Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Kipfilet met venkel-topping uit de oven
Deze kipfilet met verrukkelijke venkel-topping is een recept van de Franse chef-kok Eric Ripert. Mijn man en ik zijn idolaat van zijn kookprogramma ‘Avec Eric’ en kunnen hierin helemaal wegdromen. Dit is echt zo’n waanzinnig lekker recept dat ik hoop dat iedereen het gaat maken! Laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst. Dit is enkel wat snijwerk en met een lekker wijntje en muziekje erbij is dit pure ontspanning. Eenmaal geproefd ben je verkocht!
Hoofdgerecht voor 2 personen
Ingrediënten
2 kipfilets, opengesneden (nog wel aan elkaar) en lichtjes platgeslagen
1 sjalotje, in halve ringen gesneden
1 teentje knoflook, in dunne plakjes gesneden
2 tomaten, zaad en sap verwijderd en in plakken gesneden
1/2 venkel in ragfijne halve ringen
klein handje groene olijven van goede kwaliteit, ontpit en in plakjes
klein handje gedroogde witte rozijnen, minimaal een uur van tevoren geweekt in witte wijn
klein handje pijnboompitten, licht geroosterd
1 eetlepels kappertjes
2 takjes tijm, alleen de blaadjes
goede kwaliteit extra vierge olijfolie
6 blaadjes basilicum, opgerold en in dunne ringen gesneden
1 eetlepels fijngehakte peterselie
versgemalen peper en zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 225 graden.
Bestrooi de kip aan beide kanten met peper en zout en leg ze in een ingevette (met olijfolie) ovenschaal. Meng alle overige bovenstaande ingrediënten behalve de basilicum en peterselie. Breng op smaak met een scheut olijfolie, zout en peper. Echt, deze venkel-topping is zo verschrikkelijk lekker dat ik hem zo al zou kunnen opeten…
Verdeel het mengsel over de kip en besprenkel tot slot nog met wat extra olijfolie. Bak 15 tot 20 minuten of tot de kip gaar is. Bestrooi de kip vlak voor serveren met de peterselie en basilicum.
Geniet ervan!
Tip van Eric Ripert
Veel mensen zijn bang om rauwe kip te eten waardoor ze de kip vaak veel te lang bakken. Heel jammer. Het vlees wordt dan droog en smaakt niet meer. Om te controleren of de kip gaar is steek je er een metalen pin in en houdt deze tegen je kin. Als hij warm aanvoelt is de kip perfect gaar.
Wereldgerechten, Franse recepten, Hoofdgerechten, Kiprecepten, Slanke recepten
om 17:34
Ha Annemiek zou de toppunt ook op kabeljauw kunnen ?? Thanks
Topping….
om 17:31
Ha Annemiek zou de toppunt ook op kabeljauw kunnen ?? Thanks
om 20:13
Heb je een tip wat er lekker bij smaakt?
Pasta of aardappelen uit de oven?
om 12:32
Dat kan allebei Annemieke, of stokbrood smaakt er ook lekker bij.
om 22:29
Wat een gerecht! Het was geweldig. Voor het eerst heb ik een venkelgerecht gemaakt. Mijn vrouw hield niet van venkel, maar sinds vandaag weer wel. Dank voor deze kennismaking met Eric Ripert. Ik zal dit heus nog een aantal keren maken. en waarschijnlijk ook wel andere gerechten van hem. Vriendelijk bedankt.
Jaap
om 15:52
Bedankt voor je leuke reactie Jaap! Je enthousiasme is herkenbaar, ik word ook nog steeds helemaal blij van dit gerecht. Het is licht, verfijnd, rijk, verrukkelijk!
om 13:43
Echt heerlijk! Ik zag alleen te laat dat de rozijnen een lange tijd in de witte wijn moesten en in het recept wordt op het laatst de basilicum en de tijm vergeten. Dus volgende keer zal het nog lekkerder worden. Het ziet er ook nog leuk uit!
om 10:24
Hoi Annemieke,
Wat suf van mij om de basilicum en peterselie te vergeten! Ik heb het direct aangepast, bedankt!! Ik heb dit gerecht inmiddels al ontelbare keren gemaakt en het is nog steeds een van mijn favorieten. 🙂