Deze kip pesto ovenschotel met spinazie, tomaatjes en mozzarella is het ideale gerecht om te maken als je eters krijgt. Je hoeft de kip alleen kort aan te bakken om kleur te geven, daarna gaart hij verder in de saus in de oven. Als de kip in de oven zit kun je wat aardappeltjes bakken, of pasta (bv. gevulde tortellini) koken om erbij te serveren. Ook lekker met een salade en ciabattabrood erbij. Zie ook de onderstaande tips!
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Variatietips!
Je kunt de kip ook vervangen door gepelde rauwe garnalen (licht gekruid met zout en peper). Deze hoef je niet eerst aan te bakken, ze garen vanzelf in de saus in de oven.
Extra groenten toevoegen? Sperziebonen en broccoli smaken hier lekker bij.
In plaats van mozzarella kun je ook een handje geraspte parmezaan over het gerecht strooien en gratineren in de oven.
Budgettip
Je kunt de spinazie ook weglaten en een handje bevroren diepvriesdoperwten toevoegen. Deze garen vanzelf in de saus in de oven.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in met olijfolie. Bestrooi de kip met zout en peper uit de molen en laat even intrekken.
Verhit een koekenpan met een scheut olie en laat heet worden. Bak de kip op hoog vuur kort aan beide kanten om een mooie kleur te geven, maar nog niet gaar bakken.
Verdeel de spinazie en tomaatjes (houd een paar achter) over de ovenschaal. Haal de kip uit de pan en leg bovenop de spinazie en tomaatjes in de ovenschaal.
Roer de room los met de pesto en een snuf chilivlokken en breng op smaak met een beetje zout en peper uit de molen. Schenk over de kip en verdeel de overige tomaatjes, de mozzarella en pijnboompitten erover.
Bak de kip pesto ovenschotel circa 15 minuten in het midden van de oven, of tot de kip gaar is.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten!
Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Ovenrecepten zijn altijd lastig omdat elke oven anders (sneller of langzamer) werkt. Goed dat je na een kwartier de kip gecontroleerd hebt en hem iets langer in de oven heb laten zitten. Denk alleen dat een extra kwartier dan te lang is geweest. Misschien waren een extra 5 minuten ook goed geweest.
Hoi Gerda, spinazie laat idd veel vocht los tijdens de bereiding. Als je veel spinazie gebruikt kun je deze beter eerst even in een koekenpan verhitten en dan uit laten lekken in een zeef voordat je hem toevoegt aan de schotel. Of minder spinazie gebruiken. Je kunt de spinazie er ook apart bij serveren.
Ons derde kookboek is uit! Koken met KeukenLiefde: Makkelijke Wereldgerechten.
In het boek vind je 75 makkelijke hoofdgerechten (verdeeld in de hoofdstukken vlees, vis, kip en vega) die je maakt zonder pakje of zakje. Van Mexicaanse enchiladas, Thaise kip Siam, Zuid-Afrikaanse bobotie, Hongaarse goulash, Surinaamse roti, Portugese kip piri piri, Mexicaanse nachoschotel, Italiaanse lasagnette en Griekse moussaka tot Spaanse paëlla, Zweedse gehaktballetjes en nog véél meer!
om 18:44
De smaak was heel lekker. Alleen na kwartier de kip niet,gaar en na nog n kwartier in de oven super taai. Heb je nog tips?
om 09:22
Hoi Marjolein,
Ovenrecepten zijn altijd lastig omdat elke oven anders (sneller of langzamer) werkt. Goed dat je na een kwartier de kip gecontroleerd hebt en hem iets langer in de oven heb laten zitten. Denk alleen dat een extra kwartier dan te lang is geweest. Misschien waren een extra 5 minuten ook goed geweest.
om 11:24
Het was heerlijk. Ik had verse spinazie gebruikt en er zat veel vocht onderin de schotel. Hoe kan ik dit voorkomen?
om 08:32
Hoi Gerda, spinazie laat idd veel vocht los tijdens de bereiding. Als je veel spinazie gebruikt kun je deze beter eerst even in een koekenpan verhitten en dan uit laten lekken in een zeef voordat je hem toevoegt aan de schotel. Of minder spinazie gebruiken. Je kunt de spinazie er ook apart bij serveren.
om 10:54
En ook makkelijk te vegetarisch of zelfs veganistisch te maken.
om 16:58
Hoe kan ik bewaren???
om 10:12
Afgedekt in de koelkast.
om 14:08
Ziet er lekker uit! Wat adviseer je erbij te eten? Pasta?
om 14:09
Zie de introtekst in het recept! 😉