Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Kippannetje met champignons en room
Ik ben dol op makkelijke stoofpotjes. De opstijgende geuren die vanuit de keuken je huis vullen zijn gelukzalig. Zeker in de herfst! Hoewel, dit kippannetje met champignons en room mag ik man en dochterlief het hele jaar door voorschotelen. En dat doe ik dan ook met liefde.
Hoofdgerecht voor 4 personen
- 800 g kippendijen, zonder bot
- 75 g ontbijtspek, in reepjes gesneden
- 9 kleine sjalotjes, gepeld
- 2 stengels bleekselderij, buitenste harde draden verwijderd en in plakjes gesneden
- 1 à 2 wortels, geschrapt en in plakjes gesneden
- 250 g champignons, in vieren gesneden
- Takje rozemarijn en tijm, met keukentouw vastgebonden
- 100 ml droge witte wijn (liever geen wijn? Gebruik dan kippenbouillon)
- 200 ml room
- Zout en peper
- Olie om in te bakken
- Paar takjes peterselie voor garnering, fijngehakt
Verder nodig
Braadpan met deksel
Bereiding
Verhit de braadpan met wat olie en laat heet worden. Bestrooi de kippendijen met zout en peper en bak ze in de olie rondom goudbruin. Haal de kippendijen uit de pan en leg ze op een bord — ze hoeven nog niet gaar te zijn, want ze garen straks verder in de saus.
Voeg het spek, de sjalot, wortel, bleekselderij en champignons toe, bestrooi met zout en peper en bak op hoog vuur, totdat de groente begint te kleuren.
Leg de rozemarijn en tijm bovenop de groenten. Voeg de wijn en room toe en breng aan de kook. Leg de kippendijen bovenop de groenten, doe de deksel op de pan en zet op het allerlaagste pitje.
Stoof circa 45 minuten op laag vuur, totdat de groente en kip gaar zijn en de saus iets is ingedikt.
De saus zal vrij dun blijven, omdat deze niet gebonden is. Het is heerlijk om vers brood bij dit gerecht te serveren en hier het verrukkelijke stoofvocht mee op te deppen. Wil je liever een wat dikkere saus, voeg dan tijdens het bakken van de groenten 1 à 2 eetlepels bloem toe en bak circa 2 minuten mee om te laten garen. Voeg vervolgens de wijn en room toe.
Bestrooi de coq au vin vlak voor serveren met peterselie.
Eet smakelijk!
Herfstrecepten, Seizoensrecepten, Wereldgerechten, Franse recepten, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Eenpansgerechten, Kiprecepten
om 08:50
Kun je dit ook maken in de slowcooker? Want zijn dan de verhoudingen en hoe lang moet het dan op welke stand
om 16:19
Ja hoor, dat kan. Je kunt dezelfde verhoudingen aanhouden. Kip, groenten en saus bereiden zoals hierboven beschreven en daarna in de slowcooker doen. Bereidingstijd durf ik niet exact te zeggen. Ik denk een uurtje of 3 op high, of tot de kip zacht en mals is.
om 09:18
Kun je dit stoofpotje ook een dag van tevoren klaarmaken?
om 08:52
Dat kan heel erg goed zelfs Jolanda.
om 16:16
ga het dadelijk uitproberen als bij gerecht maak ik frietjes van zoute aardappel uit de oven
om 13:28
O wat heerlijk Elzelina!
om 17:10
Ziet er heerlijk uit. Ga het zeker een keer maken met die kippendijfilets.
Ben altijd benieuwd hoeveel kcal dat pp is. Dat is het eerste waar ik normaal naar kijk. Maar iets met kip kan volgens mij niet erg vet zijn op de room na dan haha.
om 19:32
Wat raad je aan hierbij te eten? Rijst, pasta, puree?
Klinkt héérlijk, ga het van het weekend maken!
om 11:37
Kan allemaal Christa, wat jezelf het lekkerst vindt. 🙂