Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Italiaanse kipfilet uit de oven met bruschetta
Regelmatig zie ik in het koelvak van de supermarkt aantrekkelijk uitziende ovenschaaltjes liggen met kip, of andere soorten vlees. Voor mensen die weinig tijd of zin hebben om te koken, kan ik me voorstellen dat deze kant-en-klaar maaltijden verleidelijk kunnen zijn. Ze kunnen echter nooit tippen aan zelfgemaakt en als je eenmaal weet hoe makkelijk en bijna net zo snel het is om zelf zo’n ovenschoteltje te maken, wil je beslist nooit anders meer!
Hoofdgerecht – 2 personen – 10 minuten + 20 minuten in de oven
Ingrediënten
- 2 scharrelkipfilets
- 6 lange plakken pancetta
- Klein potje groene tapenade (je kunt eventueel ook pesto gebruiken)
- Extra vergine olijfolie
- 200 g kerstomaatjes, gehalveerd
- 3 tenen knoflook, 2x fijngehakt en 1x gehalveerd
- Klein handje pijnboompitten
- Stukje parmezaan, schaaf er flinters vanaf met een dunschiller
- 100 ml droge witte wijn
- 1 afbak ciabatta, in dikke plakken gesneden
- Zout en peper uit de molen
- Paar verse basilicumblaadjes, opgerold en in smalle repen gesneden
Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden. Bestrooi de kipfilets rondom met wat zout en peper en snijd de kipfilets met een scherp mes drie tot vier keer schuin in. Vul de openingen met tapenade. Smeer nog wat tapenade over de bovenkant van de kip.
Omwikkel de kip met de pancetta en leg de kip in een, licht ingevette ovenschaal.
Verdeel de tomaatjes en de gehakte knoflook om de kip heen, besprenkel alles met wat olijfolie en bestrooi de tomaatjes met wat zout en peper. Schenk de wijn erbij en bestrooi de kip tot slot met wat pijnboompitten en flinters parmezaanse kaas.
Bak de kip ongeveer 20 minuten in de oven, of totdat de kip gaar is. Haal uit de oven en dek de ovenschaal af met aluminiumfolie. Laat de kip rusten.
Zet de grill van de oven aan. Leg de ciabatta op een met bakpapier bekleed bakblik en besprenkel royaal met olijfolie (of gebruik een kwast).
Bak ze in enkele minuten knapperig en goudbruin. Wrijf het brood in met een gehalveerd knoflookteentje en bestrooi met wat zeezout.
Bestrooi de kipfilets vlak voor serveren met de reepjes basilicum en serveer met de bruschetta en natuurlijk een lekker glas witte wijn.
Eet smakelijk!
Tip!
Als je twijfelt of de kip gaar is, prik dan met een satéprikker in het dikste gedeelte van de kip. Als het vocht wat eruit komt helder is, is de kip gaar. Als het vocht roze is nog niet.
Wereldgerechten, Italiaanse recepten, Hoofdgerechten, Eenpansgerechten, Kiprecepten, Ovenrecepten
om 19:42
Wat een super lekker recept! Makkelijk en heerlijk met de de pancetta. Ik heb groene pesto gebruikt, ipv tapenade, en dat is een echte aanrader.
om 20:48
Bedankt voor dit lekkere recept ! Ik heb het vandaag gemaakt als test voor een etentje volgende week. Kan niet beter zijn ! Ik verheug me al op de reactie van mijn gasten.
om 11:05
Slim om het gerecht van tevoren al een keer te maken Myriam! Ben ook heel benieuwd naar de reacties. 🙂 Veel plezier alvast!
om 13:45
De gasten waren onder de indruk ! Het was een geslaagd en gezellig etentje 🙂
om 13:20
Ah, leuk om te horen Myriam!
om 20:45
HOI Annemiek,
Het gerecht Italieaanse kipfilet uit de oven was geweldig bedankt top.
om 07:53
Wow! Wat is dit genieten. Echt een pure smaaksensatie in je mond. Ik had nog wat overheerlijke tomatenrisotto van de dag ervoor over, maar niet voldoende voor twee personen, dus ik zocht er nog iets van bijvoorbeeld kip bij en toen zag ik opeens in de best bekeken recepten dit recept en dacht dat zal er toch best bijpassen? Nou.. en of het erbij paste. Ik heb meerdere kip pesto recepten zoals deze geprobeerd, maar liep er niet echt warm voor, kip droog, te zout of weer te weinig smaak, maar dit recept zo met die wijn, knoflook en tomaatjes erbij is zalig. Mijn complimenten!
om 19:50
Was weer een toppertje!
om 15:46
Mooi recept. Alleen zou ik de pesto zelf maken, duizendmaal lekkerder dan uit een potje.
om 10:13
Zelfgemaakt is inderdaad altijd lekkerder Sandra. 🙂
om 16:52
ziet er goed uit maar nu zie ik dat er wijn gebruikt word kan ik dit ook vervangen want om voor een gerecht een fles wijn te halen zie ik niet zitten en helaas drinken we hier niet
om 17:16
Hoi Johanna, geen probleem, je kunt de wijn gewoon achterwege laten.
om 12:46
Ook ik liep altijd verlekkerd rond in de supermarkt! Heb dit gerecht gisteren gemaakt en het was echt top. Bedankt!
om 14:25
Wat de supermarkten kunnen, kunnen wij beter! 🙂
om 17:14
Zaterdag dit recept gemaakt voor 14 personen!!
Was een topper, wat een verfijnde smaken, zeker voor herhaling vatbaar.
Wij hebben er gebakken aardappeltjes en salade bij gegeten en de bruschette als vooraf met lekkere tomatensalsa.
om 19:39
Zo, zo… Jij pakt het meteen goed aan Jacqueline! Helemaal top!
om 18:50
Heerlijk recept! Dank
om 10:56
Graag gedaan Martijn! 🙂
om 19:51
Hallo,
Ik wil dit aankomende zondag maken.Ik zou zelf nog wel lekker vinden om wat extra groenten bij te koken. Zo broccoli of wortel bij smaken? Heb jij zelf nog idee wat er lekker bij kan zijn.
Met vriendelijke Groeten Petra
om 09:25
Hoi Petra, groente erbij kan natuurlijk altijd. Broccoli en wortel kunnen prima. Je zou er bijvoorbeeld ook een frisse bonensalade bij kunnen geven. Even kort wat groene bonen blancheren zoals sperziebonen, sugar snaps, peulen, tuinerwten of tuinbonen (een combinatie van verschillende bonen is erg lekker) en afspoelen met koud water. Vervolgens op smaak brengen met een vinaigrette van wat olijfolie, citroensap en mosterd. Eventueel nog wat ringen rode ui erbij en smullen maar!
om 20:41
Hallo Annemiek,
Ik ga de bonensalade zeker maken die lijkt me erg lekker.
Bedankt voor de tip.
om 19:46
Hallo Annemiek ik heb deze gemaakt en het was super lekker !!! nog nooit met wijn gekookt. even een vraagje als je dit voor een groep wil klaar maken 12 personen hoeveel knoflook zou jij dan gebruiken !! en kun je dan de zelfde tijd aanhouden in de oven of word dit dan langer
.
vriendelijke kook groet Anita
om 15:39
Hoi Anita,
De knoflook komt niet zo nauw; 6 tot 8 tenen moet voldoende zijn, maar probeer het doseren gewoon een beetje op gevoel en op het oog te doen, dan zie je vanzelf wat logisch is. De oventijd blijft wel hetzelfde. Succes ermee en ben erg benieuwd wat je gasten ervan vinden… 🙂