Hartige kaastaart met tuinkruiden

Hartige kaastaart met tuinkruiden

Ik ben een echt Hollandse kaaskop en hoewel ik lang niet altijd toegeef aan mijn hunkering naar een stukje kaas, liet ik me dit keer volledig gaan. Ik maakte een hartige kaastaart met maar liefst drie verschillende kazen en vooruit… ook nog wat sjalot en tuinkruiden. Jummmmm! Serveer er voor de balans een paar groene slablaadjes bij.

Ingrediënten

  • 5 plakjes bladerdeeg, of zelfgemaakt hartig taartdeeg
  • 2 sjalotjes, gepeld en in ringen gesneden
  • 200 ml slagroom, of kookroom
  • 4 eieren
  • 75 g roquefort, verkruimeld
  • 60 g jonge kaas, geraspt
  • 60 g belegen kaas, geraspt
  • 2 el gehakte tuinkruiden (bijv. bieslook en peterselie)
  • Olijfolie
  • Zwarte peper uit de molen
  • Bloem om te bestrooien

DSC_2437_800x576

Verder nodig
Ronde ondiepe ovenschaal, koekenpan, deegroller

Bereiding
Laat het bladerdeeg ontdooien. Vet de bakvorm in met wat boter of olie. Warm de oven voor op 180 graden.

Verhit een koekenpan met wat olie en bak op laag vuur de sjalotten zacht en licht goudbruin. Verwijder het folie tussen het bladerdeeg en leg de plakjes op elkaar. Rol het bladerdeeg uit op een licht bebloemd werkblad, tot een ronde lap groot genoeg voor de ovenschaal. Bekleed de ovenschaal met het bladerdeeg en snijd rondom de vorm de overlappende randen deeg netjes af.

Klop de eieren los met de slagroom en tuinkruiden en breng op smaak met peper (zout toevoegen is overbodig, omdat de drie kazen al voldoende zout bevatten). Verdeel de kaas en sjalotten over het bladerdeeg en giet het eimengsel er overheen.

Bak de taart 30 tot 40 minuten in de oven, of totdat het bladerdeeg en de bovenkant goudbruin zijn. Laat de taart voor het aansnijden minimaal 10 minuten afkoelen. Serveer met een groene salade.

Hartige kaastaart met tuinkruiden

Eet smakelijk!

Hoofdgerechten, Vegetarische recepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(5 stemmen)
6 reacties

Deel je reactie

  1. Letty van der Togt

    Annemiek, kan ik deze taart een avond van te voren maken en dan bij de lunch opwarmen ?

    1. Hoi Letty, dat kan zeker! Je kunt hem opwarmen in de oven, misschien wel even afdekken met alufolie als de bovenkant te donker kleurt.

      1. Letty van der Togt

        Dank je wel, mag ik ook vragen hoe lang en welke temperatuur. Bvd
        Letty

        1. Een exacte tijd is lastig te zeggen, ik schat op 200 graden circa 15 tot 20 minuten. Je kunt de oventemperatuur ook iets lager zetten maar dan moet hij iets langer. En ik zou hem sowieso even afdekken met alufolie.

  2. Anny kersten

    Hallo Annemiek. Dank voor al jouw heerlijke, makkelijke recepten. Ik kijk er elke week naar uit. Maar ik heb een vraagje: hoe komt het dat bij een hartige taart met bladerdeeg mijn bodem nooit gaar wordt en zompig blijft. Ik doe er meestal al 1 of 2 eieren meer in. Of moet hij lager in de oven gebakken worden? Heb al van alles geprobeerd. Help!

    1. Hoi Anny, dat ligt aan de vulling. Waarschijnlijk zit daar teveel vocht in waardoor de bodem klef wordt. Belangrijk is om de vulling daarom altijd zolang te bakken tot het vocht dat in de groenten zit verdampt is, of laat de vulling even uitlekken in een vergiet. Je hoeft dus niet meer eieren toe te voegen. Succes en ben heel benieuwd naar het resultaat! 🙂

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde