Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Kip in zoetzure saus
Nummer 64, Ga Xao Thom, oftewel kip in zoetzure saus is een vast onderdeel van de Vietnamese rijsttafel die we met enige regelmaat bestellen. De kip wordt eerst door maizena gewenteld en krokant gebakken, alvorens hij zachtjes verder gaart in een verrukkelijke zoetzure saus. It’s heaven on a plate!
Ingrediënten
- 400 g kipfilets of kippendijenvlees zonder bot, in middelgrote blokjes gesneden
- Maizena
- 2 eieren, losgeklopt
- 1 grote ui, in smalle halve ringen gesneden
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 gele paprika, in blokjes gesneden
- 3 takjes lente-ui, in ringen gesneden
- 1 el sesamzaadjes, licht geroosterd
- Olie om in te bakken
Voor de zoetzure saus
- 120 ml appelazijn
- 90 g ketchup
- 90 g suiker
- 2 el sojasaus
- 1 à 2 el gembersiroop (proeven!)
Verder nodig
Frituurpan, grote hapjes-, of koekenpan
Bereiding
Roer de ingrediënten voor de zoetzure saus in een kommetje door elkaar en zet opzij. Verhit de frituurpan op 200 graden. Bestrooi de kipblokjes goed met zout en peper. Wees hier niet te zuinig mee, anders smaakt de kip straks flauw.
Zet twee bakjes klaar, een met maizena en een met het losgeklopte ei. Wentel de stukjes kip eerst door de maizena, dan het ei en dan weer door de maizena.
Frituur de kipblokjes, niet meer dan een paar tegelijk, ongeveer drie minuten, of totdat ze bovendrijven en licht beginnen te kleuren.
Het korstje blijft vrij licht van kleur maar moet wel krokant zijn. Schep de kip op een bord en ga zo door tot alle kip gebakken is.
Verhit de hapjespan met wat olie en fruit de ui, knoflook en paprika tot ze zacht zijn.
Voeg de saus toe en breng aan de kook.
Zet het vuur daarna laag en voeg de kip toe aan de saus. Zorg dat alle stukjes kip in de saus liggen. Laat op laag vuur de saus indikken en de kip gaar worden. Draai de kip regelmatig om.
Bestrooi de zoetzure kip vlak voor serveren met de lente-ui en de sesamzaadjes. Serveer met witte rijst.
Eet smakelijk!
Wereldgerechten, Aziatische recepten, Hoofdgerechten, Kiprecepten
om 13:48
Hoi Annemiek,
Ik heb t gerecht vanochtend gemaakt maar niet geserveerd omdat er een ontzettende azijnsmaak aan zit.
Ik heb de precieze hoeveelheden gebruikt en na geproegd te hebben flink wat suiker toegevoegd.
Toch blijft de azijnsmaak.flink aanwezig.
Misschien tips hoe ik dit nog weg kan krijgen?
Anders moet ik het helaas weggooien..
om 18:11
O wat vervelend om te horen. Heb je appelazijn gebruikt? Die is namelijk een stuk milder dan gewone azijn. Je kunt het oplossen door meer van de andere ingredienten toe te voegen en goed blijven proeven totdat je de juiste balans hebt gevonden.
om 21:57
Lijkt me heerlijk.
Wordt de frituurpan dan niet alleen een vieze rommel?
om 20:18
Wat heeeeerlijk!!!!! En zo makkelijk te maken. En idd thuis een groot succes!!
om 14:18
Super leuk om te horen Daniella!
om 07:18
Wil dit zo graag maken maar heb geen frituurpan……. Kan dit ook in de koekenpan in laagje olie?
om 10:09
Ja hoor Marleen, dat kan. Houd alleen wel in de gaten dat je ze dan regelmatig omdraait, zodat ze rondom krokant bakken.
om 20:32
Hoi Annemiek,
Recept gemaakt ook de kleinkids vonden
het top.
Groetjes Lya
om 08:25
Leuk om te horen Lya dat jij er steeds weer zo’n feestje van maakt voor je kleinkinderen! 🙂