Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Limoncello crème brûlée
Hoewel crème brûlée tot op heden niet behoorde tot mijn meest favoriete desserts – het is lekker maar erg machtig – vind ik deze limoncello crème brûlée juist wel een perfecte afsluiting van een diner. Ik vond dit recept op de blog van missFromage en het sprak me direct aan. De room die normaliter wordt gebruikt in dit dessert is vervangen door melk, waardoor het gerecht veel minder zwaar wordt en de limoncello geeft een heerlijke verfrissende smaak. Echt een aanrader dus!
Dessert voor 4 tot 6 personen
Ingrediënten
- 1/2 l melk (ik gebruikte halfvolle melk)
- 100 g kristalsuiker
- 4 el rietsuiker (één eetlepel per dessert, dus 6 als je met 6 personen eet)
- 50 g bloem
- 3 eierdooiers*
- 1 citroen
- 1 borrelglaasje limoncello
*De eiwitten kun je direct gebruiken voor een ander recept of invriezen voor later. Niet weggooien dus!
Verder nodig
6 crème brûlée schaaltjes, handmixer, eventueel een gasbrander als je deze hebt.
Bereiding
Snij twee of drie repen citroenschil af, van boven naar beneden. Gebruik eventueel een dunschiller, want het is de bedoeling dat je enkel gele schil snijdt, niet het bittere wit.
Klop de kristalsuiker, bloem en eierdooiers los.
Schenk de melk erbij terwijl je blijft kloppen om klontjes te voorkomen. Giet het mengsel over in een pan (liefst met dikke bodem). Voeg de citroenschillen toe. Breng al roerend aan de kook.
Op een gegeven moment wordt de citroencrème dikker. Blijf dan goed roeren.
De crème is voldoende ingedikt als deze op vanillevla lijkt. Haal de pan dan van het vuur. Schep per persoon die geen alcohol mag of wil een kwart van de crème in een schaaltje. Meng een borrelglas limoncello door de overige citroencrème.
Verdeel de overige crème over de schaaltjes.
Laat de citroencrème en limoncellocrème helemaal afkoelen. Je kunt dit dessert ook een dag van tevoren maken tot deze stap. Bewaar de crème dan afgedekt in de koelkast.
Vlak voor het opdienen strooi je een lepel rietsuiker over elk bakje. Met een gasbrandertje laat je de suiker smelten zodat er een mooi knapperig suikerlaagje ontstaat. Het laagje hard uit na enkele seconden.
Geen gasbrander? Zet de met suiker bestrooide bakjes dan onder de grill totdat de suiker is gesmolten. Laat de citroen crème brûlée en limoncello crème brûlée helemaal afkoelen voordat je het serveert. Je kunt dit al doen voordat je het hoofdgerecht serveert.
Eet smakelijk!
Themarecepten, Wereldgerechten, Franse recepten, Kerstrecepten, Moederdag recepten, Dessert
om 12:26
Gaan de eidooiers niet stollen als je het aan de kook brengt?
om 13:14
Als je hem langzaam verwarmt en goed blijft roeren gaat het goed Lotte. Wel de pan direct van het vuur halen als hij de dikte van vla heeft.
om 18:18
Super lekker!!! Ik heb de creme brulee 2e kerstdag gemaakt. Ik had een hoop blije gezichten aan tafel zitten, hij viel ontzettend in de smaak bij ons allemaal!
om 09:24
Mooi Elisa, erg leuk om te horen!! 🙂