Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Kruidige pompoencake
Dol op worteltjestaart? Dan moet je beslist deze kruidige pompoencake eens proberen. Pompoen kun je op dezelfde manier verwerken in gebak als wortel: fijnraspen en door het beslag roeren. Het resultaat is ongelofelijk luchtig en sappig. Omdat het sinterklaastijd is voeg ik een vleugje speculaaskruiden toe. Mmmm… Proef maar en verras jezelf!
Gebak voor 10 tot 12 personen
Ingrediënten
- 400 g fijne kristalsuiker
- 4 eieren
- 300 ml zonnebloemolie
- 200 g pompoenpuree, kant-en-klaar of zelfgemaakt
- 1 el vanille-extract
- 1 el koek- of speculaaskruiden
- 375 g bloem
- 1 el bakpoeder
- Snufje zout
Verder nodig
Springvorm 24 cm, bakpapier, elektrische handmixer, spatel, fijne zeef
Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de springvorm in en bekleed de bodem en rand met bakpapier.
Klop de suiker luchtig met de eieren, tot de massa verdubbeld is en heel licht van kleur. Spatel de overige ingrediënten (behalve de bloem, het bakpoeder en zout) erdoor. Roer de bloem, het bakpoeder en het zout in een kom door elkaar en zeef in drie porties boven het beslag. Spatel het beslag luchtig door elkaar, totdat alles goed gemengd is.
Giet het beslag in de bakvorm en schuif in de oven. Bak 1 uur en 35 minuten.
Laat de pompoencake iets afkoelen en verwijder dan de vorm. Serveer de pompoencake lauwwarm of laat volledig afkoelen en bestrooi voor serveren met poedersuiker.
Enjoy!
Herfstrecepten, Seizoensrecepten, Themarecepten, Winterrecepten, Sinterklaas recepten, Zoete recepten, Gebakrecepten
om 23:12
Zou ik de bloem door een glutenvrij alternatief kunnen vervangen en welke ?
om 13:13
Hoi kan je de olie ook vervangen door boter en hoeveel gram dan aub?
om 08:55
Hoi Cindy, ik denk dat dat wel kan maar heb het zelf nog niet geprobeerd. Ik denk dat je de olie kunt vervangen door 400 g ongezouten, zachte roomboter. Laat je me weten hoe hij smaakt? Ik ben benieuwd! 🙂
om 20:10
Hoi,
Het lijkt me een heerlijk recept! ik vroeg me wel af waar je kant en klare pompoenpuree kan kopen? Scheelt weer extra bereidingstijd
om 10:49
Hoi Sandra, volgens mij wordt dat in Nederland nog niet verkocht. Ik ben het zelf i.i.g. nog niet tegengekomen…
om 13:16
Hoi,
Bedankt voor het delen van dit verrukkelijke recept! We hebben echt genoten. Kun je de pompoen ook vervangen door iets anders waardoor je toch dezelfde structuur krijgt?
om 08:36
Hoi Tamara, leuk om te horen dat het heeft gesmaakt. Je kunt de pompoen ook vervangen door wortel! 🙂
om 10:19
Dankje.
om 22:23
Wat een lekkere cake! Helaas geen foto, gaat er veel te goed vandoor. Mn gasten vinden het ook heerlijk. Ik had geen koek/speculaaskruiden en heb inderdaad plaats kaneel en klein beetje komijnpoeder en kardemompoeder gebruikt. En met roomboter ipv olie.
Dit wordt een favoriet deze winter. Heb nog verschillende soorten pompoenen liggen om wat te experimenteren.
om 09:16
Leuk om te horen Cindy!
om 18:37
Van boter heb je iets meer nodig dan olie, voor dit recept zou ik 375 g ongezouten roomboter gebruiken. Ik ben benieuwd naar het resultaat Cindy! 🙂
om 12:19
Dank je ik zal je op,de hoogte houden!
om 17:30
Hoi kan de olie vervangen worden door boter? En zijn de verhoudingen dan nog hetzelfde? 300gr olie= 300gr boter? Alvast bedankt
om 15:30
Ik heb deze cake een paar dagen geleden gemaakt en hij smaakte heerlijk. Nu zou ik graag de pompoenpuree willen vervangen door joghurt en de koekkruiden door citroen. Is dit mogelijk en weet je misschien welke hoeveelheden ik dan moet gebruiken? Thx
om 16:12
Hoi Anja, ik durf niet te zeggen of dat lukt, maar ik zou het gewoon uitproberen. Er kan vaak veel meer dan je denkt! Succes en laat je me weten of het lukt? Ik ben benieuwd! 🙂