De lekkerste kaasfondue maak je vanaf nu gewoon zelf! Ik gebruik klassieke kazen zoals Reblochon, Appenzeller en Gruyère. En een klein beetje gorgonzola voor extra pit. Deze kaasfondue is gemaakt met appelsap in plaats van witte wijn waardoor kinderen of zwangere vrouwen er ook van kunnen genieten. De appelsap proef je trouwens niet terug, het resultaat is heerlijk!
Instagram
Ik had al meerdere keren zelf kaasfondue gemaakt maar ik vond ze nooit zo lekker als de kant-en-klare variant uit een pakje (lekkere foodie ben ik! 🫣). Toen ik vorige week van Hoogendoorn Kaas verschillende kazen kreeg opgestuurd om zelf kaasfondue te maken, besloot ik om nog een poging te wagen. Op Instagram vroeg ik of jullie liever een recept met of zonder alcohol wilde, en jullie stemde met 66% op kaasfondue zonder alcohol. Helemaal prima, u roept, wij draaien!
Kaasfondue zonder alcohol
Maar hoe maak je kaasfondue zonder alcohol? Eerder gebruikte ik altijd droge witte wijn, zoals de klassieker. Maar na wat speurwerk op internet las ik dat appelsap een goed alternatief is. Ook de kant-en-klare kaasfondue uit een pak die wij zelf lekker vinden is gemaakt met appelsap, las ik op de achterkant van het pak.
Deze kaasfondue was echt een groot succes bij ons thuis. Appelsap is lekker fris en een goede tegenhanger voor de krachtige kazen. Bovendien zorgt hij ervoor dat de kaasfondue niet te zwaar wordt. Ik gebruikte trouwens 100% natuurlijke appelsap met minder suiker, aanrader!
Kaasfondue met alcohol
Wil je toch liever kaasfondue met alcohol, vang de appelsap dan door een droge, frisse witte wijn. En eventueel een scheutje kirsch voor extra smaak. Bouillon wordt ook weleens gebruikt maar dat zou ik niet zo snel doen. Zowel kaas als bouillon zijn zout dus dat is dubbelop.
Hoogendoorn Kaas
Hoogendoorn Kaas is al ruim 80 jaar gespecialiseerd in de verkoop van kaas en weet als geen ander welke kazen geschikt zijn voor kaasfondue. De kazen die ze mij opstuurden zijn dan ook een goede keuze: Reblochon, Appelzeller, Gruyère en schep gorgonzola. Vier verschillende kazen met veel smaak die goed smelten. De ideale basis voor kaasfondue.
Welke kaas voor kaasfondue?
Deze kaasfondue is zacht en romig en vol van smaak. De gorgonzola zorgt voor een aangenaam pitje. Omdat Reblochon een korstkaas is en deze wat lastiger smelt blijven er hier en daar wat kleine stukjes zichtbaar in de fondue. Ook de gorgonzola blijft zichtbaar. Dat maakt voor de smaak niks uit, maar als je liever een gladde kaasfondue wilt, kun je ze vervangen door een andere kaas. Denk bijvoorbeeld aan Comté, Fontina, Emmentaler, cheddar of Goudse kaas. Combineer verschillende kazen voor een mooie balans. Als je twijfelt over welke kaas je wilt gebruiken, vraag er dan naar bij je kaasboer. Die kunnen je goed adviseren en de kaas meteen voor je raspen wat thuis weer tijd en werk scheelt. 😉
Kortingscode
Als je bent ingelogd bij Hoogendoorn Kaas kun je bij je bestelling de kortingscode Hoogendoorn010 invoeren. Je krijgt dan eenmalig 10% korting op je aankoop!
Maizena
Appelsap is de basis van deze kaasfondue waarin de geraspte kazen smelten. Maizena zorgt er ten slotte voor dat de appelsap en kazen gaan binden waardoor je een smeuïge kaasfondue krijgt.
Wat serveer je bij de kaasfondue?
Benieuwd wat voor lekkers je allemaal bij de kaasfondue kunt serveren. Hier vind je al onze favoriete dips voor bij de kaasfondue!
Tip! Je kunt trouwens ook een hele snelle kaasfondue maken met Vacherin Mont d’Or. Kijk hier voor het recept.
Herfstrecepten, Seizoensrecepten, Wereldgerechten, Winterrecepten, Kerstrecepten, Oud-en-nieuwrecepten, Sinterklaas recepten, Hoofdgerechten, Eenpansgerechten
Deel je reactie