Is zout ongezond of hebben we het juist nodig?

Er wordt veel gewaarschuwd voor zout. Een hoge zoutinname zou namelijk je bloeddruk verhogen en voor een groter risico op hartziektes zorgen.

Maar hoe groot is het effect van zout hierop daadwerkelijk? En is zoutarm eten echt zo gezond of heeft dit ook nadelen? Puur Figuur vertelt je in dit artikel hoe het zit!

Is zout ongezond of hebben we het juist nodig?

Wat is zout?

Zout bestaat grotendeels uit natriumchloride (natriumdeeltjes en chloordeeltjes). Aan keukenzout, ook wel tafelzout genoemd, wordt vaak ook jodium toegevoegd. Dit wordt gedaan om jodiumtekorten te voorkomen.

Keukenzout is geraffineerd, waardoor er veel stoffen verloren zijn gegaan. Het is vrijwel pure natriumchloride, met eventueel toegevoegd jodium.

Ongeraffineerd zout bevat tientallen mineralen en sporenelementen. Voorbeelden van dit zout zijn Keltisch zeezout en Himalaya zout.

Naast verschil in samenstelling, zijn er ook grote verschillen in smaak tussen de zoutsoorten.

Zout, bloeddruk en hartziektes

Veel zout eten wordt gezien als een belangrijke oorzaak van een hoge bloeddruk. En daarmee ook als een risicofactor voor hart- en vaatziektes. Het bewijs hiervoor is echter wisselend.

Als je een normale bloeddruk hebt, lijkt het beperken van je zoutinname geen tot weinig effect te hebben op je bloeddruk. Ook voor de invloed van zout op je risico op een hartaanval of beroerte, werd geen overtuigend bewijs gevonden.

Heb je last van een hoge bloeddruk? Dan kan het beperken van je zoutinname wel nut hebben (al zijn ook hierbij de onderzoeksresultaten niet altijd overtuigend).

Goed om te weten

Kijk ook eens naar hoeveel suiker je binnenkrijgt als je last hebt van een hoge bloeddruk. Een suikerrijk eetpatroon kan namelijk bijdragen aan een hoge bloeddruk. Sommige wetenschappers zeggen zelfs dat we ons focussen op de verkeerde witte kristallen en dat suiker een belangrijkere rol speelt dan zout.

Maagkanker door een hoge zoutinname?

Maagkanker is een veelvoorkomende kankersoort en er lijkt een link te zijn tussen een hoge zoutinname en dit type kanker.

Ook bij dit gezondheidsrisico hebben we (nog) niet veel zekerheid. Tijdens de onderzoeken waaruit deze link naar voren komt, is namelijk niet gekeken of een hoge zoutinname daadwerkelijk een van de oorzaken van maagkanker is. Er is alleen ontdekt dat de twee vaak samengaan.

Tijdens een groot onderzoek, waarbij de gegevens van meer dan 268.000 mensen onder de loep werden genomen, bleek bijvoorbeeld dat degenen die veel zout aten, een 68% hoger risico op maagkanker hadden, in vergelijking met de mensen die weinig zout binnenkregen.

Dat lijken schokkende cijfers. Toch wil dit nog niet zeggen dat veel zout maagkanker kan veroorzaken. Er kunnen andere factoren meespelen. Bijvoorbeeld het eten van veel fastfood en/of sterk bewerkt eten (waar vaak veel zout aan toegevoegd is).

Hoe minder, hoe beter?

Het is geen goed idee om voor de zekerheid zoutarm te gaan eten. Niet alleen omdat het gewoon een stuk minder lekker is, maar ook omdat je zout hard nodig hebt.

Zout draagt bijvoorbeeld bij aan een gezonde vochtbalans in je lichaam en een goede werking van je spieren en zenuwen.

Een lage zoutinname wordt gelinkt aan diverse gezondheidsrisico’s. Bijvoorbeeld:

  • Een verhoogd LDL-cholesterol
  • Een hoger risico om te sterven aan een hartziekte
  • Een hoger risico om te sterven aan hartfalen
  • Het verergeren van insulineresistentie

Je hoeft niet bang te zijn dat je te weinig zout binnenkrijgt. Voor volwassenen wordt 6 gram per dag aangeraden en dat haal je gemakkelijk.

Als je veel overgeeft of last hebt van buikloop, kan je echter wel een zouttekort oplopen. Een lekkere kop bouillon of kippensoep is dan een goed idee.

Om te onthouden

Zoutarm eten is zeker niet per se gezonder. Sterker nog: het kan zelfs ongezond zijn.

Als je een goede gezondheid hebt, hoef je niet bang te zijn om te veel zout binnen te krijgen. Zeker als je vooral onbewerkte en verse producten gebruikt.

Sterk bewerkte voeding (denk aan fastfood, diepvriespizza, frituursnacks, zoutjes, maaltijdmixen) bevatten wel erg veel zout en verschillende ingrediënten die je gezondheid geen goed doen. Hier kan je daarom beter niet te veel van eten.

Heb je van je arts het advies gekregen om minder zout te eten? Dan raden we je uiteraard aan om je hieraan te houden. Vergeet niet om ook kritisch naar je suikerinname te kijken.

Bronnen: Hite AH, Feinman RD, Guzman GE, Satin M, Schoenfeld PA, Wood RJ, Nutrition, 2010. Alderman MH, Cohen H, Madhavan S, Lancet, 1998. Adler AJ, Taylor F, Martin N, Gottlieb S, Taylor RS, Ebrahim S, Cochrane Database Syst Rev, 2014.He FJ, Li J, Macgregor GA, BMJ, 2013. Ried K, Frank OR, Stocks NP, Eur J Clin Nutr, 2013. DiNicolantonio JJ, Lucan SC, Open Heart, 2014. D’Elia L, Rossi G, Ippolito R, Cappuccio FP, Strazzullo P, Clin Nutr, 2012.

Geen categorie

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(0 stemmen)
Geen reacties

Deel je reactie

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde