Bereiding
Stap 1.
Maal de koekjes fijn in de keukenmachine. Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur, of afgedekt in de magnetron. Roer de boter door de koekjes. Verdeel het koekmengsel over de bodem van de springvorm en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel. Zet de springvorm zolang in de koelkast.
Stap 2.
Verwarm de oven voor op 150 graden. Schuif een diep bakblik in het midden van de oven. Vet de springvorm in met boter. Scheur 3 grote vellen aluminiumfolie af en leg iets overlappend op elkaar. Scheur nog 3 vellen aluminiumfolie af en leg deze dwars bovenop de andere. Zet de springvorm in het midden van het aluminiumfolie. Rol het folie vanaf de zijkanten op naar binnen en vouw omhoog tegen de rand aan, zodat je een opstaande rand van alufolie krijgt. We gaan de cheesecake straks bakken in een waterbad en het alufolie moet ervoor zorgen dat er geen water in de springvorm kan komen.
Stap 3.
Klop in een kom de roomkaas glad met de suiker. Doe de zure room en crème fraîche erbij en klop verder. Roer een voor een de eieren en de eidooier door het beslag. Roer dan het citroensap en de vanille-extract erdoor. Schenk het cheesecakebeslag over de bodem van de springvorm en strijk de bovenkant glad.
Stap 4.
Vul de waterkoker met water en breng aan de kook. Zet de springvorm op het bakblik in de oven. Schenk een laagje kokend water in het bakblik van ongeveer 1 tot 1,5 cm hoog, zorg dat het niet over het aluminiumfolie kan lopen. Bak 60 tot 75 minuten in de oven: de cheesecake mag in het midden nog heel iets wiebelen. Als de cheesecake teveel wiebelt, bak hem dan iets langer. Zet de oven uit en laat de cheesecake nog een uur afkoelen in de oven. Haal de cheesecake uit de oven en verwijder het aluminiumfolie. Laat de cheesecake verder afkoelen in de vorm op een rooster op het aanrecht. Zet de afgekoelde cheesecake nog een nacht in de koelkast om verder op te stijven.
Cheesecake bakken in waterbad
Frambozensaus
Doe de frambozen, suiker en het water in een magnetronbestendige schaal en zet afgedekt 4 minuten in de magnetron. Of verwarm enkele minuten op hoog vuur in een pannetje op het vuur, tot de frambozen zacht zijn en het sap is vrijgekomen. Druk de frambozen door een fijne zeef en vang de frambozensaus op. Laat afkoelen. Serveer de cheesecake met de frambozensaus.
om 17:35
strijk het glad. mijn beslag is zo dun en waterig dat ik niets hoef glad te strijken. ik heb precies gedaan wat de instructies zeiden maar het ziet er een beetje raar uit. nu maar hopen dat hij in de oven een vaste vorm aanneemt anders is het superzonde van de ingredienten
om 09:05
Hoi Lotte, bij mij is het beslag de ene keer ook dunner dan de andere keer (is mede afhankelijk van het soort roomkaas dat je gebruikt) maar meestal komt het goed tijdens het bakken. Hopelijk bij jou ook!
om 13:24
Hier staat de taart nu af te koelen. Ik heb saus gemaakt van frambozen en blauwe bessen en er voor het bakken een aantal druppels saus in de cheesecake gedaan samen met stukjes witte chocolade. Nu nog de koelkast in zodat we morgen kunnen proeven
om 13:33
Ik snap ook niks van het alufolie en het kokend water. Heb je hier 2 springvormen voor nodig? Want was is het verschil tussen een bakblik en een springvorm? En moet de springvorm op of in het bakblik geplaatst worden?? Het is heel vaag…
om 16:30
Hoi Dorien, in de bereiding vind je een foto als voorbeeld! 🙂 Hopelijk is het zo duidelijk.
om 12:39
Heb je hier geen kook video van? Ben even aan het stoeien met de zilver folie ?
om 13:57
Wanneer doe je de koekjes op de bodem . Ik snap niet helemaal wat je bedoelt
Hoe je het water toevoegt. ?
om 17:11
Je pakt de springvorm in aluminiumfolie. je maalt de koekjes fijn en mengt dit met de boter. Dit doe je op de bodem van de springvorm. En dat zet je even in de koelkast. Als je de rest van het mengsel hebt gemaakt dan giet je dat op de bodem. Dan zet je de springvorm om de bodem van een bakplaat of ovenschaal waar de springvorm in past. Naast de springvorm giet je het kokende water en dan zet je het geheel in de oven. Hoop dat het zo duidelijk is
om 18:06
Ja precies…? Zou heel fijn zijn..ik ben ook meer een beeld bakker ?