Koken met lang houdbare producten + recepten en tips!

Koken met lang houdbare producten + recepten en tips!

Lege schappen in de supermarkt. Door het coronavirus zijn mensen massaal aan het hamsteren geslagen. De schappen waar normaal lang houdbare producten staan zoals blikken soep, groenteconserven en gedroogde pasta’s zijn nu leeg. Ook diepvriesproducten zoals spinazie, sperziebonen en doperwten vinden gretig aftrek. Volgens de berichtgeving is hamsteren niet nodig want er is voldoende voorraad. Alles wordt gewoon weer aangevuld. We wachten het af! Ondertussen probeer ik je alvast te inspireren met lekkere recepten die je maakt met lang houdbare producten en geef ik je handige (bewaar)tips. Let’s go! 

Rijst en risotto

Rijst en risotto zijn heel lang houdbaar en onmisbaar in je kelderkast. Zo zet je in een handomdraai een pan nasi goreng, paëlla of heerlijke risotto op tafel.

Nasi goreng is een ideaal gerecht om te maken met ingrediënten uit de kelderkast. Naast de lang houdbare producten zoals rijst, ui, spek, knoflook, een bouillontablet, sambal, eieren, gefrituurde uitjes, augurken en pindasaus, kun je de verse ingrediënten (kip, vlees, vis, groenten) vervangen voor diepvriesvarianten. Bekijk hier alle nasi recepten. Ook een heerlijk bordje risotto maak je makkelijk met producten uit de kelderkast. Maak bijvoorbeeld pompoenrisotto (Pompoen kun je maanden bewaren in de kelder. Mascarpone kun je ook lang bewaren in de gesloten verpakking in de koelkast, of gebruik een andere lang houdbare roomkaas.) en deze heerlijke tomatenrisotto. Mozzarella kun je in een gesloten verpakking vrij lang bewaren in koelkast, maar anders kun je hem ook weglaten en alleen Parmezaan (lang houdbaar) gebruiken.

Vegetarische nasi goreng

Pasta

Pasta is mijn redder in nood als ik even niet weet wat ik moet koken of weinig ingrediënten in huis heb. Pasta carbonara is bijvoorbeeld gemaakt in een handomdraai met bijna niks! Gerookt ontbijtspek of bacon is lang houdbaar net zoals eieren en Parmezaan. Verse kruiden kun je uit de diepvries of gedroogd gebruiken. Wil je toch wat groenten toevoegen? Sperziebonen, tuinbonen, doperwten of spinazie uit de diepvries smaken hier heerlijk bij. Bekijk hier alle carbonararecepten. Ook spaghetti bolognese en lasagne kun je perfect maken met lang houdbare producten aangevuld met producten uit de diepvries zoals gehakt. Wortel en bleekselderij kun je invriezen maar zijn ook lang houdbaar. Of maak alvast deze tomaten-gehaktsaus (bolognesesaus) om in te vriezen! Gebruik lang houdbare melk om de bechamelsaus te maken.

Romige pasta carbonara met spek en tuinbonen

Eieren

Ook eieren zijn lang houdbaar. Check altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking. In de supermarkt liggen eieren niet in de koeling, maar volgens het voedingscentrum kun je eieren thuis het beste (en het langste) bewaren in de koelkast (check dit artikel). Eieren zijn handig om in huis te hebben voor het ontbijt, lunch, avondeten of om iets lekkers mee te bakken. Ik beperk me nu even tot het avondeten. Wat denk je bijvoorbeeld van een Spaanse aardappeltortilla? Ideaal om eieren en aardappels mee op te maken die bijna over de datum zijn. Of maak het heerlijke eenpansgerecht shakshuka uit de Oosterse keuken. Kun je geen verse paprika en peterselie vinden, gebruik ze dan uit de diepvries. Het lente-uitje kun je weglaten. Serveer met lekker brood of stokbrood, vers of uit de diepvries. Deze ovenschotel met gehakt, spinazie en ei is trouwens ook een aanrader. Gebruik dan gehakt en spinazie uit de diepvries en lang houdbare melk.

Aardappel

Aardappels zijn beperkt houdbaar, afhankelijk van de conditie waarin ze bewaard worden. Ze kunnen niet tegen vocht, dan gaan ze rotten. Bewaar ze dus niet in de koelkast, maar op een koele, droge en donkere plek zoals bijvoorbeeld een kelder. De beste temperatuur om aardappels te bewaren is tussen de 4 en 10 graden. In de winter kun je aardappels dus prima buiten in de schuur bewaren. Bewaar aardappels bij voorkeur in een aardappelbox; deze staat op poten en is voorzien van luchtgaten, zodat de aardappels droog blijven.

Je kunt aardappels ook invriezen! Schil de aardappels en snijd ze in plakjes of blokjes. Blancheer ze 4 tot 5 minuten (afhankelijk van de grootte) in kokend water en koel ze snel af in een kom met koud (ijs)water. Dep de aardappels goed droog en vries ze in porties in. Bevroren aardappels hoef je niet eerst te laten ontdooien, maar kun je direct verwerken in een gerecht. Als alternatief voor verse aardappels kun je natuurlijk ook aardappels uit de diepvries gebruiken zoals aardappelschijfjes of blokjes, rösti, kroketjes of frietjes. Altijd handig om in huis te hebben!

Aardappelrösti

Peulvruchten

Peulvruchten mogen eigenlijk niet ontbreken in je kelderkast. Ze zijn superlang houdbaar en net zoals pasta en rijst zijn ze je redder in nood! Maak bijvoorbeeld een heerlijke linzensoep, bruine bonensoep of erwtensoep. (gebruik eventueel groenten en kruiden uit de diepvries). Of ga voor deze chili con carne!

Vegetarische erwtensoep

Curry

Currypasta’s en blikken kokosmelk zijn lang houdbaar en altijd handig om in huis te hebben. Je hoeft er alleen wat groenten aan toe te voegen en je tovert in een handomdraai een heerlijke maaltijd op tafel. Ook hier geldt weer dat je verse groenten, kruiden, vlees, kip of vis uit de diepvries kunt gebruiken. Lekker om te serveren met rijst, of verwerk naast groenten ook aardappel of noedels in de curry voor een compleet eenpansgerecht. Bekijk hier alle curryrecepten.

Lekker Snel: zoete aardappel-pastinaakcurry

Tips, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Eenpansgerechten, Pastarecepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

Eén reactie

Deel je reactie

  1. Louis Schipper

    Een adequate reactie. Prima Annemiek!
    Gtx. Louis

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde