Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Hartige aardappeltaart met spek
Hoewel mijn man en ik beiden geen groot fan zijn van een gekookte aardappel, komt er bij ons toch regelmatig een lekker aardappelgerecht op tafel. Deze hartige aardappeltaart met spek is favoriet. Heerlijk met wat kort gekookte en knapperige groene groenten!
Ingrediënten
- 6-8 plakjes diepvriesbladerdeeg, of een halve portie zelfgemaakt korstdeeg
- 700 g aardappels, geschild en in flinterdunne plakjes gesneden
- 250 g crème fraîche
- 4 eieren
- 100 g magere gerookte spekblokjes
- 1 grote ui, in dunne ringen gesneden
- Bosje bieslook, in smalle ringen
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl gedroogde marjolein
- 25 gram ongezouten roomboter, in kleine blokjes gesneden
Verder nog
Ronde bakvorm, blinde bakvulling (bijv. gedroogde peulvruchten), deegroller, bakpapier, koekenpan, zeef
Bereiding
Warm de oven voor op 180 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien en leg de plakjes bovenop elkaar. Rol het deeg uit, op een licht met bloem bestoven werkvlak, tot een ronde lap iets groter dan de springvorm. Vet de springvorm in met boter en bestuif met wat bloem. Bekleed de vorm met het deeg en snijd het overtollige deeg eraf. Leg een vel bakpapier op de bodem en vul met de steunvulling, bak 15 minuten in de oven. Verwijder de steunvulling en prik met een vork gaatjes in de bodem. Bak nog eens 15 minuten in de oven, of totdat de bodem licht begint te kleuren.
Bak de spekjes in een koekenpan op laag vuur langzaam uit, tot ze licht beginnen te kleuren. Voeg dan de ui toe en bak verder totdat de ui zacht is.
Klop de crème fraîche met de eieren los en breng op smaak met zout, peper en de kruiden. Verdeel 1/3 van de aardappels, spek-ui mengsel en roommengsel over de bodem en herhaal dit totdat alle ingrediënten op zijn. Eindig met een laagje aardappel en het roommengsel. Verdeel tot slot de roomboter erover.
Bak de taart in de oven op 180 graden voor ongeveer 40 tot 45 minuten, of totdat de bovenkant goudbruin is en de aardappel gaar. Dek de taart eventueel af met een stukje alumiumfolie als de bovenkant te snel bruin wordt. Laat de taart voor het aansnijden zeker 15 tot 20 minuten afkoelen.
Eet smakelijk!
Herfstrecepten, Seizoensrecepten, Winterrecepten, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Ovenrecepten, Bijgerechten, Aardappelrecepten
om 06:55
Het lijkt me heerlijk. Maar hoe groot was je bakvorm?
om 10:42
Dia 28 cm.
om 13:21
Klinkt heeeelemaal als een gerecht voor mij. Ik ben dol op alle ingrediënten die in deze hartige taart zitten. Heb ‘em opgeslagen!
om 17:40
Leuk om te horen Sabine 🙂
om 11:02
Smaakt deze ook zonder spekjes?