Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Krokante polentafrietjes
Deze krokante polentafrietjes smaken heerlijk bij een feestelijke Italiaanse maaltijd. Ik serveerde ze bij deze boeuf bourguignon-à-la-twist: het droomgerecht van Marieke. Zowel het stoofvlees als de polentafrietjes zijn bij ons groot favoriet!
Bijgerecht voor 6 personen
Ingrediënten
- 250 g instant polenta (maïsgriesmeel)
- 500 ml kippenbouillon (van 1 bouillontablet)
- 500 ml melk
- Bosje platte peterselie, heel fijngehakt
- 25 g roomboter
- 2 flinke eetlepels crème fraîche
- Handvol geraspte Parmezaanse kaas
- Zout en peper
- 2 el bloem om de polenta mee te bestrooien
Verder nodig
Diep bakblik, vershoudfolie, klein zeefje, frituurpan
Bereiding
Breng de kippenbouillon samen met de melk aan de kook (pas op, melk kookt snel over!) en voeg, al roerend, de polenta toe.
Zet het vuur direct wat zachter en roer met een garde goed door om klontjes te voorkomen. Kook de polenta in een paar minuten gaar. Het lijkt dan op dikke pap. Breng de polenta goed op smaak met de peterselie, boter, crème fraîche, Parmezaanse kaas en zout en peper.
Vet het bakblik in met wat olie en bekleed met vershoudfolie.
Schep de polenta erin en strijk het uit over het bakblik. Dit gaat het makkelijkste met je handen.
Laat de polenta onafgedekt volledig afkoelen. Daarna kun je hem verder bereiden, of afdekken met vershoudfolie en bewaren tot gebruik.
Maak de polenta in de ochtend, op dezelfde dag dat je hem eet. Hij kan dan rustig afkoelen en opstijven. Doe je dit langer van tevoren (bijvoorbeeld een dag), loop je de kans dat de polenta papperig wordt en niet meer goed te snijden en bakken is.
Verhit de frituurpan op 180 graden. Bestrooi de bovenkant van de polenta met bloem. Ik doe dit met behulp van een klein zeefje.
Leg een grote snijplank op de polenta en keer het bakblik om. Verwijder het folie en bestrooi de andere kant met bloem. Snijd de polenta vervolgens in dikke frieten.
Frituur de polentafrietjes in meerdere porties, ongeveer 4-6 minuten totdat ze goudbruin en krokant zijn.
Laat ze uitlekken op een plat bord bekleed met keukenpapier en bestrooi de frieten met wat grof gemalen zeezout. Serveer direct.
Eet smakelijk!
Themarecepten, Wereldgerechten, Italiaanse recepten, Kerstrecepten, Bijgerechten, Aardappelrecepten
om 12:46
Hoi Annemiek,
Jaren geleden is gebrobeerd, dat ging
gewoon in de koekepan.Was niet echt
een succes.
Nu ik het stap voor stap zie denk ik dat ik
gewoon te weinig olie heb gebruikt.
Toch maar weer is proberen
Groetjes Lya
om 12:44
Je kunt de polenta ook bakken in de koekenpan maar frituren is makkelijker en geeft een mooier resultaat.
Zeker het proberen waard Lya!