgers’
om 18:41
Dit is gewoon letterlijk overgenomen uit het boek Hamburgers.
om 18:31
Bronvermelding erbij gezet!