Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Hollandse stamppot met zachte botersla
Een paar weken geleden ben ik een dagje naar het strand geweest met een goede vriendin en onze kinderen. Na een heerlijk ontspannen dagje bijkletsen en vertier voor de kids in het zand en water, was het weer tijd om huiswaarts te keren. Natuurlijk vroeg ik mijn vriendin wat er die avond bij hun op tafel stond. Ze vertelde me dat ze ’s ochtends al voorbereidingen had getroffen voor een eenvoudige sla-stamppot met gebraden gehaktballetjes. Wat een heerlijk idee!
Omdat ik nog kabeljauwfilets in mijn vriezer had liggen serveerde ik de stamppot met zelfgemaakte viskoekjes.
Ingrediënten
- 1 – 1,5 kilo aardappels
- Grote krop zachte botersla (ijsbergsla of little gem kan ook)
- 4 hardgekookte eieren
- 4 tomaten
- 1/2 sjalotje
- Halfvolle melk
- Roomboter
- Peper en zout
- Eventueel gefrituurde uitjes
Verder nog
pureestamper, grote pan
Bereiding
Schil de aardappels en kook ze in een pan met ruim water en zout gaar. Was de botersla grondig, dep droog met een theedoek en snijd ze in grove stukken. Pel de eieren en hak ze grof. Verwijder het sap en zaad uit de tomaten en snijd het vruchtvlees in stukken. Pel het sjalotje en snipper de helft heel fijn. Giet de aardappels af en zet ze terug op laag vuur. Stamp de aardappels fijn. Verwarm wat melk en roomboter en roer dit door de puree. Breng goed op smaak met peper en zout. Zet het vuur uit en roer de sla, sjalot, tomaat en ei door de puree.
Strooi voor het serveren wat gefrituurde uitjes over de stamppot.
Eet smakelijk!
Tip
Roer ook eens wat kleine blokjes kaas door de stamppot en wat vers gehakte tuinkruiden zoals bieslook en peterselie.
Themarecepten, Wereldgerechten, Campingrecepten, Hollandse recepten, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Snelle recepten, Stamppotrecepten, Vegetarische recepten
om 16:47
Hoeveel melk en boter gebruik je voor het stamppotje?
om 14:35
Hoi Marissa, tegenwoordig zet ik altijd de hoeveelheden erbij die ik gebruikt heb maar dit is een oudere post en toen deed ik dat nog niet. Gewoon dus op gevoel een scheutje melk en klontje boter toevoegen tot je een smeuïge puree hebt. Niet teveel in een keer toevoegen, maar beetje bij beetje tot je de juiste pureedikte hebt.
om 15:08
Is het ook lekker met paprika erdoor ipv tomaatjes?
om 10:39
Ja hoor Annelies, dat kan.
om 16:59
dat krokantje laagje bovenop. is dat omdat je het nog even in de oven hebt gezet ?
om 09:18
Dat zijn de gefrituurde uitjes. 🙂
om 20:23
Wat een lekker verrassingsstamppotje, mijn zonen vond het in 1e intantie maar een vreemde combinatie (stamppot van sla) maar waren , net als ik, erg enthousiast, thnkx
om 15:30
Superleuk om te horen Ingrid!
om 16:48
Ook dit was weer smullen! Ik had er een heerlijk lekkerbekje bij 🙂
om 21:01
Mmmm… Genieten!
om 20:01
Ik wil je hartelijk bedanken voor dit heerlijke recept!
Eerst voorzichtig een klein pannetje voor mezelf (vegetariër) gemaakt…. manlief en dochter laten proeven en waren meteen verkocht!
Vandaag dus een grote pan gemaakt 😀
om 10:06
Hoi Esmee,
Leuk om te horen dat iedereen ervan gesmuld heeft! Deze vegetarische stamppot smaakt inderdaad heerlijk, is snel klaar én ook nog eens heel goedkoop.