Ingrediënten
Vlaaideeg deel 1
- 90 g bloem
- 75 g melk
- 10 g bakkersgist
Vlaaideeg deel 2
- 75 g bloem
- 15 g witte basterdsuiker
- 3 g zout
- 65 g margarine
Banketbakkersroom deel 1
- 450 g (volle) melk
- Merg van 1 vanillestokje
- 20 g suiker
- 10 g roomboter
Banketbakkersroom deel 2
- 85 g eidooier (van ca. 6 middelgrote eieren)
- 15 g maizena
- 15 g suiker
- 30 g (volle) melk
Abrikozenvulling
- 400 g abrikozen uit blik of pot (ik heb alle abrikozen uit 1 blik gebruikt en nog een stuk of 6 abrikozen uit het 2de blik), uitgelekt
- 100 g suiker
- 20 g koudbindmiddel* (online te bestellen)
*Deze hoeveelheid is bij benadering. Het is de eerste keer verstandig om wat suiker/koudbindmiddel achter te houden en eerst de dikte van de vulling te controleren. Na een kwartier heeft het koudbindmiddel zijn volledige binding bereikt. De vulling mag de consistentie hebben van een dikke confituur.
Meringuebrokken
- 100 g eiwit op kamertemperatuur (van ca. 3 middelgrote eieren)
- 90 g kristalsuiker + 150 g kristalsuiker
Afwerking
- 350 g ongezoete slagroom (let op: ik had 500 g nodig!)
Overig
- Margarine om in te vetten
- Cacaopoeder om te bestrooien
Nodig
- Bakblik bekleed met siliconenpapier (ik gebruikte bakpapier maar de schuimvlokken zijn na het bakken dan lastig los te krijgen)
- Vlaaivorm ∅ 30 cm (ik heb een vorm van ∅ 28 gebruikt en kwam goed uit met de ingrediënten)
- Rooster om af te koelen
- Spuitzak met grof kartelspuitmondje (nr. 13)
om 00:51
Heerlijk ga ze meteen maken.
om 13:11
Prachtige vlaai!