Bereiding
Doe het vlees in een grote kom samen met de azijn, kruidnagels, laurierblad en vul aan met water tot het vlees nét onderstaat. Dek af met vershoudfolie en zet in de koelkast. Laat minimaal 4 uur tot maximaal 24 uur marineren. Laat het vlees uitlekken en vang het vocht op. Dep het vlees droog met keukenpapier.
Verhit een braadpan met een flinke kneep vloeibare bakboter en laat heet worden. Voeg het vlees toe (niet teveel in een keer want dan daalt de temperatuur van de pan teveel en stoof je het vlees in plaats van bakken. Bak het vlees anders in meerdere porties aan), bestrooi met zout en peper en bak kort aan om te kleuren. Schep uit de pan.
Voeg indien nodig wat extra boter toe en bak in het bakvet van het vlees de uien tot ze zacht en glazig zijn. Voeg het vlees en de vrijgekomen vleessappen toe aan de uien en blus af met het opgevangen marineervocht, het vlees hoeft nét niet helemaal onder te staan, voeg wat extra water toe als je te weinig marineervocht hebt. Breng aan de kook en voeg de appel-perenstroop, suiker (voeg eerst 1 eetlepel suiker toe en proef later tijdens het stoven of de zoet-zuur verhouding goed is, anders voeg je nog een extra lepel suiker toe) en ontbijtkoek toe. Roer door elkaar en doe de deksel op de pan.
Stoof op het laagste vuur (ik gebruik een sudderplaatje zodat het vocht niet gaat koken) in circa 3 uur, of tot het vlees zacht is en makkelijk uit elkaar valt als je erop drukt met een vork.
om 11:46
Ook een van je toprecepten. Heerlijk
om 14:46
Goed recept, met paardenvlees is natuurlijk nog authentieker. 4 uur marineren is echt te kort, is mijn ervaring. Trouwens, vloeibare bakboter bestaat niet, wel vloeibare bakmargarine. Gewoon echte boter nemen dus.
om 20:46
Ik heb deze week ook dit zoervleisj recept gebruikt, gemaakt en geproefd. Doe dat elk jaar een paar keer. Doe porties in de vriezer om zo in een keer veel tegelijk te maken. Bespaart energie en moeite.
Goed recept. Vleisj smaakt heerlijk bij rijst of frites.
om 21:55
Lekker
om 11:49
Gisteren in ‘ut zoër’ laten trekken en vandaag gemaakt en echt super, super lekker! Groetjes van een Limburgs maedje
om 12:06
Superleuk om te horen Monique! 🙂