Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Is pure chocolade gezond?
Wie houdt er nu niet van chocolade? Voor velen van ons is het dé ultieme traktatie: op de bank met een reep en je favoriete serie aan. Maar wist je dat chocolade ook gezondheidsvoordelen zou hebben, vooral de pure variant? De grote vraag is: is dat een heerlijke mythe of zit er echt waarheid achter? Huisdiëtist Jonathan Klaassen geeft uitleg.
Wat zit er eigenlijk in chocolade?
Voordat we beginnen met de gezondheidsvoordelen van chocolade, laten we eens kijken waar het precies uit bestaat. Chocolade bevat in de basis cacaopoeder, cacaoboter, suiker, lecithine en soms melkproducten (bij melk- en witte chocolade). Voeg deze ingrediënten samen en voilà: een heerlijk product dat onze zintuigen prikkelt. Afhankelijk van de soort chocolade wisselt de samenstelling licht, maar één ding blijft constant: het is moeilijk om nee te zeggen tegen een goed stuk chocolade.
Waarom cacao het belangrijkste ingrediënt in chocolade is
Cacao is de absolute ster in chocolade. Helaas groeit deze magische boon niet in je achtertuin; cacao komt voornamelijk uit Zuid-Amerika en Afrika. Verrassend genoeg kan de cacaoboom tot wel 15 meter hoog worden, en de vruchten van de boom bevatten 30 tot 40 zaden, oftewel cacaobonen. Deze bonen maken een lange reis voordat ze in Nederland belanden, een land dat – leuk weetje – na Ivoorkust de grootste cacaoverwerker ter wereld is.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van cacao?
Cacao bevat een hele reeks voedingsstoffen die vaak worden geprezen vanwege hun mogelijke gezondheidsvoordelen. Polyfenolen, cafeïne, theobromine en zelfs stoffen die lijken op die in cannabis zitten in cacao. Daarnaast vind je in rauwe cacao vezels en mineralen zoals ijzer, magnesium en zink. Van al deze stoffen krijgen polyfenolen de meeste aandacht vanwege hun antioxidatieve werking, wat betekent dat ze het lichaam kunnen beschermen tegen oxidatieve stress. Maar cacao biedt nog meer verrassingen!
Waarom pure chocolade gezonder is dan melkchocolade
Pure chocolade heeft een gezonde reputatie en dat is niet zonder reden. Het bevat namelijk veel meer cacao dan melk- of witte chocolade, en hoe hoger het cacaogehalte, hoe meer polyfenolen. Als het klopt dat deze stoffen zulke gunstige effecten hebben, dan is pure chocolade je beste optie. Melkchocolade bevat veel minder cacao en witte chocolade zelfs helemaal geen. Dus als je gaat voor de gezondheidsvoordelen, kies dan voor pure chocolade met minimaal 70% cacao.
Hoeveel pure chocolade kun je veilig eten?
De hamvraag is natuurlijk: hoeveel chocolade moet je eten om van die gezondheidsvoordelen te profiteren? De meeste studies laten positieve effecten zien bij een inname van ongeveer 30-60 gram pure chocolade per dag (met een cacaogehalte van 70% of hoger). Maar onthoud: chocolade bevat veel calorieën, zelfs de pure variant. Matiging is daarom de sleutel, ook als je voor de ‘gezonde’ chocolade gaat.
Pure chocolade als antioxidant: feiten en fabels
Uit verschillende wetenschappelijke studies blijkt dat cacao werkt als antioxidant. Antioxidanten beschermen onze cellen tegen beschadiging door vrije radicalen, stoffen die schade aanrichten in ons lichaam. Polyfenolen in cacao helpen oxidatieve stress te verminderen, een proces dat versneld kan worden door factoren zoals roken, vervuiling en een ongezonde levensstijl.
Chocolade en je hart: hoe cacao je hart gezond houdt
Cacao kan volgens wetenschappelijk onderzoek ook helpen bij het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. Het blijkt niet alleen antioxidanten te bevatten, maar cacao kan ook de bloeddruk verlagen, bloedstolling beïnvloeden en het LDL-cholesterolgehalte verbeteren. Dit alles draagt bij aan een betere gezondheid van hart en bloedvaten.
Zijn er andere gezondheidsvoordelen van cacao?
Naast antioxidanten en hartbescherming zijn er nog andere voordelen van cacao bekend. Studies tonen aan dat cacao mogelijk de insulinegevoeligheid verbetert en een rol speelt in verzadiging, wat kan helpen bij de gewichtsbeheersing. Ook je humeur kan een boost krijgen door het tryptofaan in cacao, een stof die de aanmaak van serotonine stimuleert, ons ‘gelukshormoon’. Cacao zou zelfs positieve effecten kunnen hebben op de huid en helpen bij mensen met chronisch vermoeidheidssyndroom.
Kun je chocolade eten voor of na het sporten?
Wist je dat sommige sporters pure chocolade gebruiken als pre-workout snack? Door de natuurlijke cafeïne en theobromine kan chocolade een milde energieboost geven, ideaal voor een intensieve training. Let wel: eet een kleine hoeveelheid, want de calorieën tikken snel aan!
Is vegan of suikervrije chocolade een gezondere keuze?
Voor wie liever kiest voor een gezondere of duurzamere optie, zijn er tegenwoordig ook veganistische en suikervrije chocolades beschikbaar. Deze bevatten vaak minder bewerkte ingrediënten en kunnen interessant zijn voor mensen met diabetes of voor wie suiker wil vermijden. Let wel op: zelfs suikervrije chocolade kan veel calorieën en vet bevatten.
Hoe kies je duurzame en eerlijke chocolade?
Het is belangrijk om bij je keuze voor chocolade niet alleen te kijken naar de gezondheidsvoordelen, maar ook naar de herkomst. Chocoladeproductie gaat vaak gepaard met ethische en milieu-uitdagingen, zoals slechte werkomstandigheden en ontbossing. Kies daarom voor chocolade met keurmerken zoals Fairtrade of Rainforest Alliance, die duurzaamheid en eerlijke handel bevorderen.
De gezondheidsvoordelen van pure chocolade: feiten en mythen
Hoewel cacao gezondheidsvoordelen kan bieden, moeten we het hele product beoordelen. Chocolade – zelfs pure chocolade – bevat veel suiker en vet. Een heerlijk blokje chocolade tijdens je Netflix-avond is prima, maar vergeet niet dat je snel veel calorieën binnenkrijgt. Wil je een gezondere optie? Dan zijn cacaonibs of rauwe cacao interessante alternatieven; deze bevatten aanzienlijk minder suiker en vet.
Conclusie: hoeveel cacao moet je eten voor de gezondheidsvoordelen?
De wetenschap laat zien dat polyfenolen in cacao positieve effecten kunnen hebben op onze gezondheid. Alleen is het moeilijk te zeggen hoeveel cacao je precies moet eten om hiervan te profiteren. Bovendien bevatten de meeste soorten chocolade veel suiker en verzadigd vet. Dus geniet van pure chocolade, maar verwacht geen wonderen. Het blijft een heerlijke traktatie, maar geen superfood. Als je naar het totaalplaatje kijkt, is pure chocolade vooral een snack die we af en toe moeten nemen, met mate natuurlijk.
Jonathan Klaassen
Jonathan Klaassen is online diëtist, afvalcoach en auteur. Hij coacht zijn cliënten online, zodat je op elk moment bij hem kunt aankloppen. Hij leert ze om gezonder te eten zonder dieet met als resultaat: gewichtsverlies, een betere gezondheid, meer energie en zelfvertrouwen! Klik hier voor meer informatie of klik hier om een gratis intakegesprek aan te vragen.
Bron uitgelichte foto: iStock
Deel je reactie