Kippenbouillon – onmisbaar basisrecept

Gooi jij altijd de afgekloven kippenpoten, bouten of karkas van een hele kip weg? Niet doen! Je maakt er namelijk de allerlekkerste kippenbouillon van. Door de toevoeging van tomatenpuree is deze kippenbouillon wat sterker en dieper van smaak dan normaal. Ik gebruik hem daarom meestal niet als basis voor een blanke kippensoep, maar wel voor gebonden soepen, of als basis om mee te koken. Ik zorg altijd dat ik wat bouillon overhoud om in te vriezen in ijsblokzakjes. Zo heb ik altijd handig doseerbare blokjes kippenbouillon achter de hand als heerlijke smaakmaker in sauzen of andere gerechten.

Ingrediënten (voor ongeveer 1,5 liter)

  • 1 kg kippenbotten
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 1 wortel, in plakken gesneden
  • 1 prei, goed gewassen en in ringen gesneden
  • 3 knoflooktenen, gepeld en geplet
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el bloem
  • Zout en peper
  • Olijfolie

Bouquet garni

  • Paar takjes selderij
  • Paar takjes peterselie
  • Paar takjes tijm
  • 1 laurierblaadje

DSC_8827_800x514

Verder nodig
Zeef, stukje keukentouw

Bereiding
Verhit een ruime pan met 2 el olijfolie en bak de ui, wortel en prei zachtjes aan totdat ze beginnen te kleuren.

DSC_8828_800x536

Voeg de laatste minuut de knoflook toe en bak even kort mee. Roer de tomatenpuree en bloem erdoor en bak een minuut mee zodat de bloem kan garen. Oeps! Ik gooide in mijn enthousiaste ook de bouquet garni er al bij, maar daar moet jij dus nog even mee wachten…

DSC_8832_800x536

Pas op dat de bloem niet verbrandt, zet anders het vuur wat lager.

… Nu mag je wel enthousiast zijn. 🙂 Bind de kruiden vast met het keukentouw (bouquet garni) en voeg ze samen met de kippenbotten toe. Voeg zoveel water toe dat alles net onder staat; ongeveer 2 liter.

Kippenbouillon - onmisbaar basisrecept

Voeg wat zout en peper toe en breng aan de kook. Zeef het schuim eraf en zet het vuur laag.

Kippenbouillon - onmisbaar basisrecept

Laat de bouillon een uur op laag vuur trekken. Zeef de bouillon en gebruik hem direct, of laat helemaal afkoelen en bewaar in de koelkast of diepvries.

Kippenbouillon - onmisbaar basisrecept

Kippenbouillon - onmisbaar basisrecept

Tip! Wil je liever een blanke, minder geconcentreerde kippenbouillon maken voor bijvoorbeeld een heerlijke zelfgemaakte kippensoep? Bekijk dan dit recept.

Basisrecepten, Hartige keuken

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(0 stemmen)
2 reacties

Deel je reactie

  1. Marijke Stevens

    Bedoel je afgekloven kippenbouten van een gebraden of gegrilde kip?

    1. Kan allebei Marijke! 🙂

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde