Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Hoe krijg je minder suiker binnen? Drie tips!
Er is niks mis met een beetje suiker – sterker nog – we hebben suiker nodig om te kunnen overleven. Het is een belangrijke brandstof voor onze hersenen en centraal zenuwstelsel. Echter krijgen we via bewerkte producten soms (te)veel toegevoegde suikers binnen en daar ligt het probleem. Daarom dit artikel van huisdiëtist Jonathan Klaassen; hoe krijg je minder suiker binnen.
Wil je meer weten over suiker? Klik dan hier.
Tip 1: bekijk het etiket van het product
Door de achterkant van producten te checken kun je dit zien. Soms verwacht je het niet, maar dan zitten er in een bepaald product toch nog aardig wat toegevoegde suikers. Denk bijvoorbeeld aan ontbijtgranen of brood. Ze hebben niet per se een zoete smaak, maar kunnen wel onnodige suikers bevatten. Van koek, snoep, taart, krokante muesli, frisdrank, vruchtensap, toetsjes, broodbeleg en kant- en klare sauzen en dressings, weet je vrijwel zeker dat er suiker aan is toegevoegd. Het zijn vaak producten die wél calorieën bevatten, maar geen echte nuttige voedingsstoffen (kijk naar het product als geheel). Door dit soort producten wat vaker te schrappen uit je dieet kun je een hoop winst behalen.
Tip 2: suiker kent verschillende benamingen
Als aanvulling op de tip hierboven: Het is soms een beste kluif om suiker te herkennen. Suiker staat lang niet alleen maar als suiker op etiketten. Suiker heeft vele andere namen gekregen zoals dextrose, fructose, lactose (melksuiker), glucose-fructosestroop, isoglucose, vruchtensuiker, honing, appelsap, ahornsiroop (maple syrup), agavesiroop, kandij, appelstroop, basterdsuiker, bruine suiker, caramel, druivensuiker, esdoorsiroop, fruitsuiker, invertsuiker, javaanse palmsuiker, kaneelsuiker, kokosboemsuiker etc. (enkele namen voor suiker, er zijn er nog veel meer). Natuurlijke suikers of niet, het lichaam heeft daar geen enkele boodschap aan. Elk soort suiker wordt op dezelfde manier afgebroken. Allemaal zijn ze net zo gezond of net zo ongezond, maar net hoe je het wilt zien. Hartstikke lekker, alleen beter is het niet te noemen.
Tip 3: kook zelf en eet zo vers mogelijk!
Veel van de producten die je in de winkel tegenkomt kun je ook zelf maken. Zoals pastasaus, appelmoes, maar ook toetjes, koeken en andere minder gezonde producten. Door zoveel mogelijk met verse producten te werken en deze zelf verder te bereiden weet je precies wat er wel en niet in zit. Het kost je natuurlijk wat meer tijd, maar het is vaak wel een stuk gezonder en bewuster. En moeilijk is het zeker niet!
Take home message
Het hoeft morgen niet ineens allemaal anders. Dat is niet realistisch, je maakt je lichaam er niet blij mee en jezelf al helemaal niet. Maak iedere dag een kleine verandering en je zult zien dat het dan op den duur vanzelf gaat. Doe je normaal twee schepjes suiker in de koffie, begin dan eens met een schepje, de week erop een half schepje… enzovoort. Of kijk eens kritisch naar je broodbeleg? Wat kun je vervangen door een minder zoet alternatief? Of maak je toetje eens zelf. Ga voor verse yoghurt en voeg daar zelf wat vers fruit aan toe. Veel lekkerder en gezonder dan dat kant -en klare pak vla uit de supermarkt.
Wil je meer tips over voeding? Volg Jonathan Klaassen.
Wil je hulp bij afvallen? Klik hier
Jonathan Klaassen
Jonathan Klaassen is online diëtist, afvalcoach en auteur. Hij coacht zijn cliënten online, zodat je op elk moment bij hem kunt aankloppen. Hij leert ze om gezonder te eten zonder dieet met als resultaat: gewichtsverlies, een betere gezondheid, meer energie en zelfvertrouwen! Klik hier voor meer informatie of klik hier om een gratis intakegesprek aan te vragen.
Bron uitgelichte foto: CanStockPhoto
Deel je reactie