Is brood écht ongezond? De diëtist geeft uitleg

Is brood écht ongezond? De diëtist geeft uitleg

Is het nou wél of niet verstandig om brood te eten? Begrijpelijk als je hier het antwoord niet goed op weet; meningen zijn namelijk behoorlijk tegenstrijdig. Daarom vroegen wij online diëtist & afvalcoach Jonathan klaassen hier een antwoord op te geven. Is brood gezond of ongezond? Dit artikel geeft antwoord.

Wat zit eigenlijk in brood?

Neem je brood onder de loep dan kom je tal van nuttige voedingsstoffen tegen; brood is zogezegd een product met een hoge nutriëntdichtheid. Denk aan koolhydraten (zetmeel), eiwitten en voedingsvezels (hoewel die ontbreken in witbrood). Naast deze macronutriënten, zitten er een hoop micronutriënten in brood zoals een aantal B-vitamines en mineralen zoals jodium en ijzer. En hoewel je deze voedingsstoffen ook uit andere producten kunt halen, krijg je ze via brood op een gemakkelijker manier binnen.

In brood zit jodium

Één van de goede redenen om brood te eten is vanwege het mineraal jodium. Dit mineraal heeft namelijk een groot effect op het goed functioneren van de schildklier. De schildklier speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling, groei en de geestelijke ontwikkeling. Het mineraal wordt aan bakkerszout toegevoegd, zodat het op die manier in brood terechtkomt. En dat is wel een goede zaak, want jodium komt van nature niet veel voor in ons voedsel. En daardoor ligt een tekort op de loer en dat kan voor een tragende schildklier zorgen, met als gevolg
gewichtstoename, het koud krijgen, traagheid en obstipatie, een groeiachterstand en een verminderd leervermogen bij kinderen. Gelukkig komt dit in Nederland eigenlijk niet voor, en dat willen we terecht zo houden. Waakzaamheid is wél verstandig, zeker als je (vaak) broodvrij eet.

Eet je geen brood? Let dan hierop

Eet je geen brood of neem je brood zonder gejodeerd zout, dan moet je waakzaam zijn voor een tekort op jodium. Focus je in dit geval goed op producten waar een beetje jodium in zit, zoals zuivelproducten, eieren, zeevis, zeewier en bepaalde soorten groente en fruit. En wanneer je zout gebruikt door je eten – doe dit niet al te rijkelijk – kies dan voor gejodeerd zout. Dan is er geen vuiltje aan de lucht!

En is brood een dikmaker?

Nee, dit is echt een ongefundeerde uitspraak. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat je van brood extra dik wordt. Aankomen komt doordat je meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt. Brood zelf is daar niet de oorzaak van, relatief gezien bevat een snee brood niet veel calorieën, net zoveel als een appel. Wat je op je brood smeert kan natuurlijk wél bepalen hoeveel calorieën je aan het einde van de dag binnen hebt gekregen. Smeer je altijd een dikke laag pindakaas op je brood of beleg je jouw bammetje met een dubbele laag vette kaas, ja, dan kan dat voor een calorieoverschot zorgen. Je krijgt meer calorieën binnen dan je verbruikt en daardoor kom je aan. Maar brood zelf een dikmaker? Dat is onjuist.

En gluten en tarwe dan?
In sommige gevallen kan brood ons ziek, zwak en misselijk maken. Echter is dit maar voor een zeer klein percentage van de bevolking, zo ongeveer 0,5 á 1 procent. Voor dit kleine percentage kan brood – door gluten of tarwe – (problematische) klachten geven. Tot deze groep behoren mensen met de chronische auto-immuunziekte coeliakie (glutenin- tolerantie), mensen met glutensensitiviteit of met een tarweallergie. Zij moeten echt gluten- of tarwevrij eten; gebeurt dat niet, dan raken hun darmen beschadigd. Dit zorgt voor (heftige) buikpijn, diarree, vermoeidheid en zelfs gewichtsverlies. Er zijn dus mensen die brood (gedeeltelijk) moeten schrappen omdat het ongezond voor hen is. Maar voor het overgrote deel van de bevolking is brood gezond. Als Pietje niet tegen brood kan wil dat niet zeggen dat Jantje dat ook niet kan!

Welke keuze moet je maken?

Welk brood jij uiteindelijk kiest moet je vooral zelf weten, maar het is goed te realiseren dat er verschillen zitten in het soort brood dat je kiest. Volkorenbrood bestaat uit meel waarbij de gehele meelkorrel is gebruikt en levert hierdoor de meeste voedingsstoffen. Het is rijk aan koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Daarnaast bevat volkorenbrood voedingsvezels. Deze rakkers zorgen voor een verzadigd gevoel, goede spijsvertering en verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Wel zo gunstig als je die dus binnenkrijgt. Wanneer een brood volkoren is moet dit op de verpakking staan. Een bruinbrood is niet per definitie volkoren. Bij wit brood zijn de zemelen en kiemen volledig uit het meel gezeefd waardoor er bloem overblijft. Hierdoor bevat wit brood de minste voedingsstoffen. Kies je op dagelijkse basis voor volkorenbrood dan draag je hiermee bij aan jouw broodnodige nutriëntbehoefte op een dag

Wil je meer tips over voeding? Volg Jonathan Klaassen.
Wil je hulp bij afvallen? Klik hier

Jonathan Klaassen
Jonathan Klaassen is online diëtist, afvalcoach en auteur. Hij coacht zijn cliënten online, zodat je op elk moment bij hem kunt aankloppen. Hij leert ze om gezonder te eten zonder dieet met als resultaat: gewichtsverlies, een betere gezondheid, meer energie en zelfvertrouwen! Klik hier voor meer informatie of klik hier om een gratis intakegesprek aan te vragen.

Bron uitgelichte foto: CanStockPhoto

Gezondheid

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

Geen reacties

Deel je reactie

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde