Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Kruimeltaart met banaan en blauwe bessen
De laatste tijd krijg ik steeds meer plezier in het maken van gebak. Deze kruimeltaart met blauwe bessen en banaan is zo goddelijk lekker dat ik het gewoon niet bij één puntje kan laten. Gelukkig had Johan hetzelfde probleem. 🙂 Inderdaad, zelfbeheersing is niet ons sterkste punt.
Ingrediënten
- 300 g witte basterdsuiker
- 1 tl bakpoeder
- 360 g bloem
- 240 g koude ongezouten roomboter + extra om bakvorm in te vetten
- 1 ei
- 1/4 tl zout
- Rasp en sap van een hele biologische citroen
- 500 g blauwe bessen (diepvries of vers)
- 1 banaan
- 4 tl maïzena
Bereiding
Indien je diepgevroren blauwe bessen gebruikt laat deze dan ontdooien. Meng de bloem, bakpoeder, 200 gram suiker, zout en de rasp van de citroen in een kom en roer met een vork door elkaar.
Snijd de boter met een mes in kleine blokjes en voeg samen met het ei toe aan het bloemmengsel. Kneed met je handen snel en kort tot er kruimels ontstaan. Let op, er zit veel boter bij dus als je te lang kneed wordt de boter zacht en krijg je deeg in plaats van kruimels. Dek de kom goed af met vershoudfolie en zet even weg in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng het citroensap met de maïzena en roer tot een papje. Snijd de banaan in plakjes. Meng de blauwe bessen met de banaan, 100 gram suiker en het maïzenapapje en roer alles voorzichtig door elkaar. Vet een bakvorm in met het restje van de roomboter en wat keukenpapier.
Verdeel de helft van het kruimeldeeg over de bodem van de bakvorm en druk met een lepel of je handen goed aan. Schep het fruit en aanhangende vocht erbovenop en bestrooi met het overige kruimeldeeg.
Bak ongeveer 45 minuten in het midden van de oven of tot de kruimels mooi goudbruin zijn. Laat de kruimeltaart helemaal afkoelen en bestrooi eventueel met wat poedersuiker.
Enjoy!
Tip
Je kunt deze kruimeltaart ook perfect maken in een diep bakblik of vierkante bakvorm en er mooie rechthoekige koeken van snijden.
om 23:03
Waar gebruik ik het water voor? Ik zie dat niet in het recept staan.
om 09:30
Hoi Inge, waar zie jij water staan?
om 15:26
Ik heb de taart net gebakken met 750 gram verse bosbessen en natuurlijk 1 banaan. Het zijn echt teveel bosbessen. Op de foto hierboven zie ik dat je diepvriesbosbessen ervoor hebt gebruikt. Misschien werkt 750 gram diepvriesbosbessen bij deze taart beter dan verse bosbessen.
om 09:21
Ik heb het recept inmiddels aangepast naar 500 gram bosbessen. Ik had zelf idd minder bosbessen gebruikt maar vond dat juist weer te weinig, vandaar dat ik de hoeveelheid bosbessen in het recept had verhoogd, maar dit blijkt toch iets teveel te zijn. Ik schat dat 500 gram goed is.
om 17:58
Is 750 gram blauwe bessen niet heel veel? Het lijkt veel meer dan op de foto van het recept.
om 15:28
Eens, het lijkt echt veel minder bosbes op deze foto!
om 15:56
Hoi Annemiek,vrijdag 28juni a.s.ben ik jarig en wordt ik 60.
Nou wilde ik deze taart voor die tijd een keer proberen te bakken
.Maar ik heb een vraag: welke maat springvorm moet ik voor dit recept gebruiken?
Groetjes ,Josephine
om 17:57
Hoi Josephine, wat leuk dat je deze taart voor je verjaardag wilt maken! Je kunt hiervoor zowel een ronde als vierkante bakvorm gebruiken. Ik heb voor dit recept een ronde bakvorm gebruikt van 24 cm. Maar iets groter of kleiner maakt ook niet uit.
Alvast een hele fijne verjaardag!
om 11:19
Hoi Annemiek,bedankt voor je reactie en verjaardagswensen,ga hem vanmiddag bakken en vanavond lekker voorproeven.
En voor zondag ga ik er vrijdag nog 5 bakken want ik weet haast wel zeker dat hij lekker zal zijn.
Nogmaals bedankt en ik laat je wel weten hoe de visite hem vond. Groetjes Josephine
om 15:20
Ik heb de taart gemaakt met (diepvries)bosvruchten. Hij was heerlijk!
om 08:20
Hoi Sanne, leuk om te horen dat je deze taart gemaakt hebt en dat hij lekker was! Met bosvruchten lijkt hij me inderdaad ook heerlijk!
om 16:05
Mmm, ziet er lekker uit! Ik zou denk ik de neiging hebben de banaan te prakken zodat je niet opeens een klont banaan in je mond hebt. Voor een continuesmaak.
Ik deel gebak vaak uit aan mijn buren/werk, als wij alles zelf opeten worden we 4kant. gr, gerry
om 17:52
Hoi Gerry, de banaan ‘smelt’ als het ware helemaal weg. Je houdt dus alleen de smaak over. Erg lekker 🙂