Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Kedgeree van Lassie Zilvervliesrijst + Spelt én quinoa
Vandaag staat er een Engelse klassieker op het menu: Kedgeree. Dit gerecht — geïnspireerd op het Indiase Khichri — stond al tijden boven aan mijn to cook list en eindelijk kan ik hem afstrepen. Yes! De combinatie van geurende kerrierijst, malse vlokken visfilet en hardgekookte eieren klinkt me als muziek in de oren …
Door de traditioneel witte rijst te vervangen door Lassie Zilvervliesrijst + Spelt én quinoa, maak je dit gerecht bovendien een stuk voedzamer. In tegenstelling tot witte rijst bevat zilvervliesrijst nog een vliesje met daarin alle aanwezige vitaminen, mineralen en voedingsvezels. De toegevoegde spelt en quinoa zijn een gezonde aanvulling en geven de rijst een extra bite.
Happy & Healthy life Coach Vivian Reijs — gediplomeerd voedingscoach — geeft op Lassie.nl inspirerende tips over een gezonde leefstijl. Zo tipt ze onder andere om witte rijst te vervangen door zilvervliesrijst:
Hartstikke gezond, extra vezels en ook nog eens eiwitten.
Niet treuzelen dus en snel naar de winkel. Je bent slechts enkele stappen verwijderd van een bord dampende zaligheid.
Hoofdgerecht voor 4 personen — 20 minuten
Ingrediënten
- 1 pak Lassie Zilvervliesrijst + Spelt én quinoa
- 1 ui, in dunne halve ringen gesneden
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 tl gedroogde chilivlokken
- 1 el kerriepoeder
- 1 tl kurkuma
- 1 tl gemberpoeder (of verse gember geraspt)
- 350 g schelvisfilet
- 2 el witte rozijnen, geweekt in witte wijn of water
- Paar takjes peterselie (of koriander), fijngehakt
- 4 eieren
- 1 citroen, in partjes gesneden
- Plantaardige olie om in te bakken
- Zout en peper uit de molen
Verder nodig
2 kookpannen, koekenpan, ovenschaal, zeef
Bereiding
Week de rozijnen in water of wijn. Verwarm de oven voor op 175 graden.
Spoel de rijst goed af met koud water en laat uitlekken. Vul een klein kookpannetje en een grote kookpan met heet water en breng aan de kook. Kook de eieren in de kleine pan in 6,5 minuut zacht (of 7 tot 9 minuten voor hardgekookte eieren). Spoel de eieren als ze gaar zijn goed af met koud water. Kook de rijst in de grote pan gaar volgens de omschrijving op het pak (circa 8 minuten). Giet de rijst af en doe terug in de pan.
Bestrooi de schelvis aan beide kanten met wat gemalen zeezout en leg in een licht ingevette ovenschaal. Bak de vis in circa 6 tot 12 minuten gaar in de oven. Een visfilet van 200 gram is na 6 minuten gaar, een visfilet van 375 gram heeft circa 12 minuten nodig. Pas de oventijd dus aan op de grootte van de vis. De visfilet moet vanbinnen nog glazig zijn en mag zeker niet droog zijn! Trek de visfilet met een vork in vlokken.
Verhit wat olie in een ruime koekenpan en fruit de ui en knoflook, totdat ze zacht maar niet bruin zijn. Breng de uien op smaak met zout en peper. Voeg de specerijen toe en fruit mee. Voeg de rijst toe, meng en warm alles goed door. Breng de rijst goed op smaak met peper, zout en het sap van een partje citroen.
Pel de eieren en snijd ze in vieren. Laat de rozijnen uitlekken. Zet het vuur uit en roer de helft van de schelvis, helft van de peterselie en de rozijnen door de rijst. Schep de rijst op een mooie serveerschaal en bestrooi met de overige vis, peterselie en verdeel de ei- en overige citroenpartjes erover.
Tip
Geef dit gerecht een persoonlijke draai door bijvoorbeeld de schelvis te vervangen door zalm of tonijn. Groenteliefhebber? Voeg naar keuze een flinke dosis groenten toe, zoals doperwten, paprika, bleekselderij of zelfs bloemkool: het kan en mag allemaal in je eigen verrukkelijke variant.
Dit is een gesponsord artikel.
Wereldgerechten, Engelse recepten, Hoofdgerechten, Slanke recepten, Visrecepten
Deel je reactie