Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Kwarkbol met kandijsuiker
Ik kon vroeger geen bakker binnenlopen zonder een kwarkbol te kopen. Ik dacht dat ik er schaamteloos van kon genieten omdat hij gemaakt was van kwark en dus gezond en slank was. Wist ik veel dat ze gemaakt werden van volle kwark en dat er suiker in zat en dat je er geen hele bol van moet opeten. Haha, wist ik überhaupt veel! 😉
Vandaag de dag geniet ik nog steeds van kwarkbollen, alleen maak ik ze nu zelf en eet ik een beschaafd stuk. Deze zelfgemaakte variant smaakt trouwens net zo lekker als van de bakker en is gemaakt in een handomdraai. Hij is heerlijk luchtig (hij wordt wel wat vaster als hij afkoelt, dus eet hem het liefst als hij nog vers en warm is!) en smaakt een beetje als een oliebol. Jammie!
Ingrediënten
- 150 g rozijnen
- 250 g bloem
- 1 zakje bakpoeder (16 gram)
- 2 eieren
- 250 g volle kwark
- 2 el zonnebloemolie + extra om in te vetten
- 50 g witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- Snuf zout
- 1 eidooier
- 1 el melk
- 2 el kandijsuiker
Verder nodig
Ronde bakvorm van 18 cm doorsnede
Bereiding
Week de rozijnen minimaal 30 minuten tot maximaal een nacht in water (of witte wijn of rum voor de liefhebber). Laat uitlekken in een zeef.
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht op 180 graden). Vet de springvorm in met olie.
Zeef de bloem en bakpoeder boven een kom en roer door. Klop in een andere kom de 2 eieren los. Voeg de kwark, olie, suiker en zout toe en roer glad. Voeg het kwarkmengsel en de uitgelekte rozijnen toe aan de bloem en roer met een lepel, totdat je een plakkerig deeg hebt. Roer niet langer dan nodig. Doe het deeg in de bakvorm en druk met je handen aan.
Bak circa 35 minuten in de oven.
Klop de eidooier los met de melk. Bestrijk de kwarkbol halverwege de baktijd met het eimengsel en bestrooi met de kandijsuiker.
Bak verder totdat de bovenkant goudbruin is.
Geniet ervan!
Basisrecepten, Zoete keuken, Ontbijtrecepten, Zoete recepten, Gebakrecepten
om 21:02
Na aangegeven tijd uit de oven gehaald..bij lange niet gaar..na verlenging van half uur..nog niet gaar..jammer
om 13:53
zo… Tadaaaaa die staat op het gas nu, in de wonderpan, dubbel recept met wat extra gembersiroop, steranijs en kaneel zonder rozijnen en met verticaal ingestoken stukken appel, 20minuten verder en het ruikt alsmaar lekkerder!
om 17:23
Heel populair bij ons in de familie maak er altijd meteen 2
om 10:49
Net gemaakt en hij was heel smakelijk! Die gaat in mijn receptenboek. Bedankt!
om 11:57
Leuk om te horen Ivy! 🙂
om 21:19
Oeps, ik zie bij het overtikken pas dat ik het recept helemaal niet goed gelezen heb! Met 150 gr suiker is hij ook lekker en zonder vanillesuiker en zonder de melk ook, haha. Was heel mals en luchtig.
om 22:24
Heb hem gemaakt wel wat aangepast met amandemeel en lupinemeel
Hij was heerlijk
om 18:40
Jammie, aanrader!
Wij vonden hem heel lekker, er is nog maar 1 ministukje over..
Groetjes Laura
om 11:02
Haha, zo hoort het Laura! 🙂