Bereiding
Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit een hapjespan of braadpan met een scheut bakboter en bak het vlees op hoog vuur kort even aan, totdat het begint te kleuren. Schep het vlees uit de pan en zet opzij. Voeg wat extra bakboter toe aan het braadvet in de pan en bak hierin de uien, totdat ze zacht en glazig zijn. Voeg 25 g roomboter toe en laat even smelten. Voeg de bloem toe en bak al roerend op laag vuur circa 5 minuten mee om de bloem te laten garen.
Verkruimel de bouillontablet over de uien en blus af met het bier. Breng aan de kook en zet het vuur dan laag. Roer de gebonden biersaus even door. Doe het vlees samen met de vrijgekomen vleessappen, de laurier, jeneverbessen en de ontbijtkoek in de pan en leg de deksel erop. Stoof het vlees in circa 3 tot 4 uur zachtjes gaar. Let op: het vocht in de pan mag niet meer koken. Als het vocht toch begint te borrelen, gebruik dan een sudderplaatje of zet de pan in de oven op 120 graden. Controleer regelmatig of het vocht niet kookt, anders zet je de temperatuur lager. Het vlees is goed als het makkelijk uit elkaar valt als je erop drukt met een vork.
Maak als het vlees bijna gaar is de hutspot. Schil de aardappels en snijd grote exemplaren een keer doormidden. Kook de aardappels en de hutspotgroenten in een ruime pan met lichtgezouten water zacht en gaar. Giet af en stamp fijn. Maak de puree smeuïg met 25 g roomboter en een scheutje Betsie’s volle geitenmelk. Breng op smaak met zout en peper.
Schep de wild hachee in een ovenschaal en bedek met de hutspot. Bestrooi royaal met paneermeel en de overige roomboter in vlokjes.
Als je de ovenschotel de volgende dag pas wilt afbakken, bewaar de hachee en hutspot dan apart (laat ze volledig afkoelen en bewaar ze dan afgedekt in de koelkast of kelder) en schep ze de volgende dag pas in de ovenschaal.
Bak circa 30 minuten op 200 graden, of totdat de bovenkant goudbruin is.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Betsie’s Geitenzuivel.
om 23:08
Vandaag dit recept gemaakt maar dan met runderriblappen. Viel erg in de smaak bij de familie. Ga ik zeker nog een keer maken. Was heerlijk!
Helaas vergeten foto te maken. Het was al snel schoon op.
om 08:55
Superleuk om te horen Yvette! Altijd een goed teken als je geen kans krijgt om er een foto van te maken… 😉
om 12:31
Zou je het bier ook weg kunnen laten of kunnen vervangen? Of is dit echt een must have ingrediënt?
om 15:21
Hoi Robin, waarom wil je het weglaten? Ook als je niet van bier houdt zou ik het in dit gerecht gebruiken. De alcohol vervliegt door het lange stoven maar het bier geeft wel een krachtige smaak aan het vlees, zonder dat je bier proeft. Gewoon toevoegen dus! 🙂
om 19:55
Een van mijn dinergasten mag geen suiker en in alcohol zit vaak erg veel suiker, vandaar dat ik het weg wilde laten. Maar dit is dus beter van niet?
om 17:22
Hoi Robin, je kunt in dat geval het bockbier ook vervangen door een biertje waar minder suiker in zit. Niet in alle biertjes zit namelijk veel suiker. Kijk hier maar eens: https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/hoeveel-suiker-zit-er-in/hoeveel-suiker-zit-er-in-bier
om 19:30
Bij de ingredienten en in het verhaal boven lees ik een scheutje maar vervolgens niet wat.
Bockbier lees ik, maar onder de ongezouten roomboter staat scheutje ??
Lijkt me bijzonder lekker, gek op stoofpotjes.
om 09:57
Volle geitenmelk Arja. Het staat er wel bij maar misschien kun je het niet lezen omdat er een link in staat en wordt dat ergens door jouw computer geblokkeerd. Als je het bericht in een andere browser opent (bijv. Safari ipv Google chrome) zou je het wel moeten kunnen lezen. 🙂
om 19:28
Gemaakt met riblappen. een geweldig heerlijk recept
om 11:08
Leuk om te horen Bianca! 🙂
om 18:13
Ik heb het ook gemaakt met riblappen. Vier uur laten stoven en de volgende dag in een ovenschotel in de oven warm laten worden. Het was goddelijk van smaak.
om 16:18
Vraagje, ik maak nu de hutspot met runderriblappen… het vlees staat al op vanaf 12.40 en het is echt niet zacht ik moet moeite doen om het uit elkaar te halen… waar gaat het fout
om 19:29
Hoi Bianca, helemaal niks. Soms heeft het vlees echt een hele lange tijd nodig om zacht te worden. Daarom moet je stoofvlees ook altijd een dag van tevoren maken. Dus, gewoon geduld hebben, het vlees wordt vanzelf zacht. Beloofd! 🙂