Omdat de kwaliteit van het vlees bijna allesbepalend is voor de smaaksensatie van een stoofgerecht, gebruikte ik sukade van Iers rundvlees. In de video leg ik uit waarom, en toon ik je tevens stap voor stap de bereiding van dit Hollands stoofpannetje.
Winnaar van de Irish Beef Challenge!
Met dit heerlijke recept won ik de Irish Beef Stoof Challenge en mocht ik een kookworkshop geven op het culinaire event De Tasty op 31 oktober. Wat was het leuk! Bedankt voor al jullie lieve stemmen!
Hoofdgerecht voor 4 personen — bereiding, 1 dag van tevoren mee beginnen
Bereiding
Haal het Ierse rundvlees ruim van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verhit de braadpan. Dep ondertussen het vlees goed droog met keukenpapier en kruid met zout en peper. Doe wat olie of boter in de braadpan en wacht totdat de bellen zijn weggetrokken. Bak de sukadelappen — eventueel in meerdere porties, afhankelijk van de grootte van de pan — aan beide kanten goudbruin, het vlees hoeft vanbinnen niet gaar te zijn. Haal het vlees uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Fruit in het bakvet de ui, knoflook, bouquet garni en spekblokjes, totdat de ui zacht is en het spek iets is uitgebakken. Verwarm ondertussen de fond en het bier in een klein steelpannetje, niet laten koken. Leg het vlees bovenop het uimengsel en schenk het warme vocht erover. Voeg de ontbijtkoek, zilveruitjes, krieltjes, sperziebonen en wortel toe en breng het vocht aan de kook. Zet dan de pan op de kleinste pit, eventueel met een vlamverdeler eronder en doe het deksel op de pan. Het vocht mag niet meer koken, enkel heel zacht pruttelen. Gaat het vocht ondanks de vlamverdeler toch koken, zet de pan dan in een voorverwarmde oven op 90 graden. Controleer af en toe of het vocht niet kookt. Het vlees is gaar als het makkelijk uit elkaar valt als je er zacht op drukt.
Omdat vlees een natuurproduct is kan de bereidingstijd voor hetzelfde stuk vlees elke keer anders zijn. Zo kan het vlees de ene keer binnen vier uur al uit elkaar vallen, de andere keer kan het ruim elf elf uur duren! Niet opgeven dus. 🙂 Lees ook dit artikel over de bereidingstijd van stoofvlees.
Voeg het laatste uur van de bereidingstijd de champignons toe, indien gewenst kun je de champignons voor een mooi goudbruine kleur ook eerst bakken met wat boter of olie in een koekenpan alvorens ze aan het pannetje toe te voegen.
Serveer het Hollands stoofpannetje met vers stokbrood en kruidenboter.
Vanwege de bereidingstijd is het aan te raden dit gerecht al een dag van tevoren te maken, zodat je het op de smuldag zelf alleen nog maar hoeft op te warmen. Na een dagje rust is het stoofpotje namelijk nóg verrukkelijker!
Wil je meer handige tips en tricks? Slager Jos en chef-kok Andrés delen hier hun geheimen en vertellen hoe je zelf het allerlekkerste stoofvlees maakt.
Dit is een gesponsord artikel.
om 13:56
Kan dit ook in de slowcooker??
om 12:41
Hi!
Waar zou je de herfstbock mee kunnen vervangen als dit niet te krijgen is?
Groetjes, Nikki!
om 12:52
Hoi Nikki, elk ander biertje is prima! Een Belgisch biertje is ook lekker.
om 22:01
Hoi,
We hebben vandaag dit recept gemaakt. Het was echt heerlijk! We hebben ook nog een rode en gele paprika toegevoegd. Bedankt voor dit lekkere recept! We gaan dit zeker vaker maken. Groetjes Mirthe
om 09:30
Leuk om te horen Mirthe! 🙂
om 07:15
HOLLANDS stoofpannetje???!!! En dan moet er IERS rundvlees in????!!!! Sorry, ik vind het treurig!! Alsof er geen Hollands rundvlees is!!
om 15:40
Kan ik dit gerecht zonder alcohol maken?
om 10:16
Ik heb een vraagje over deze stoofpot. Kan ik de stoofpot ook vandaag (zaterdag 23 dec.) maken en ‘m dan pas Tweede Kerstdag eten?
om 12:44
Ja hoor, dat kan!
om 11:05
Dit weekend gemaakt voor 10 personen. Het was heerlijk. Alleen wist ik niet of ik nu de rundfond puur moest gebruiken of volgens het voorschrift op de pot rundfond nog 3 potten watere moet bij voegen. Ik heb maar 2 potten water gedaan en het bier beschouwd als de 3e pot. Voor mij nog een vraag of dat ook de bedoeling was?
om 17:00
Hoi Herman, fijn om te horen dat het gesmaakt heeft! Je hoeft enkel de pot runderfond te gebruiken. Dus geen extra water toevoegen.
om 14:43
Heb je hier ook wel eens gedroogde kruiden ipv een vers bouquet verse voor gebruikt? Zo ja hoeveel en smaakt het dan nog zo lekker? Dit gerecht lijkt me heerlijk om te proberen, maar vind het zonde om er verse tijm em peterselie voor te kopen als ik de gedroogde variant al in huis heb. Tenzij jij zegt dat het een echte must is natuurlijk dan haal ik het wel 😀
om 16:47
Ik zou zeker verse kruiden gebruiken Aike. Normaal zijn verse kruiden prima te vervangen door de gedroogde variant, maar in dit recept dienen de kruiden om smaak af te geven aan de saus. Gedroogde kruiden zijn wat vluchtiger en geven niet zo’n aromatische smaak af.
om 10:37
Hoi Annemiek,
Bedankt voor je antwoord 😀 Ik heb gisteren een biologische peterselie en tijmplant gekocht (hopen dat ik ze in leven weet te houden haha) en ga zometeen jou recept maken. Het lijkt me heerlijk en ik laat je zeker weten hoe het heeft gesmaakt
om 17:54
Was lekker! Miste alleen wat hartigheid dus heb nog een maggiblokje en een runderboullionblok toegevoegd en dat maakte hem voor mij af 🙂 Bedankt voor het lekkere recept
Groetjes Aike
om 11:14
Leuk Aike! Ben heel benieuwd! 🙂
om 22:08
Heel de dag in de keuken gestaan en dit geweldige recept gemaakt en jammer genoeg krijg ik erg veel pijn aan mijn maag kan ik niet mee eten ? haal er zo van hoop dat ik morgen wel mee kan eten de a dere vonden het lekker
om 15:20
Ooh, wat jammer inderdaad! Vervelend voor jou natuurlijk. 🙁 Hopelijk kon je de volgende dag proeven …?
om 16:02
ben het nu aan het maken heb alleen erg veel ( weer te veel gekocht groente en vlees)2 pannen vol
om 15:49
Net weer voor de derde keer gemaakt maar nu riblappen gebruikt en de aardappels eruit gelaten.
Super lekker……
om 15:31
Goed bezig Johan! 🙂
om 19:37
En ik ben dit recept nu aan het maken…volgens mij wordt dit heerlijk!
om 18:19
En en en … ? 🙂
om 21:00
Gefeliciteerd met het winnen met dit gerecht van de Irish Beef Stoofchallenge!!!
om 10:36
Bedankt Mirte! 🙂
om 11:26
Ziet er heerlijk uit Annemiek en natuurlijk heb ik op je gestemd en zo te zien ga je ook winnen! TOP!
om 14:14
O wat lief Franca! Bedankt!! 🙂
om 22:05
Haha het had wel een giller geweest! 🙂
om 18:59
Ziet er heerlijk uit, ik ben gek op stoofpannetjes!
Maar euhm ik dacht dat jij al een tijd in een feloranje zwemvest rondliep??
om 19:20
Voor deze bijzondere aangelegenheid had ik hem even uitgetrokken Rianne. Anders neemt natuurlijk niemand me meer serieus …
om 14:23
Hier staat dit sinds gisteren zachtjes te pruttelen. Ruikt heerlijk. Ik heb zelf magere riblappen gebruikt. Maar dan nog is de smaak heerlijk
om 12:28
Vandaag staat weer een pan vol op. Laatst gemaakt voor onze neef. Die heeft zitten te smullen. Bakje mee gegeven voor zijn bonus vader en die heeft ook zitten te smikkelen. Had in lange tijd niet zo’n lekker stoofvlees gegeten zei hij
om 10:38
Altijd leuk om te horen dat het heeft gesmaakt! Complimenten voor de chef die het gemaakt heeft! 🙂