Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Kip pilav met perzik en cashew
Onlangs kreeg ik van een KeukenLiefde-bezoeker de vraag of ik niet een lekker recept kon delen voor pilav met kip en perzik.
Met liefde natuurlijk!
Pilav (of pilaf) is van oorsprong een eenvoudig bijgerecht uit het Midden-Oosten bestaande uit rijst gegaard in bouillon, eventueel met wat toevoegingen zoals kruiden en specerijen, groenten, peulvruchten en kip of vlees.
Inmiddels is pilav uitgegroeid tot een wereldgerecht en kent ieder land zijn eigen smakelijke variant. Vaak hebben deze varianten — op de naam na — niets meer gemeen met het oorspronkelijke recept. Zo kennen we pilav in Nederland vooral als eenpansgerecht met saus, kip en perzik: de rijst wordt er meestal apart bij geserveerd. Niet echt authentiek dus, maar wel heel erg lekker!
Ik kan natuurlijk niet achterblijven en maak mijn eigen verrukkelijke variant: kip pilav met perzik en cashew. Komt ‘ie!
Hoofdgerecht voor 2 personen — 20 minuten
Ingrediënten
- 150 g rijst (ik gebruikte basmati)
- 1 ui, fijngesnipperd
- 1 knoflookteen, fijngehakt
- 1 kipfilet, in blokjes gesneden
- 2 paprika’s (rood en groen), in blokjes gesneden
- 1 tl Ras el Hanout (Noord Afrikaanse specerijenmelange, verkrijgbaar in de supermarkt)
- 1 blikje tomatenpuree à 70 gram
- 1 el ketjap manis
- 1 tl harissa (Tunesische hete rode saus, eventueel te vervangen door sambal manis)
- 100 ml kippenbouillon
- 3 halve perziken en een scheut perziksiroop
- 50 g cashewnoten
Bereiding
Kook de rijst gaar volgens de omschrijving op het pak.
Verhit een ruime koeken-, of hapjespan met wat olie en voeg de ui, knoflook, paprika, kip en Ras el Hanout toe. Bestrooi met zout en peper. Bak op middelhoog vuur, totdat de kip half gaar is.
Voeg de tomatenpuree toe en bak een halve minuut mee. Voeg de ketjap, harissa, kippenbouillon en perziksiroop toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat de saus enkele minuten zachtjes pruttelen, totdat de kip gaar is.
Rooster 0ndertussen de cashewnoten in een droge koekenpan, totdat ze licht kleuren. Snijd de perziken in stukjes en voeg samen met de cashewnoten toe aan de saus.
Warm even door en serveer met de gekookte rijst.
Eet smakelijk!
Wereldgerechten, Afrikaanse recepten, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Kiprecepten, Slanke recepten, Snelle recepten
om 14:06
Het is een heerlijk vegan recept als je het vlees weg laat.. het vlees mis je geen seconde
om 20:54
Ik heb het vorige week gemaakt.Het was echt heerlijk. ❤️ Ik had alleen geen ras el hanout maar ik heb zitten smullen. Behoord nu tot mijn favorieten. ?
om 19:20
Héérlijk! Ik heb de Ras el Hanout, Harissa en cashewnoten weggelaten, is dus ook lekker. Eerste keer dat ik Pilav maak en zeker voor herhaling vatbaar! 🙂
om 19:27
Heerlijk deze pilav. Ik had geen larissa, maar ik vond het al pittig genoeg ?
om 20:13
Vandaag gemaakt, super lekkere maaltijd! Past goed bij het warme weer. Een blijvertje in onze keuken 🙂
om 13:19
Ontzettend lekker gerecht! Het is met stip gestegen naar een van mijn lievelingsgerechten!
Ik heb er alleen iets meer harissa in gedaan omdat ik zelf van wat pittiger houd.
om 11:00
Superleuk om te horen Wendy! 🙂
om 15:48
Ga ik zeker ook eens maken. Ziet er super lekker en eenvoudig uit!
Zijn het 3 halve perziken of 3 volledige perziken in blik?
om 10:56
Goede vraag Barbara! Ik heb het aangepast in het recept. Het zijn 3 halve perziken.
om 19:48
Vanavond het recept gemaakt en het was heerlijk. De perzik maakt het gerecht helemaal af. De Ras el Hanout is echt een heerlijk kruid wat absoluut niet mag ontbreken in dit gerecht! We gaan dit zeker vaker maken
om 10:50
Superleuk om te horen Saskia! 🙂
om 19:21
Ik heb dit recept vanavond gemaakt en het is super lekker.
Ga ik zeker nog een keer maken.
om 20:37
Vanavond gemaakt zonder de ras el hanout kruiden.
Het was heerljk en zeker voor herhaling vatbaar!
om 09:26
Fijn om te horen Caroline! 🙂
om 13:34
Zojuist klaargemaakt voor vanavond en ik kan bijna niet wachten… is echt héérlijk!
om 10:56
Superleuk om te horen Carry! 🙂