De allereerste keer dat ik hete bliksem at was een paar jaar geleden tijdens het jaarlijkse stamppotbuffet ter gelegenheid van mijn moeders verjaardag. Mijn tante had hete bliksem gemaakt en meegenomen voor het buffet en ik was verrast door de smaak; ik had niet verwacht dat een stamppot van enkel aardappel en appel zo lekker zou zijn!
Tijdens mijn eerste poging om zelf hete bliksem te maken kwam er een vrij smakeloze hap op tafel, maar inmiddels heb ik een aantal trucs geleerd om hem goed op smaak te krijgen. Zo kook ik altijd een stukje gerookt spek en rookworst mee met de aardappels en appels, die veel smaak afgeven aan het kookwater. Het spek snij ik later in plakken en serveer ik bij de hete bliksem. In een aparte koekenpan bak ik nog extra spekjes krokant waarvan ik het bakvet later ook weer toevoeg aan de hete bliksem. Aan vlees dus geen tekort in deze hete bliksem, maar dat maakt hem nou juist zo lekker vind ik.
Probeer het zelf en laat me weten wat je ervan vindt, ik ben benieuwd! PS Heb je zelf nog tips en trucs voor de lekkerste hete bliksem? Laat het me weten in een reactie hieronder!
Herfstrecepten, Seizoensrecepten, Wereldgerechten, Winterrecepten, Hollandse recepten, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Stamppotrecepten, Vleesrecepten
om 16:30
sperciebonen en een paar kruidnagels mee koken
om 13:13
Een potje sperzieboontjes erdoor. Je verwacht het niet, maar het is heerlijk!
Ik doe nooit meer zonder. Geeft ook wat kleur in de stampot.
om 07:59
Wij maken hete bliksem nog op andere manier. Aardappelpuree en appelmoes appart maken, gehakt rul bakken. In een ovenschotel leg je onderaan het gehakt doorop de appelmoes en bovenaan de puree. Bestrooien met paneermeel en en klontjes boter. Nog even de oven in en klaar. Jouw manier lijkt me ook heel lekker.
om 09:09
Mmmm, deze ovenschotel-variant ga ik beslist eens maken! Het klinkt heerlijk Els!
om 19:43
Wat misschien ook nog een idee is voor iets meer pit: bij het fruiten van de spekjes ook een gesnipperd uitje toevoegen en een snufje cayennepeper (wel met mate als er kinderen mee-eten).
Groeten,
Willy Feijer
om 09:10
Goede tip Willy! 🙂
om 10:03
i.p.v. verse appels gedroogde appels gebruiken.
vantevoren wellen.
zo krijg je een veel vollere heerlijke smaak aan de hete bliksem.
tevens een potje witte bonen erdoor.
op de veluwe wordt het vaak zo gemaakt.
groetjes gerjan
om 10:11
Bedankt voor de goede tip Gerjan!
om 10:00
i.p.v. verse appels gedroogde appels gebruiken.
vantevoren wellen.
zo krijg je een veel vollere heerlijke smaak aan de hete bliksem.
op de veluwe wordt het vaak zo gemaakt.
groetjes gerjan
om 10:02
i.p.v. verse appels gedroogde appels gebruiken.
vantevoren wellen.
zo krijg je een veel vollere heerlijke smaak aan de hete bliksem.
tevens een potje witte bonen erdoor.
op de veluwe wordt het vaak zo gemaakt.
groetjes gerjan
om 18:54
Mijn moeder deed er altijd wat kaneel door heen heerlijk
Groetjes