Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Hangop met kersen en chocoladekoekkruimels
Hoewel ik geen groot liefhebber ben van zoete desserts — ik kan heel erg moeilijk zonder mijn geliefde kaasplankje — ben ik wel dol op dit toetje: verse hangop met kersen en chocoladekoekkruimels.
De krokant gebakken chocoladekoekkruimels uit de oven gaan grandioos samen met de zachte kersen en fris-romige hangop. Door het uitlekken van de yoghurt ontstaat een dikke, romige substantie (hangop) die veel weg heeft van mascarpone, maar dan frisser. Dit is wat mij betreft het ultieme zomerdessert!
En: je kunt er eindeloos mee variëren! Vervang bijvoorbeeld de kersen door aardbeien, bramen of frambozen en de chocoladekoekjes door andere biscuits naar keuze.
Geef er maar je eigen vrolijke, verrukkelijke zomerdraai aan!
Toetje/dessert voor 6 personen — 35 minuten + 1 nacht wachten
Ingrediënten
- 1 liter Griekse yoghurt (je kunt eventueel ook gewone volle yoghurt gebruiken)
- 3 el witte basterdsuiker
- 500 g kersen, ontpit
- Sap van een halve citroen
Voor de chocoladekoekkruimels
- 40 g bloem
- 60 g chocoladekoekjes (ca. 3 koekjes), grof verkruimeld in keukenmachine of gestampt in vijzel
- 40 g koude boter, in kleine blokjes gesneden
- 40 g suiker
Verder nodig
Vergiet, schone theedoek, kersenontpitter, 6 dessertglaasjes
Bereiding
Zet het vergiet op een kom en bekleed met de theedoek. Schep de yoghurt in de zeef en draai de theedoek dicht.
Zet weg in de koelkast en laat de yoghurt uitlekken, het liefst een hele nacht. (Zorg ervoor dat de yoghurt, niet in aanraking komt met het uitlekvocht, pak anders een hogere kom.) Roer de uitgelekte yoghurt — dit noem je hangop — in een kom los met één a twee (naar eigen smaak) eetlepels basterdsuiker.
Ontpit de kersen en verwarm ze samen met het citroensap en één eetlepel suiker in een steelpannetje op middelhoog vuur. Verwarm enkele minuten, totdat de kersen openbarsten en het sap vrijkomt. Laat de kersen uitlekken in een zeef en vang het kersensap op. Laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een kom de bloem, koekkruimels, boter en suiker en kneed met je vingertoppen zo snel mogelijk tot kruimels. (Kneed niet te lang, want dan wordt de boter zacht en krijg je deeg.) Spreid de kruimels uit over een — met bakpapier bekleed — bakblik en bak ze circa 20 minuten in de oven, of totdat ze goudbruin en krokant zijn. Laat afkoelen. De kruimels smelten in de oven aan elkaar vast, maar eenmaal afgekoeld kun je ze opnieuw verkruimelen.
Schep wat koekkruimels in een glas, gevolgd door een laagje hangop en kersen. Herhaal dit nogmaals. Eindig met de kersen.
Seizoensrecepten, Wereldgerechten, Zomerrecepten, Hollandse recepten, Zoete recepten, Dessert
om 17:25
Miek!! Wat een ge-wel-dig recept!
Dol op hangop, nooit gemaakt en vraag me nu oprecht af waarom. Het recept is supermakkelijk en aan de lege glazen te zien ben ik niet de enige die het me heeft gesmaakt!
Liefs Aman
om 11:21
Lieve Amannie! Alles goed met je? Wat leuk om te horen dat het jullie zo goed gesmaakt heeft!! Dit dessert is inderdaad een toppertje. 🙂