Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Jelly pepper – rode peperjam
Geregeld ontvang ik mailtjes van bezoekers met de meest uiteenlopende vragen over recepten en gerechten. Ik vind het hartstikke leuk om ze te beantwoorden en vaak leer ik er zelf ook van.
Vorige week ontving ik deze mail van Maeva:
‘Hallo, ik zou graag jelly pepper (rood van kleur) zelf willen maken. Heb jij misschien een recept hiervan? Vind het heerlijk om te serveren met Philadelphia kaas als een dip met chips. Heeeeeeeeeerlijk. Alvast bedankt’.
Het komt zelden voor dat ik een gerecht niet ken, maar ‘jelly pepper’ was er zo een! Na wat speurwerk op internet kwam ik erachter dat jelly pepper – ook wel ‘Jalapeno pepper jelly’ genoemd – ontzettend geliefd is in Amerika. Het wordt daar vaak met wat roomkaas op crackers gegeten, maar ook als ingrediënt gebruikt om extra pit aan gerechten te geven. Deze jelly (jam) is ondanks de hoeveelheid rode pepers niet loeiheet, maar laat wel een ‘serious kick’ achter in je mond.
In de – voornamelijk Amerikaanse – recepten die ik op internet vond, wordt onder andere pectinepoeder gebruikt. Pectine wordt gewonnen uit appel-, citrus- of suikerbietenpulp en vormt bij verhitting met suiker een gelei. Het wordt ook gebruikt om jam te maken. De meeste vruchten waar je jam van maakt, zoals aardbeien, kersen, pruimen en in dit recept rode pepers, bevatten van nature geen of te weinig pectine om een stevige jam te krijgen. Hoewel je pectinepoeder bij sommige webshops kunt bestellen, besloot ik om dit recept te maken met geleisuiker, waar al pectine aan toegevoegd is. Omdat jalapeño pepers bij ons moeilijk te verkrijgen zijn, heb ik deze vervangen door rode Spaanse pepers.
Omdat ik dit recept voor de eerste keer maakte en niet zeker wist of het goed zou uitpakken, heb ik een kleine hoeveelheid gemaakt. Mocht je echter dit recept gaan maken zou ik onderstaande hoeveelheden zeker verdubbelen. Het is namelijk verslavend lekker!!
Ingrediënten voor 1 klein jampotje
- 400 g rode pepers (hoe kleiner de peper hoe heter!)
- 1 rode paprika
- 100 ml appelazijn
- 90 g geleisuiker speciaal*
*Ik gebruikte geleisuiker speciaal omdat ik deze nog had staan. Je kunt natuurlijk ook gewone geleisuiker (deze is ook goedkoper) gebruiken. Reken dan wel even de juiste hoeveelheid terug.
Verder nodig
Keukenmachine, zeef, kleine schoongemaakte jampot
Bereiding
Verwijder de steeltjes van de pepers en van de paprika. Snijd de paprika in grove stukken. Je mag de zaadjes van de pepers en paprika laten zitten, deze worden er later uitgezeefd.
Hak de pepers en paprika fijn in de keukenmachine en doe ze in een pan met de azijn.
Breng aan de kook en laat een paar minuten zachtjes pruttelen.
Giet het mengsel in een zeef en vang het sap op. Druk met de bolle kant van een lepel al het vocht uit de pepers. Ik vind het mooi als er straks wat herkenbare pitjes van de peper in de jelly zitten en scheptje daarom een theelepel van het achtergebleven peperprutje terug bij het sap.
Je hebt nu ongeveer 150 ml pepersap.
Breng het sap opnieuw aan de kook met de suiker, zet het vuur dan lager en laat enkele minuten zachtjes pruttelen totdat de gelei dikker wordt.
Schep een klein beetje jelly op een lepeltje en trek je vinger erdoor. Als de streep zichtbaar blijft is de jelly goed.
Hij stijft verder op tijdens het afkoelen. Schenk de hete jelly in de jampot en sluit af.
Enjoy!
Tip
Je kunt ook groene jelly pepper maken door uitsluitend groene pepers en paprika te gebruiken. Kweek je in de zomer je eigen pepers en heb je een overschot? Maak er dan potjes rode en groene jelly pepper van en geef ze met de kerst cadeau.
Basisrecepten, Hartige keuken, Wereldgerechten, Amerikaanse recepten, Kerstrecepten
om 14:10
Superlekker, ik houd 300cc sap over en heb dus dubbele geleisuiker gebruikt.
Van de droge pulp maak ik sambal met ketjap, knoflook, bruine suiker, uien en kruiden en dan bakken in olie.
om 22:42
Geweldig. Dat zeven vind ik zo jammer want er gaat zoveel verloren. Beter pureren en alles gebruiken
om 14:11
Sambal van maken, zie hierboven.
om 22:23
Ik heb dit gemaakt met tien rode pepers, ongeveer 300 gram. Ik had inderdaad ongeveer 150 ml sap. Het resultaat was helaas oneetbaar pittig. Jammer!
om 11:36
Er moet ook paprika bij. Mijne is vandaag klasse. Groeten Evert
om 16:48
Het recept gemaakt top als dippertje of op vlees wij zijn verkocht.
En idd wij hadden ook veel meer dan 150 ml maar ben heb er niet meer suiker ingedaan en toch heerlijk☺☺
om 19:33
hallo moet je dit nemen op je nuchteren maag ik heb een gat in mijn maag gehad en ben geopereed weet dan niet of ik het kan verdragen
om 09:58
Dan zou ik het zeker niet nemen op je nuchtere maag Ria.
om 20:31
Kan het Ook zonder paprika gemaakt worden, Ben er alergisch voor.
om 22:02
400 gram?? Daar krijg ik bijna 350 ml sap uit.. Foutje in het recept?
om 09:57
Dat is nogal een verschil Bas. Er zijn dus blijkbaar sappige en minder sappige pepers … 🙂 350 ml sap is geen straf, gewoon wat meer suiker toevoegen.
om 11:47
Dat ziet er lekker uit! En niet moeilijk om te maken.
Bedankt voor het recept en de uitleg.
Heerlijk smakelijke groe(n)ten,
Patricia
om 21:03
Heel graag gedaan Patrica!
om 15:10
Ik lust geen paprika, is het ook zonder te maken of eventueel te vervangen door iets anders?
om 16:28
Hoi Caroline,
De paprika proef je absoluut niet terug en is voornamelijk toegevoegd voor de kleur. Ik zou hem dus zeker toevoegen! 🙂