Hollandse stamppot met zachte botersla

Hollandse stamppot met zachte botersla

Een paar weken geleden ben ik een dagje naar het strand geweest met een goede vriendin en onze kinderen. Na een heerlijk ontspannen dagje bijkletsen en vertier voor de kids in het zand en water, was het weer tijd om huiswaarts te keren. Natuurlijk vroeg ik mijn vriendin wat er die avond bij hun op tafel stond. Ze vertelde me dat ze ’s ochtends al voorbereidingen had getroffen voor een eenvoudige sla-stamppot met gebraden gehaktballetjes. Wat een heerlijk idee!

Omdat ik nog kabeljauwfilets in mijn vriezer had liggen serveerde ik de stamppot met zelfgemaakte viskoekjes.

Ingrediënten

  • 1 – 1,5 kilo aardappels
  • Grote krop zachte botersla (ijsbergsla of little gem kan ook)
  • 4 hardgekookte eieren
  • 4 tomaten
  • 1/2 sjalotje
  • Halfvolle melk
  • Roomboter
  • Peper en zout
  • Eventueel gefrituurde uitjes

DSC_1566_800x536

Verder nog
pureestamper, grote pan

Bereiding
Schil de aardappels en kook ze in een pan met ruim water en zout gaar. Was de botersla grondig, dep droog met een theedoek en snijd ze in grove stukken. Pel de eieren en hak ze grof. Verwijder het sap en zaad uit de tomaten en snijd het vruchtvlees in stukken. Pel het sjalotje en snipper de helft heel fijn. Giet de aardappels af en zet ze terug op laag vuur. Stamp de aardappels fijn. Verwarm wat melk en roomboter en roer dit door de puree. Breng goed op smaak met peper en zout. Zet het vuur uit en roer de sla, sjalot, tomaat en ei door de puree.

DSC_1574_794x600

Strooi voor het serveren wat gefrituurde uitjes over de stamppot.

Hollandse stamppot met zachte botersla

Eet smakelijk!

Tip

Roer ook eens wat kleine blokjes kaas door de stamppot en wat vers gehakte tuinkruiden zoals bieslook en peterselie.

Themarecepten, Wereldgerechten, Campingrecepten, Hollandse recepten, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Snelle recepten, Stamppotrecepten, Vegetarische recepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(2 stemmen)
12 reacties

Deel je reactie

  1. Marissa

    Hoeveel melk en boter gebruik je voor het stamppotje?

    1. Hoi Marissa, tegenwoordig zet ik altijd de hoeveelheden erbij die ik gebruikt heb maar dit is een oudere post en toen deed ik dat nog niet. Gewoon dus op gevoel een scheutje melk en klontje boter toevoegen tot je een smeuïge puree hebt. Niet teveel in een keer toevoegen, maar beetje bij beetje tot je de juiste pureedikte hebt.

  2. Annelies

    Is het ook lekker met paprika erdoor ipv tomaatjes?

    1. Ja hoor Annelies, dat kan.

  3. biancjoy

    dat krokantje laagje bovenop. is dat omdat je het nog even in de oven hebt gezet ?

    1. Dat zijn de gefrituurde uitjes. 🙂

  4. Ingrid

    Wat een lekker verrassingsstamppotje, mijn zonen vond het in 1e intantie maar een vreemde combinatie (stamppot van sla) maar waren , net als ik, erg enthousiast, thnkx

    1. Superleuk om te horen Ingrid!

  5. Elisa

    Ook dit was weer smullen! Ik had er een heerlijk lekkerbekje bij 🙂

    1. Mmmm… Genieten!

  6. Esmee

    Ik wil je hartelijk bedanken voor dit heerlijke recept!
    Eerst voorzichtig een klein pannetje voor mezelf (vegetariër) gemaakt…. manlief en dochter laten proeven en waren meteen verkocht!
    Vandaag dus een grote pan gemaakt 😀

    1. Hoi Esmee,

      Leuk om te horen dat iedereen ervan gesmuld heeft! Deze vegetarische stamppot smaakt inderdaad heerlijk, is snel klaar én ook nog eens heel goedkoop.

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde