Lazy Sunday: marmertulband met chocoladeglazuur

Lazy Sunday: marmertulband met chocoladeglazuur

Op zondag heb ik vaak zin om te bakken. En met ‘zin’ bedoel ik geen moeilijkdoenerij, maar iets heel erg lekkers bakken. Deze marmertulband oogt smakelijker dan een gewone cake, maar is zeker even gemakkelijk te maken. Het rijke chocoladeglazuur en de gekarameliseerde walnoten geven de tulband een echte ‘wauw’-factor. Kortom: perfect voor de luie zondag!

Gebak voor circa 10 personen

Ingrediënten

  • 250 g zachte roomboter
  • 250 g fijne kristalsuiker
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract, of vanillemerg van een vanillestokje
  • 290 g zelfrijzend bakmeel
  • Snufje zout
  • 180 ml magere yoghurt
  • 1 flinke el cacaopoeder
  • 55 g walnoten
  • 1 el honing
  • 100 g pure chocolade
  • 1 tl kokosolie

Marmertulband -9625

Verder nodig
Tulband, elektrische handmixer, zeef, pannenlikker

Bereiding
Zorg ervoor dat alle ingrediënten (ook de yoghurt) voor gebruik op kamertemperatuur zijn. Anders gaat het beslag tijdens het mixen schiften.

Verhit de honing in een koekenpan en voeg de walnoten toe. Bak op laag tot middelhoog vuur verder totdat de walnoten beginnen te geuren en licht kleuren. Schep de walnoten op een met bakpapier bekleed bord en laat volledig afkoelen. Hak ze daarna met een mes in grove stukken.

Doe de suiker en de boter in een ruime kom en klop met de mixer tot een romige en luchtige massa. Dit kan even duren. Voeg al kloppend, een voor een de eieren toe aan het beslag. Voeg steeds het volgende ei pas toe als de vorige is opgenomen.

Roer het zout door het zelfrijzend bakmeel en spatel in kleine porties, om en om, de yoghurt en de bloem door het beslag. Voeg het bakmeel zevend aan het beslag toe.

Als alle ingrediënten goed gemengd zijn verdeel je het beslag over twee kommen. Roer de cacaopoeder met een paar eetlepels heet water tot een dik, vloeibare pasta en voeg dit toe aan één helft van het beslag. Meng het goed door. Vet de tulbandvorm goed in met boter of olie en schep om en om de twee beslagkleuren in de tulband. Roer met een vork het beslag door elkaar en strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een lepel.

Bak de tulband 25 minuten op 150 graden (boven en onderwarmte) en daarna 35 minuten op 160 graden. Schakel de oven uit en laat de cake nog 5 minuten in de dichte oven staan. Haal de cake uit de oven en laat hem op een rooster 30 minuten afkoelen. Daarna kun je hem voorzichtig storten op een rooster. Zet een bord onder het rooster.

Smelt de chocolade en de kokosolie au bain-marie en roer net zolang totdat je een gladde saus hebt. Giet de chocoladesaus over de afgekoelde tulband en bestrooi met de walnoten.

Laat de tulband voor serveren helemaal afkoelen.

Marmertulband -9697

Enjoy!

Zoete recepten, Chocoladerecepten, Gebakrecepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(0 stemmen)
4 reacties

Deel je reactie

  1. Anoniempje

    Ik heb een hetelucht oven,
    kan ik hem alsnog op 150°c bakken? xx

    1. Ik zou de temperatuur in dat geval iets lager zetten. Bijv. eerst op 140 graden en daarna op 150 graden. Maar iedere oven werkt weer anders. Een kwestie van uitproberen dus.

  2. wauw, ik moet bijna kwijlen. Dit ziet er overheerlijk uit!

    1. Haha, hij is zo gemaakt hoor Ellen. Dan kun je erin happen!

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde