Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Kippenbouillon – onmisbaar basisrecept
Gooi jij altijd de afgekloven kippenpoten, bouten of karkas van een hele kip weg? Niet doen! Je maakt er namelijk de allerlekkerste kippenbouillon van. Door de toevoeging van tomatenpuree is deze kippenbouillon wat sterker en dieper van smaak dan normaal. Ik gebruik hem daarom meestal niet als basis voor een blanke kippensoep, maar wel voor gebonden soepen, of als basis om mee te koken. Ik zorg altijd dat ik wat bouillon overhoud om in te vriezen in ijsblokzakjes. Zo heb ik altijd handig doseerbare blokjes kippenbouillon achter de hand als heerlijke smaakmaker in sauzen of andere gerechten.
Ingrediënten (voor ongeveer 1,5 liter)
- 1 kg kippenbotten
- 1 grote ui, fijngehakt
- 1 wortel, in plakken gesneden
- 1 prei, goed gewassen en in ringen gesneden
- 3 knoflooktenen, gepeld en geplet
- 1 el tomatenpuree
- 1 el bloem
- Zout en peper
- Olijfolie
Bouquet garni
- Paar takjes selderij
- Paar takjes peterselie
- Paar takjes tijm
- 1 laurierblaadje
Verder nodig
Zeef, stukje keukentouw
Bereiding
Verhit een ruime pan met 2 el olijfolie en bak de ui, wortel en prei zachtjes aan totdat ze beginnen te kleuren.
Voeg de laatste minuut de knoflook toe en bak even kort mee. Roer de tomatenpuree en bloem erdoor en bak een minuut mee zodat de bloem kan garen. Oeps! Ik gooide in mijn enthousiaste ook de bouquet garni er al bij, maar daar moet jij dus nog even mee wachten…
Pas op dat de bloem niet verbrandt, zet anders het vuur wat lager.
… Nu mag je wel enthousiast zijn. 🙂 Bind de kruiden vast met het keukentouw (bouquet garni) en voeg ze samen met de kippenbotten toe. Voeg zoveel water toe dat alles net onder staat; ongeveer 2 liter.
Voeg wat zout en peper toe en breng aan de kook. Zeef het schuim eraf en zet het vuur laag.
Laat de bouillon een uur op laag vuur trekken. Zeef de bouillon en gebruik hem direct, of laat helemaal afkoelen en bewaar in de koelkast of diepvries.
Tip! Wil je liever een blanke, minder geconcentreerde kippenbouillon maken voor bijvoorbeeld een heerlijke zelfgemaakte kippensoep? Bekijk dan dit recept.
om 16:51
Bedoel je afgekloven kippenbouten van een gebraden of gegrilde kip?
om 19:20
Kan allebei Marijke! 🙂