Een hele kip uit de oven moeilijk om te maken? Think again! Het is niet voor niks een van mijn favoriete gerechten om te maken als ik iets feestelijks wil serveren zonder al teveel moeite. Deze hele kip is onder de huid gevuld (dat is heel makkelijk, zie de bereiding) met crème fraîche, dragon en sinaasappelrasp wat zorgt voor een aromatische smaak. De kip is heerlijk mals en het vrijgekomen vleesvocht kun je als jus bij de kip serveren. Serveer deze hele kip uit de oven bijvoorbeeld tijdens het kerstdiner met gesmoorde worteltjes en geroosterde aardappeltjes uit de oven. Als je een grote braadslee gebruikt kun je — geschilde en gehalveerde — aardappel of krieltjes (die hoef je niet te schillen) in de braadslee bij de kip doen. Ze hebben ongeveer dezelfde bereidingstijd en door het garen in het vleesvocht krijgen de aardappeltjes een heerlijke smaak.
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Roer de crème fraiche in een kom los met de dragon, sjalot, 1 uitgeperst knoflookteentje en de rasp van een halve sinaasappel. Breng op smaak met zout en peper uit de molen.
Haal het touw of elastiek dat om de kip heen zit los. Duw aan de halsopening van de kip voorzichtig met de bakspatel onder het vel zodat er wat ruimte ontstaat. Duw zoveel mogelijk vel los, maar pas op dat het vel niet scheurt. Duw met je handen de crème fraîche onder het vel van de kip. Verdeel de boter aan de buitenkant over het vel. Bestrooi het vel met zeezout en wrijf goed met je handen over het vel. Stop de helft van de knoflooktenen, tijm, laurierblaadjes en de sinaasappel (halveer als het niet past) in de holte van de kip. Bind de kip weer dicht met het touw/elastiek en leg hem met de borstkant naar beneden in de braadslee.
Zet de oventemperatuur terug naar 190 graden. Schenk 250 ml water bij de kip in de ovenschaal en drizzle wat olijfolie over de kip. Leg de overige (ongepelde) knoflook, tijm en laurierblaadjes erbij.
Braad de kip ca. een uur in de oven, tot hij goudbruin is. Haal de kip ieder kwartier uit de oven halen en bedruip met het braadvocht. Draai de kip na een uur om en zet nog een kwartier in de oven, of tot het sap uit de kip helder en de kip goudbruin is.
Steek een grote vleesvork in de holte van de kip en laat voorzichtig het vocht uit de kip in de braadslee lopen. Leg de kip op een mooie serveerschaal. De knoflooktenen hebben een heerlijk gepofte en zoete smaak en kun je zo uit het schilletje knijpen. Het braadvocht uit de braadslee kun je als jus (eventueel door een zeef halen) bij de kip serveren.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten!
Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Ons derde kookboek is uit! Koken met KeukenLiefde: Makkelijke Wereldgerechten.
In het boek vind je 75 makkelijke hoofdgerechten (verdeeld in de hoofdstukken vlees, vis, kip en vega) die je maakt zonder pakje of zakje. Van Mexicaanse enchiladas, Thaise kip Siam, Zuid-Afrikaanse bobotie, Hongaarse goulash, Surinaamse roti, Portugese kip piri piri, Mexicaanse nachoschotel, Italiaanse lasagnette en Griekse moussaka tot Spaanse paëlla, Zweedse gehaktballetjes en nog véél meer!
Deel je reactie