Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Loaded nachos – Mexicaanse tortillaschotel
Burritos als ontbijt, chili met chocolade en tortillachips als hoofdgerecht, in Mexico kan het allemaal! Deze Mexicaanse tortillaschotel zit afgeladen vol met verrukkelijke laagjes tortillachips, pittig gekruid gehakt en kaas: oftewel loaded nachos!
Deze tortillaschotel smaakt het allerlekkerst tijdens een spannende voetbalwedstrijd met een ijskoud (Mexicaans) biertje. Nodig iedereen uit want je kunt er met z’n allen heerlijk ongegeneerd van snaaien!
Ingrediënten
- Grote zak tortillachips (naturel)
- 250 g rundergehakt
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, gesnipperd
- 1 rode paprika, in blokjes gesneden
- 1 el paprikapoeder
- 1 el chilipoeder
- 1 el komijnpoeder
- 1 blik rode kidneybonen, uitgelekt
- 1 klein blikje maiskorrels, uitgelekt
- Paar stengels lente-ui, in ringen gesneden
- 200 g geraspte kaas
- Zout en peper uit de molen
- Olie om in te bakken
Voor de salsa
- 3 grote tomaten
- 1 avocado
- 1 jalapeño peper, in smalle ringen gesneden
- Paar takjes peterselie of koriander, fijngehakt
- Sap van een halve limoen
Verder nodig
Grote ondiepe ovenschaal
Bereiding
Verhit een grote koekenpan met wat olie en fruit de ui, knoflook en paprika op laag vuur tot ze zacht zijn. Voeg de specerijen toe en bak kort nog even verder.
Voeg het gehakt toe en roer met een vork los. Breng goed op smaak met zout en peper. Voeg de kidneybonen en mais toe en laat op laag vuur zachtjes pruttelen totdat het gehakt gaar en zacht is en het vocht bijna verdampt is.
Zet het vuur uit en roer de helft van de lente-ui door het gehakt.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in en bedek de bodem met een laagje tortillachips. Bedek met een laagje gehakt en geraspte kaas en herhaal deze lagen tot de ingrediënten op zijn. Eindig met gehakt en kaas.
Bak ongeveer tien minuten in de oven, of totdat de kaas gesmolten is. Maak ondertussen de salsa.
Halveer de tomaten en verwijder het sap en de zaadlijsten. Snijd de tomaten in blokjes.
Halveer de avocado over de lengte en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees, in de schil, in blokjes en schep het vruchtvlees vervolgens met een lepel uit de schil.
Meng de tomaat, avocado, jalapeño, peterselie en limoensap voorzichtig in een kom en breng op smaak met zout en peper.
Bestrooi de nachos uit de oven met de overige lente-ui en serveer met de salsa en eventueel nog wat zure room, of crème fraîche.
Eet smakelijk!
Ovenschotels, Themarecepten, Wereldgerechten, Mannenvoer, Mexicaanse recepten, Hoofdgerechten, Ovenrecepten, Vleesrecepten, Voor bij de borrel
om 08:47
welk merk komijn en chili staat er op de foto en waar koop je deze.
om 16:39
Van Santa Maria maar ander merk ik ook goed. Ik koop ze in de supermarkt.
om 17:17
Hij was erg lekker maar best pittig 🙂
om 18:41
Kun je deze ook eerder voorbereiden en dan pas later in de oven? Of is dat niet lekker met die tortillachips?
om 10:32
Hoi Marjan, je kunt wel het gehaktmengsel eerder maken maar de chips zou ik pas op het laatste moment erop doen, anders worden ze zacht.
om 17:48
kaulo chantal ik dacht een keer koke laat ik een nachoschotel doen lees ik later dat het voor bij de voetbal is… ik denk natuurlijk godgodverdegodver helemaal weer een tocht naar mekka maken om meer gehakt te kopen…… 🙁
om 21:02
Deze schotel voor het eerst gemaakt en het was inderdaad een succes. Omdat ik nooit eerder met tortillachips had gewerkt, zowel de officiële als die bij Lidl gehaald. Vrienden blind laten proeven. Geen verschil! De genoemde ingrediënten waren voor mij voldoende voor 3 goede eters. Enige vraag die ik heb: wanneer gebruik je de andere helft lente-ui? Hoe dan ook, deze schotel zal ik vaker gaan maken.
om 13:13
Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft! De overige lente-ui strooi je over het gerecht als het uit de oven komt. Ik heb het erbij gezet. 🙂
om 12:28
Dit recept is top!! Heb hem al heel vaak gemaakt en elke keer weer een succes. Iedereen vindt het heerlijk. Ik serveer er altijd nog een schaal tortilla chips met verse quacamole bij, doet het ook altijd goed :). Bedankt voor het delen van dit recept!
om 12:21
Oefffff wat was dat lekker. Dat ga ik vaker maken?
om 19:23
Haha, leuk om te horen Chantal! 🙂
om 14:11
Hoi Annemiek,
We maken geregeld gebruik van jouw ideeën. Vaak erg lekker.
Dit gerecht al meerdere keren gemaakt. Morgen weer, zó lekker helemaal met dit mooie weer en met de vakantie in het vooruitzicht?
Groetjes Dianne
om 19:20
Leuk om te horen Dianne! 🙂
om 16:20
haha ik ga dit gerecht maken voor school ik hoop dat de klas het lekker vind
om 09:41
O wat leuk! Ik ben heeeeel benieuwd hoe hij in de smaakt valt bij iedereen … 🙂
om 17:17
Hoi Annemiek,
Dit ziet er zooooo lekker uit. Zoiets maken als deze loaded nachos staat absoluut op mijn to-cook lijstje. Heerlijk!
om 09:54
Snel doen hoor Yolanda, het is een super makkelijk recept en inderdaad erg lekker. 🙂
om 20:26
Hoi Annemiek, ik heb het vandaag gemaakt en het was inderdaad heerlijk. Alleen waren mijn taco’s een beetje slap geworden. Had ik het dan langer in de oven moeten laten? Mijn gehakt mengsel was niet vochtig meer omdat ik het vocht had laten inkoken. Jennifer
om 10:39
Hoi Jennifer, leuk om te horen dat het smaakte! 🙂 Als de tortillachips slap worden komt dat echt door het vocht dat erin trekt. Volgende keer zou je het gehaktmengsel kunnen laten uitlekken, dan zul je zien dat er toch nog heel vocht vanaf komt.
om 10:20
Gekke vraag misschien, maar welk merk tortillachips gebruik jij hiervoor? Ik vind de doritos naturel namelijk niet zo lekker en op jouw foto’s lijken dit ook geen doritos te zijn.. 🙂
om 11:26
Volgens mij gebruikte ik een zak tortillachips van de Aldi of Lidl, maar dat weet ik niet meer zeker. Ik vind tortillachips trouwens ook niet zo lekker om zo te eten, maar wel in deze nachoschotel. 🙂
om 16:21
Dit ziet er zalig uit! Ga het gauw maken hoor, groetjes, Willie
om 07:54
Leuk Willie, moet je zeker doen!
om 20:07
Hoi Annemiek,
Heb hem gemaakt en het was heerlijk.
Dit wordt een blijvertje
Groetjes Lya
om 22:32
Leuk om te horen Lya! Ook hier zijn deze nachos grote favoriet! 🙂